Kiedy można powiedzieć że chłopak jest dżentelmenem? Co musi robić? Proszę wypisać wszystko?
elfkaNenar -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 27 Cze, 2005 16:46
Co za pytanie no ale dobra gentelman przestrzega zasad dobrego wychowania czyli Savuar Vivr czy jak to tam się pisze no albo Bon Ton jesli to nie jest to samo... moge Ci tam opisac co ja tam znam... otwiera kobiecie drzwi, pomaga jej nieść cięższe pakunki, albo plecak szkolny XD, jest miły, uprzejmy dla wszystkich wokoło nie nabija się z tego z czego byle który dzieciuch no to w skrócie zalezy ile lat ma mieć żekomy gentleman
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Pon 27 Cze, 2005 17:02
musi nosic niebieskie bokserki i ladnie spiewac
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 27 Cze, 2005 17:05 Re: dżentelmen
olgaku napisał/a:
Proszę wypisać wszystko?
to jest pytanie O_o?
musi byc kulturalny
np.nie robic graffiti,nie przeklinac,nie sluchac głosno muzyki
posłuszny
musi dobrze wygladac
odzywac sie dobrze no i tyle
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Pon 27 Cze, 2005 17:19 Re: dżentelmen
Prawdizwy gentelman musi:
- dobrze zachowywać się przy stole, czyli być kulturalnym
- ustępywać pierwszeństwa kobietom, być uprzejmym wobec kobiet
- nie przeklinać, nie posługiwać się wulgaryzmami
- dochowywać wierności
- dotrzymywać słowa
- pomagać słabsyzm [np. w lekcjach]
Nie moze wyśmiewać się z kogoś, ani bić etc. etc.
Ech ... Tacy mężczyźni przecież nie istnieją
otwiera drwi kobietom, przpeuszca je peirwsz,e podsuwa im krzelso zbey usiadly,nie bluzga przy nich, nie pluje, nie zanieczysza powietrza itp. ;p (przy kobeitach rzecz jasna) i teog typu srpawy ;] i, co najwazniejsze, odnosi sie do kobeit z szacunkiem!
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 27 Cze, 2005 17:49
ale wy naiwne jesteście...dodajcie jeszcze że zabija smoki i wyzwala dziewice, takze jest postrachem świniopasów
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Wto 28 Cze, 2005 09:50
= = Ludzie radze normy gentelmana dopasować do czasów = = Nie jestesmy w sredniowieczu
Gentelman moze robic graffiti <rotfl>
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 28 Cze, 2005 10:05
tak ale chodzi o pewne zasady traktowania kobiet które zawsze były takie same
nigdy nie wolno robic nic wbrew ich woli, zawsze oddawac im inicjatywe czyli sie nie narzucać, ochraniać (tj np schodzic po schodach przed nimi)
a także to ze zachowywać sie dwornie w towarzystwie damy...dla przykładu nie bekać na cały głos jak sie napije cały kielich wina :>
prawdziwy gentelman powinien szanowac kobietę (z resztą wszystkich ludzi), być miły w stosunku do kobiety, także kulturalny. nie chodzi tu o to, żeby zawsze chciał czyścić kible...
_________________ Gdy wyschnie źródło gwiazd
Będziemy świecić nocom
Gdy skamienieje wiatr
Będziemy wzruszać powietrze
Zbigniew Herbert "Napis"
chyba tlyko po takich schodach co prowadza do jakichs tajemniczych i niebezpiecnzych podziemi, bo jak idziecie bodajze w domu po jakichs schodach na gore to ona musi isc przodem:P
_________________ bądź przy mnie blisko
bo tylko wtedy
nie jest mi zimno
H. Poświatowska
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 29 Cze, 2005 11:24
rzeczywiście najpierw mówisz/piszesz potem myslisz
zauważ że w opisanej przeze ciebie sytuacji znów mężczyzna idzie poniżej kobiety bo ewentualnie jakby sobie złamała obcas to by ja złapał i zatrzymał proces łamania na obcasie a nie powiedzmy na karku
Gentelman, to taki mężczyzna, który zachowuje się tak, że kobieta czuje się w jego towarzystwie przyjmnie i myśli (kobieta), że jest ważniejsza (co w praktyce bywa różnie).