Czy ktoś byłby łaskaw podać mi definicję I i II Prawa Mendla, dotyczącą dziedziczności genów?
Chciałam także prosić o krzyżówki (krwi, chorób, wyglądu zew. = wszystkie związane z genetyką obejmujące 2/3 klasę gimnazjum)... najlepiej z rozwiązaniami (żebym mogła potem sprawdzić czy dobrze je zrobiłam...).
PS. Przejrzałam forum i znalazłam jeden post dotyczący krzyzówek - te jednak już znałam. Szukałam też na google, jednak bez skutku.
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Czw 27 Paź, 2005 13:40
hmm moje informacje pochodza z mojego wlasnego zeszytu od biologi z klasy 3 lo
1 prawo - czystosci gamet (zasada dominacji) - gamety przenosza tylko po jednym chromosomie z kazdej homologicznej pary, w zwiazku z czym gameta zawiera tylko jeden allel z kazej pary alleli
2 prawo - niezlaeznej segregacji genow -allele z 2 roznych genow dziedzicza sie niezaleznie i sa przekazywane do gamet tworzac wszystkie mozliwe kombinacje
i ty chesz dostac zadania z krzyzowek?
bo z grupami krwi np mam takie : w przypadku watpliwego ojcostwa jakie grupy krwi moga posluzyc do jego wykluczenia jesli matka i dziecko ma grupe krwi:
a) m:a dz:ab
b) m:b dz 0
odpowiedzi: a) IbIb, Ibi, ii b) IaIa, IbIb, IaIb
mam jescze takie zdanie: czarna, krotkowlosa swina(homozygota dominujaca) i brazowa dlugowlosa (homozygota recesywna) otrzymaj F2 (pokolenie 2) ze skrzyzowania F1 (pokolenie 1) z homozygota recesywna. feonotypy:
barwa: czarna A, brazowa a
wlosy: dlugie b, krotkie B
mam jescze jakes zadania z daltonizmem i lysieniem i kolorem oczy w jednym - nie chce mis ie teraz tego pisac bo nie wiem czy dobrze zrozumialam czy o to ci wlasnie chodzi....
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 27 Paź, 2005 15:36
rodzice mają oczy niebieskie, jakiego koloru oczy będą mieć ich dzieci?
a - fenotyp - barwa oczu niebieska
100% - aa - homozygota recesywna, fenotym oczu niebieskich
u ludzi brązowa barwa oczu [B] dominuje nad niebieską ( b)
a. jaki skład genetyczny może mieć człowiek o oczach brązowych, a jaki o niebieskich?
brązowe - BB, Bb
niebieskie - bb
b. jakie gamety zostaną wytworzone przez osobniki o genotypach BB Bb bb
BB - homozygota dominująca
Bb - heterozygota
bb - homozygota recesywna
c. wykonaj krzyżówki genetyczne osób o oczach brązowych, czy istnieje możliwość dzieci o oczach niebieskich?
Bb x BB
d. jakie genotypy mają rodzice o oczach brązowych jeśli ich dziecko ma oczy niebieskie?
Bb
e. męzczyzna o oczach brązowych ma z kobietą o oczach niebieskich ośmioro dzieci, wszystkie o oczach brązowych
ustal genotypy rodziców i dzieci
ojciec - BB
matka - bb
dzieci - Bb
f. niebieskooki mężczyzna którego rodzice mieli oczy brązowe, ma jedno dziecko o oczach niebieskich, ustal genotypy wszystkich osób
w 4 osobowej rodzinie córka ma oczy niebieskie a syn brązowe, barwa oczu niebieska jest cechą recesywną, podaj genotypy syna córki i rodziców, zapisz sposób dziedziczenia tych cech za pomocą szachownicy genetycznej
rudy kolor włosów jest cechą recesywną, przedstaw możliwe genotypy rodziców ktorych dziecko ma rude włosy, skorzystaj z szachownicy genetycznej
uzupełnij genotypy rodziców oraz szachownice genetyczną obrazujące możliwe genotypy dzieci, wypisz genotypy dzieci zdrowych chorych i nosicielek hemonfilii
a. matka zdrowa, ojciec chory
b. matka nosicielka ojciec zdrowy
kobieta której ojciec był daltonistą wyszła za mąż za mężczyznę który jest daltonistą, przedstaw w postaci szachownicy genetycznej
u muszki owocowej cecha białych oczu jest cechą recesywną sprężoną z płcią, krzyżując czerwonooką samicę z białookim samcem uzyskano czerwonookie potomstwo, za pomocą szachownicy genetycznej podaj genotypy rodziców i dzieci
to tyle, made by moja pani od biologii, aktualnie to przerabiamy:/
Gdzie w F1 krzyżyją się dwie homozygoty - AA dominująca i aa recesywna. Powstają cztery żółte heterozygoty (dlatego że A jest żółty - dominujący)
W F2 krzyżujemy dwie żółte heterozygoty Aa