Nie wiem do jakiego działu pasuje ten temat, ale wydawalo mi sie ze najbardziej do tego. Wiec pisze w sprawie mojej kumpeli. Jest rok mlodsza ode mnie (ja mam 13 lat).
Jest ona jedna z moich najlepszych kolezanek. Ona o tym wie, bo ja tez jestem .
Wiec chodzi o to ze ona chyba zawsze myslala ze dojrzewa szybciej ode mnie. Tak sie przynajmniej zachowywala. A kiedy dostalam we wrzesniu okres to ona byla normalnie "załamana". Mowila ze po co jej to mowie (dzielimy sie niektorymi sekretami), ze przez to czuje sie bardzo zle bo tylko ona nie ma na podworku miesiaczki itp. Nie wiem co ona myslala ze to jakas moda ze wszyscy musza miec w naszej paczce . No i byla taka zła. Chyba byla tak szczesliwa ze dojrzewa szybciej ode mnie, ze kiedy sie okazalo ze tak nie jest sie "załamała" .
Mysle ze to dosyc ciekawy temat, bo nigdy nie slyszalam i nigdzie nie czytalam zeby ktos sie tak zachowal . Co wy myslicie o tej calej sprawie?
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sob 14 Paź, 2006 13:59
Wytłumacz jej, że na nią też przyjdzie czas i tak jak każda dziewczyna dostanie okres.
Niech się nie przejmuje, że nie ma jeszcze okresu - przecież ma dopiero 12 lat.
Miesiączka nie jest to jakaś superowa sprawa, np. ja wolałam dostać ją jak najpóźniej...
tlumaczylam jej zupelnie tak jak ty napisalas ale ona na to ze nie mam o tym wspominac i w ogóle. no i ja tez mysle ze przeciez moze dostac za rok czy dwa i jej to pisalam. ale ona pewnie chciala dostac koniecznie szybciej ode mnie. czy ona chciala "rywalizowac" ze mna w dojrzewaniu co z nia ^^
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Sob 14 Paź, 2006 14:13
A ona nie wie, że miesiączce towarzyszy ból?
Chciała koniecznie dostać szybciej od ciebie? Żeby pokazać, że jest "bardziej kobietą" od Ciebie?
Dla mnie to jest śmieszne i nie masz co zawracać sobie nią głowy.
no dla mnie tez ^^
no i chodzi pewnie tez o to ze w jej klasie wysmiewaja sie z niej ze jest "niedojrzala" itp. no ale nie miala powodu złościć sie na mnie
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Sob 14 Paź, 2006 14:21
Ja mam przyjaciółkę starszą o 2 lata i jak dostała okresu to nie byłam na nią zła ^^ "Jak mogłaś mi to zrobić?! Trzeba było powstrzymać!! Zrobiłaś to specjalnie, chciałaś uprzykrzyć mi życie!!" xD
masz racje. moja inna kumpela chciala dostac okres a kiedy dostala miala dosc i mowila ze wolalaby nie miec ^^
no i jeszcze cos co do tej "dziwnej kumpeli". moja inna kolezanka powiedziala mi ze ta "dziwna kumpela" zaczela wkladac do stanika te gąbeczki zeby powiekszyc biust. i kiedy ją zobaczylam to okazalo sie prawdą. ona myslala za ja mysle ze jej tak przez okolo 2 tygodnie piersi urosly ale ja przeciez wiedzialam od tej innej kolezanki ze to gąbki ^^ i "szczycila sie" tym ze ma wiekszy biust ode mnie ale ja i ta druga kolezanka wiedzialysmy ze to gąbki ^^ z drugiej strony czulam sie glupio ze mysli ze ja mysle ze to "prawdziwe".
a niedawno nie wlozyla tych gąbek i byla prawie ze płaska ^^