Ze składników na I placek:
Wszystko zagnieść i rozłożyć na blachę. Piec 10 minut.
Ze składników na II placek:
Ze składników na krem:
Ugotować z tego budyń.
Jak przyrządzić?
Mleko kondensowane słodkie gotować w puszce 3 godz. na wolnym ogniu.
Po wystudzeniu budyń rozkręcić z 2 kostkami masła i 1 łyżką cukru pudru.
Po ugotowaniu mleka i wystudzeniu rozkręcić z 20 dkg orzechów włoskich i przekładać upieczone placki.
Najpierw kładziemy pierwszy placek biały, na niego wkładamy budyń przykrywamy ciemnym plackiem. I na ciemny placek kładziemy ugotowane i zmieszane z orzechami mleko skondensowane.
Polewamy polewą czekoladową i obsypujemy orzechami.
Żółtka starannie utrzeć z cukrem pudrem. Dodać mąkę usiekaną z margaryną i smalcem, śmietanę, proszek do pieczenia i wyrobić ciasto. Uformować z niego placek wielkości dużej blachy i upiec w temperaturze 190°C. Jeszcze gorące ciasto posmarować dżemem, posypać wiórkami, rodzynkami, orzechami, morelami i śliwkami. Polać ciasto dowolną polewą, np. czekoladą rozpuszczoną w niewielkiej ilości mleka, i odstawić w chłodne miejsce. Przed podaniem pokroić na prostokątne kawałki.
Zagnieść ciasto i podzielić na 2 części. Składniki na masę orzechową podgrzać do wrzenia, po czym gorącą masę wyłożyć na jedną część ciasta. Obie części upiec osobno przez około 20 minut.
Z mąki, mleka i cukru waniliowego ugotować budyń. Żółtka wymieszać z cukrem i powoli wlewać do budyniu. Ciągle mieszając podgrzewać, aż zgęstnieje. Po wystygnięciu połączyć z masłem, dodać kakao.
Suchy upieczony placek posmarować kremem budyniowym i przykryć plackiem z orzechami.
Przepis jest na dużą blachę.
1 - Upiec biszkopt.
2 - Ciasto: Białka i cukier ubić na sztywno. Resztę składników wsypać do białek i wymieszać. Wyłożyć blachę papierem i posmarować olejem. Upiec w temp. 200 st C.
3 - Krem: Żółtka ubić z cukrem na sztywno. (na ciepło).
Rozpuścić masło i czekoladę, wymieszać, wystudzić i dodać do ubitych jajek, ciągle ubijając.
Połową kremu posmarować biszkopt, przykleić figowiec i resztą posmarować wierzch i polać polewą.
1. Mąkę trzeba wymieszać z sodą oczyszczoną i posiekać z KASIĄ. Dodajemy pozostałe składniki i zagniatamy ciasto, po czym dzielimy je na 3 części.
2. Wylepiamy cieniutko ciastem trzy identyczne, prostokątne formy wyłożone papierem do pieczenia. Na jedną część ciasta wylewamy gorącą polewę orzechową (wszystkie składniki łączymy i podgrzewamy). Pieczemy wszystkie części ciasta.
3. Gotujemy budyń śmietankowy, zużywając 1/3 mleka mniej niż jest w przepisie na opakowaniu. Studzimy.
4. Przygotowujemy karmel. W tym celu puszkę z mlekiem wkładamy do garnka z wodą i gotujemy przez 3 godziny.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie nakryć plackiem z polewą orzechową.
1. Mąkę wymieszać z sodą, przesiać przez sito, posiekać z margaryną. Dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto.
2. Trzy identyczne prostokątne formy posmarować margaryną, wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto ułożyć cienką warstwą do form. Na jedną część wylać gorącą polewę orzechową. Ciasto piec 15 min.
3. Ugotować budyń śmietankowy według przepisu, zużywając o 1/3 mleka mniej niż podano w przepisie. Ostudzić.
4. W celu otrzymania karmelu puszkę z mlekiem wstawić do garnka z wodą i gotować na wolnym ogniu 3 godziny (puszka musi być cała przykryta wodą). Ostudzić.
5. Na jeden upieczony i ostudzony placek nałożyć budyń, przykryć drugim plackiem posmarowanym karmelem, a następnie plackiem z polewą orzechową.
Wariacje:
1 - zmniejszyć ilość cukru do 4 łyżek
2 - zamiast polewy orzechowej -> polewa czekoladowa Delecty + orzechy (oczywiście polewy nie piec, tylko każdy placek osobno).
Dla oszczędności czasu mozna ugotować od razu dwie puszki mleka i ta jedna na zapas przechowywać w lodowce na następne pieczenie snikersa
Snickers 7
Autor (źródełko): hanula.sz@wp.pl)
Data: 15-02-2004
Czas przyrządzania (gg:mm): 00:40
Kategoria: Ciasta z kremem, Ciasta, słodkości.
Składniki:
CIASTO:
1/2 kg mąki
1/2 kostki margaryn
1 szklanka cukru
2 łyżki miodu
2 szt jajek
1 łyżeczka sody oczyszczanej
Orzechy prażone:
1/2 kg margaryn
1/2 szklanki cukru
2 łyżki miodu
2 łyżki mleka
30 dag orzechów włoskich
Mleko skondensowane słodzone (gotować przez 3 godziny). Zamkniętą puszkę mleka wstawiamy do garnka zalewamy dość dużą ilością wody i gotujemy pod przykryciem na małym ogniu
Orzechy prażone:
Podane składniki trzeba wrzucić na patelnię i razem uprażyć czyli podgrzewać, aż dędą chrupiące.
Zagnieść ciasto (jajka dodać całe}, podzielić na dwie części. Na jedną część ułożyć uprażone gorące orzechy. Piec 10 min. w 160-170 stopniach..
Wystudzone mleko wyłożyć na upieczone i wystudzone ciasto z orzechami, na to nałożyć drugie upieczone ciasto, lekko docisnąć. Polać polewą czekoladową.
Do czasu przygotowania dodać gotowanie mleka 3 godz.
_________________
"Ut Salutas, Ita Salutaris"
To znaczy, jak pozdrawiasz tak będziesz pozdrawiana/ny
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 05 Wrz, 2005 15:12
moja mama kupila kiedys tą margaryne 'kasię' i tam był przepis na takiego snickersa.Za^_^bista sprawa.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach