Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 13:10 1 dzień < 10 dni...
Wiec.
Miesiączkuję od sierpnia 2005 czyli pół roku.
Zawsze miałam długie (6 - 10dni) i obfite miesiączki.
Moja mama miała i ma przeciwnie - skąpe i krótkie.
W tym miesiącu mój okres trwał 1 dzień i był baaaaaaaardzo skąpy.
Czy to normalne?
Pomogła: 12 razy Dołączyła: 02 Mar 2003 Posty: 792
Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 13:34
Miesiączkujesz od niedawna wiec nie masz jeszcze uregulowanych cykli. Moze to byc tez przyczyna jakiegos przeziebienia, choroby albo przemeczenia.
Zastanow sie tez nad tym czy to napewno był okres. Niektóre kobiety podczas owulacji tez maja plamienia. Sa one wtedy krótkie i bardzo skape a wydzialina moze miec brazowy kolor. Nie ma sie czym martwic.
obfite miesiaczki nie sa normalne i mozna bardzo latwo nabawic sie anemi,no ale Ty masz je krotko wiec mialy prawo sie ureguowac,musisz poobserwowac siebie jak bedzie nastepnym razem,naprawde to nie zarty.Moga oslabic organizm.Najlepiej bys zrobila jakbys poszla do lekarza z mama oczywiscie.To tylko moja rada,zrobisz jak uwazasz.
P.s.A nieodchudzasz sie przypadkiem.
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Sob 04 Lut, 2006 19:47
bardzo latwo nabawic sie anemi? tak jasne, a potem umrzec, z powodu okresu, wogole zapomnialas chyba ze okres to smiertelna choroba.
boze boze.. normalne ze jedni maja obfite miesiaczki, inni mniej, z czasem sie to reguluje, o ktorych zostaja bardziej obfite, nie robcie z tego problemu, choroby, i powodu do zamartwien.
Ja jej wcale nie strasze tylko uprzedzam,moja ciotka lezala w szpitalu z powodu obfitych miesiaczek,brala zelazo dozylnie,tylko ze ona tak miala kilka lat.Na szczescie po urodzeniu dzieci jej sie unormowalo.
Ok, zresztą ja się zastanawiam - jak można się nabawić jakiejś choroby?
W końcu ta krew jest tylko z macicy a nie z wszystkich mozliwych zakątków ciała....?
No... Mnie w ogóle nie przeszkadza taki jednodniowy okres
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Nie 05 Lut, 2006 18:24
zadaje po to, bo nie wie jak jest z miesiaczka i sie boi. skoro ja ma to szanse na ciaze sa male. pozatym ma 12 lat, zanim cos powiesz zastanow sie, ty tez nie od razu wszystko wiedzialas. co do tej anemi... bylo to dawno, lekarze pewnie nie mieli na co zwalic to na miesiaczke. co jak co, ale naprawde watpliwe jest, ze przez miesaczke, ktora ma kazda dziewczyna/kobieta moglo dojsc do jakich kolwiek komplikacji, chorob.
No dobra mozi i bylo to dawno..i wiem ze dziewczyna ma 12 lat,poprostu bylo to pytanie retoryczne.Tylko jesli faktycznie anemia nie bierze sie z obfitych miesiaczek(bo faktycznie nie zyjemy w sredniowieczu),ale zastanawia mnie FAKT,jesli jest to tylko MACICA,to dlaczego kobiety umieraja przy porodzie wsutek krwotoku(mhm z macicy,maly procent,ale jednak)i anemia po porodzie to bardzo powszechny zwiazek...Czyzby na skutek tylko krwotoku z macicy??Nie chyba jednak nie,to z czego???
tak oto zamykam ten watek,bo i tak nie dojdziemy do porozumienia.pozdrawiam.