ELLoOoo:D możecie mi powiedzieć dokładnie co to melodramat?? W necie znalazłam ale to jakoś nie była dokładna odpowiedź... melodramatami są Romeo i Julia; Titanic... więc czy to jest to że to jest nieszczęśliwa miłość dwojga ludzi kończąca sie śmiercią conajmniej jednej osoby? Bo ja mam pracę domową : napisać własną propozycję scenariusza tematyki melodramatu... czy możecie mi jakoś pomóc.. może jakoś podsuniecie mi pomysł jak to wszystko zacząć? Jak to napisać?? I o czym dokładnie to ma być? Czekam na pomoc =]
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 15 Lis, 2005 16:38
melodramat:
rz. mnż I, D. -u 1. ‘utwór dramatyczny, także film o sensacyjnej, zwykle miłosnej fabule, obfitującej w intrygi i niespodzianki oraz w momenty patetyczno-sentymentalne’ 2. lit. ‘utwór dramatyczny z muzyką i melodeklamacją, popularny w XVII i XVIII w.’
źródło: slowniki.onet.pl
jak widzisz, ma to byc o milosci. wiec podejrzewam, iz fabula jest pokrecona, w konsekwencji czego okazuje sie, iz glowny bohater bedzie dzieckiem swojej zony/meza... tasiemce, to wszystko.
melodramat:
rz. mnż I, D. -u 1. ‘utwór dramatyczny, także film o sensacyjnej, zwykle miłosnej fabule, obfitującej w intrygi i niespodzianki oraz w momenty patetyczno-sentymentalne’ 2. lit. ‘utwór dramatyczny z muzyką i melodeklamacją, popularny w XVII i XVIII w.’
źródło: slowniki.onet.pl
jak widzisz, ma to byc o milosci. wiec podejrzewam, iz fabula jest pokrecona, w konsekwencji czego okazuje sie, iz glowny bohater bedzie dzieckiem swojej zony/meza... tasiemce, to wszystko.
a byś mi pomogła to troszke rozszerzyć tzn. podać króciutkie streszczenie tego scenariusza jakiego mam napisać... a w tym rzecz że ja nawet nie wiem jak ten scenariusz napisać ... pomożesz może mi jakieś wymyślić opowiadanko.. ?? bo wszystko co mi przychodzi do głowy to by wyszło raczej że to jest druga wersja Romea i Julii
Ja mogę odpowiedzieć: Najlepiej to napisz coś o starej wersji. Napisz np. scenariusz melodramatu Williama Szekspira, ale ja radzę napisać o Titanicu Nie podpowiadam resztę w lekcjach, bo to niesprawiedliwe.
Ja mogę odpowiedzieć: Najlepiej to napisz coś o starej wersji. Napisz np. scenariusz melodramatu Williama Szekspira, ale ja radzę napisać o Titanicu Nie podpowiadam resztę w lekcjach, bo to niesprawiedliwe.
żebym ja musiała napisać scenariusz melodramatu który już istnieje to by było wszystko git.. i bym nie miała wogle problemu.. ale w tym rzecz że ja musze wymyślić scenariusz własnego melodramatu.. którego jesczze nie mam =/
Stokrotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 15 Lis, 2005 17:13
Melodramat - gatunek literacki lub filmowy o sensacyjnej fabule, zwykle miłosnej, nasyconej patetyczno-sentymentalnymi efektami i kończącej się z reguły pomyślnie dla bohaterów szlachetnych, a źle dla tzw. "czarnych charakterów". Początki melodramatu sięgają XVIII wieku, kiedy był to utwór dramatyczny opatrzony muzyką.
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Wto 15 Lis, 2005 18:09
wiesz, nie wiem, czy moja pomoc na cos ci sie zda, bo zawsze z wypracowan dostane 1 [a to dlatego, ze mam odmienne zdanie od mojej polonistki ;/]
w kazdym razie zaczelabym od jakiegos romantycznego spaceru tej pary, czy cos takiego, jakas rozmowa itd...
/btw. jak rok temu pisalam melodramat [opowiadanie melodramatyczne] to zakonczylam tak, iz zakochana pare dopadl morderca i zabil... nie ma to jak byc romantyczka w kazdym calu.
pola Pomogła: 3 razy Dołączyła: 19 Lis 2005 Posty: 29
Wysłany: Nie 20 Lis, 2005 12:52
Było dobre małużeństwo mąż był marynarzem .Pewnego dnia żona wyczekując powrotu z rejsu swego męża dowiedziała się że bardzo blisko zatonoł jego statek. W nocy pobiegła tam i się utopiła.
dzięki ....stotka i pola bardzo mi pomogłyście ....napisałam wersje stotki...bo jej pierwszej wypowiedź widziałam ale pola twoje też było fajne pOOzdrOo:P