trzeba mi w miare zrozumiala instrukcje jak mam napisac petycje, najlepiej z przykladem. tak, wiem ze to banalne, ale niestety moja nauczycielka od WOS'u nie byla laskawa wytlumaczyc nam jak to napisac... a gotowej petycji spisac nie chce, tylko mniej wiecej zrozumiec jak to napisac.
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 28 Lis, 2005 22:21
to sie chyba pisze poczęsci jak zwykły list
tzn na górze w prawym rogu datę
potem zwrot grzecznościowy np. Do ogółu czy Do ludzi dobrej woli itd
potem sie w 1 akapicie wyjasnia w jakim celu sie pisze po krótce o wszystkim, w kolejnym objaśnia dokładnie na czym polega sprawa, w jeszcze kolejnym sie pisze swoje zamierzenia cele do realizacji, to co petycja ma popierac dalej jakieś podsumowanie itd, ze jak sie uda to coś tam jak sie nie uda to coś tam innego a na końcu sie podpisuje w swoim lub czymś imieniu
i potem jest lista, na której sie podpisuje, i tam mozesz wsadzac co chcesz tzn imie i nazwisko, adres, pesel załóżmy itd, i ta lista sama w sobie to sie chyba nazywa załącznik lista ludzi zgadzających sie itd
tak mi sie wydaje, ew. zobacz jak sie pisze list otwarty bo to to samo tyle ze wspomnij o liście i podpisach i to dołącz na kolejnej stronie;)
edit a i w nagłówku najlepiej jak napiszesz Petycja do... zamiast tego zwrotu grzecznościowego no
Kradziejka dobrze w miare napisala jednak Ty nie pytales co to jest petycja tylko prosiles o wskazowki.
A wiec dobra petycja drogi kolega powinna skladac sie z:
1. Dobrego tematu
przykład:
Petycja do dyrekcji szkoly dotycząca otworzenia sklepiku szkolnego.
2. Jezeli problem bedzie dotyczyl czegos bardziej trudnego musisz opisac czym jest dane zagadnienie.
3. W kolejnym punkcie swojej pracy musisz opisac dany problem z którym zwracasz sie np. do dyrekcji szkoly
4. Z koleji w tym punkcie zawrzyj wszelkie wasze postulaty np. czego oczekujcie, co ma byc w sklepiku itp.
5. Nastepnie w kolejnym punkcie wymien korzysci jakie przykladowo obrany sklepik bedzie przynosil dla szkoly jak i zarowno uczniow i nauczycieli
6. Nastepnie zalacz do petycji liste osob ktore sie pod nia podpisaly.
Wydaje mi sie ze jezeli napiszesz ta petycje wg. podanych punktow wypadniesz calkiem niezle, aha i pamietaj ze kazdy punk piszesz po odstepie osobno, nie wszystko na jedna kupe ;-) w tej liscie osob ktorzy beda sie pod dana petycja podpisywac mozesz zawrzec: Imie nazwisko, pesel, kod, miasto, zawod - stanowisko. ITD