Wysłany: Pią 19 Sie, 2005 14:21 Kluski po suwalsku
Składniki na 4 porcje:
-1 kg ziemniaków
-30 dag mąki
-1 jajko
-4 cebule
-sół, pieprz
-2 łyżeczki musztardy
-8 łyżeczek masła roślinnego
-40 dag czerwonej kapusty
-4 kotlely schabowe
-8 gałązek tymianku
-ewentualnie kilka gałązek natki pietruszki i tymianku do dekoracji
Ziemnaki obrać, gotować 20 min wosolonej wodzie, odcedzić, zgnieść. Jedną cebulę posiekać, usmażyć na łyzeczce masła, przełożyć do ziemniaków. Dodać mąkę i jajko, wyrobić. Przyprawić solą i pieprzem. Uformować okrągłwe kluski, gotować ok.15 min w osolonej wodzie. Odcedzić. Pozostałe cebule pokroić w cząstki, dusić 3 min na łyżeczce masła. Dodać poszatkowaną kapustę, dusić 5 min. Mieśko pokroić w kostkę, usmażyć na pozostałym masle. Podlać 50 ml wody. Przyprawić musztardą, solą i pieprzem. Dodać listki tymianku. Na talerze przełożyć kluski, kapustę i schab z sosem. Gotowe danie udekorować natką pietruszki i tymiankiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach