moja dawna kolezanka z sp gra na klarnecie. Jesli dobrze kojarze, to jest to cos podobne do fletu, tylko, ze wieksze, ciezsze, mocniej trzeba dmuchac i bardziej skomplikowane???
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
noo:D troche duzo tych klapek ;] z restz ajuz poadawalm wam adres, dgzie mzoecie sobie zobaczyc jak kalrnet wyglada:D ale to serio swietna zabawa grac na tkiam instrumencie i wielka satysfkacja ze sie umie chcoaiz troszke ;]
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
bo trzeb aumeich dmuchac:D ja peirwsze dwa dni w ogole nie dalm rady wydac dzwieku zadnego, ale mnie koledyz podnosili na duchu(dwoch naraz mnie ucyz hehe) i teraz jakos idzie ^^ i jest suuper!
ale wie ktos moze ktory stroik jest lepszy - 2 czy 2,5? ponoc na 2,5 mozna szybciej dzwieki zmieniac, ale na 2 lzej dmuchac trzeba.. z restza nie znam sie, mzoe ktos by mi tu napisal to?
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Sro 29 Cze, 2005 14:46
Masz klarnet A czy B ?
Mój brat gra na klarnecie ;] jest na II stopniu w muzycznej, gra w wielu zespołach tam, i dość dobrze gra jazz (umie improwizować ;])
A na stroikach gra chyba z numerem 3 (bo patrzyłam przed chwilą ale pewności nie mam ) ;] zresztą sama wypróbuj różne rodzaje, i zobaczysz ;]
a ja tam i tak wole wiolonczele ponad wszystkie instrumenty
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pią 08 Lip, 2005 09:05
Shaleniec - właśnie, miałam napisać że na początek najlepsze są jak najmniejsze, możesz i na 1,5 grać, tylko dźwięk jest niepełny, dlatego w miare uczenia się zmieniasz na większy
Tomek: no wiesz, jak czyscilam kalrnet to nie musiales sie gapic =] ale nie, ty i Daniel musieliscie sie wgapiac w to jak .. =p
Akacja: no coz ja zaczynalam od 2 =] mozna pwoeidziec. i mam szczotke taka ze sie wkalda ją do klarnetu. =] i czysci
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska