Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006 20:55 czym jest milosc?
Wiem ze takich tematów było już wiele ale dzisiaj na naukach przedmałżeńskich ksiądz powiedział nam ze: miłość to troska o rozwój drugiej osoby. miłość nie jest tolerancją.
Co o tym myślicie?
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Miłosc to troska o druga osobe a takze o jej rozwoj. Masza milosc ( zwiazek ) nei powinien hamowac drugiej osoby w zaden sposob
Znasz definicje tolerancji? ( dzisiaj prowadzilam rozmowe w mojej druzynie harcerskiej na ten temat ). Tolerancja to nasz poglad na druga osobe, wiemy o jej problemach i nic z nimi nie robimy ( ogolem mowiac i bagatelizujac to) a w milosci czego stakiego nie powinno byc. Powinnismy sie wspierac, pomagac i zmieniac na lepsze.
Ps. 1990 to rocznik? Nauki przedmalzenskie?
_________________ Jedna z najglupszych dziewczyn tego swiata....
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006 21:09
Dh Czarna napisał/a:
Ps. 1990 to rocznik? Nauki przedmalzenskie?
tak rocznik
Dh Czarna napisał/a:
Tolerancja to nasz poglad na druga osobe, wiemy o jej problemach i nic z nimi nie robimy
o tym tez byla mowa.
a co do milosci to ksiadz mowil jeszcze ze to nie jest uczucie, ze to czy kochamy zalezy od nas, ale to jak kochamy zalezy od drugiej osoby.
dla mnie to troche dziwne chociaz wydaje mi sie ze sluszne i zastanawiam sie dlaczego wszyscy traktuja milosc inaczej i mowia ze milosc to tolerancja, uczucie... zwykle racja lezy po stronie wiekszosci wiec sama nie wiem kto tak naprawde dobrze definiuje milosc
_________________ "Bez miłości każde życie jest jedynie udawaniem i mijaniem."
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 02 Kwi 2005 Posty: 1210
Wysłany: Pią 10 Lis, 2006 21:57
ksiądz Ci tak mówił? a czy On zaznał kiedyś miłosci do drugiej kobiety, że tak mówi? i że wie co to 'jest' ? eh
moze dla Niego tak miłosc wygląda
nie dla kazdego wygląda tak samo..
ksiądz Ci tak mówił? a czy On zaznał kiedyś miłosci do drugiej kobiety, że tak mówi? i że wie co to 'jest' ? eh
U nas ksiądz ostatnio powiedział, że jak kogoś dziewczyna rzuci to czasem wybiera celibat (chyba się wydało jego "powołanie" ).
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
A ja sie z tym zgodzę...Mamy dbać by ta osoba mogła przy nas się rozwijać ale mamy też bronić przy tym swojego zdania dlatego też nie zawsze mozemy byc tolerancyjni dla naszej milosci
Cytując Happysad :"Miłość-kiedy jedno spada w dół,drugie ciągnie je ku górze.."[/i]
<zgon>
_________________ "You are not a beautiful and unique snowflake. You are the same decaying organic matter as everything else. We are all part of the same compost heap"
Pamiętaj, nie jesteś twoim postem na forum...
Pomogła: 11 razy Dołączyła: 26 Cze 2006 Posty: 1270
Wysłany: Nie 26 Lis, 2006 10:51
Napastnik napisał/a:
<zgon>
Amen [*]
Miłość, miłość... Coś ładnego :] Jeśli druga osoba też kocha...
_________________ Just freelove...
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 26 Lis, 2006 17:36
Czy ksiądz wie czymś jest miłość? Czy pokochał jakąkolwiek kobietę tak mocno? Chyba nie - przecież wybrał inną drogę. W takim razie ksiądz nie ma pojęcia o miłości.
A może ma on na myśli miłość, którą powinien darzyć człowiek do bliźniego? Ale tu widzę, że to kurs przedmałżeński... Księża tak mają - często i za bardzo koloryzują.
Aneta65 napisał/a:
Cytując Happysad: "Miłość - kiedy jedno spada w dół, drugie ciągnie je ku górze..."
Taki banalny tekst jest w tej piosence: "Miłość to nie poluszowy miś".
Twierdzisz, że tekst tej piosenki to nie banały? Ja mam w tej kwestii podobne zdanie co Natalie.
_________________ “Smart people believe weird things because they are skilled at defending beliefs they arrived at for non-smart reasons.”
—Michael Shermer
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 27 Lis, 2006 16:56
Tak, wiem, że to straszne. Napisałam: "w tej piosence", a nie w: "Zanim pójdę".
Wybacz, jeśli to ma dla Ciebie tak duże znaczenie.