No więc mam napisać opowiadanie na taki temat:
"Mówienie prawdy wymaga cywilnej odwagi" I mam napisać opowiadanie, które dotyczy prawdziwej lub wymyslonej sytuasji szkolnej, której ujawnienie prawdy miało bardzo niekorzystny wpływ na wynik tej sprawy.
Proszę o szybką pomoc
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 26 Lis, 2005 13:28
"A little inaccuracy sometimes saves tons of explanation."(Saki, 1924)
pola Pomogła: 3 razy Dołączyła: 19 Lis 2005 Posty: 29
Wysłany: Sob 26 Lis, 2005 20:12
Dam ci przykład: są dwie dobre przyjaciółki jedna jednak ciągle okłamuje drugą .Mówi że jest bogata a jest strasznie biedna.Myśli że jeśli powie prawde zostanie odtrącona przez przyjaciólke.Po długim czasie przyjaciółka coś podejrzewa bo gdy pyta o spotkanie w domu przyjaciółki ona stanowczo odmawia. Po jakimś czasie przyjaciólka mówi przyjaciółce o swoim kłamstwie.Oszukana przyjaciółka nie denerwuje się.Jej rodzice którzy są dosyć zamążni dają pożyczke rodzicom biednej przyjaciólki.
i co z tego wynika? podalas niedokonczony i głupi przyklad ;P
wymaga cywilnej odwagi, bo czasami za swoje poglądy wypowiadane wprost mozna poniesc konsekwencje, i za ujawnienie pewnych rzeczy również. Samo powiedzenie prawdy niesie za sobą jakies konsekwencje wiec cywilna odwaga odnosi sie do tego, że jestesmy gotowi je przyjąć i nie boimy sie mowic prawdy.
_________________ Turn your hamster into a fighting machine!
Napewno wiele zwrotow mozesz podlapac z tej stronki ktora wzbogaci slownictwo w twoim wypracowaniu, nie pomoge Ci bo mi kiedys tak pomagano i nic sie nie nauczylem a matura juz wielkimi krokami sie zbliza ...
Sam wymyslisz najlepszy pomysl i sam jesli sie przylozysz uzyskasz bardzo dobra ocene, i wtedy bedziesz dumny ze swojego osiagniecia, na gotowce leca tylko Ci ktorzy cale zycie ida na skroty - a ta droga nigdy sie dobrze nie wyjdzie
Napewno wiele zwrotow mozesz podlapac z tej stronki ktora wzbogaci slownictwo w twoim wypracowaniu, nie pomoge Ci bo mi kiedys tak pomagano i nic sie nie nauczylem a matura juz wielkimi krokami sie zbliza ...
Sam wymyslisz najlepszy pomysl i sam jesli sie przylozysz uzyskasz bardzo dobra ocene, i wtedy bedziesz dumny ze swojego osiagniecia, na gotowce leca tylko Ci ktorzy cale zycie ida na skroty - a ta droga nigdy sie dobrze nie wyjdzie