| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Marcin Kozera
Autor Wiadomość
Chesterka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 20:19   Marcin Kozera Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Potrzebuję koniecznie! Książkę Marcin Kozera! Ale nie streszczenie ;] Bedę b. wdzieczna =]

Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3687193
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 21:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

moze odwiedz jakas biblioteke Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 21:09    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Akurat b. inteligentnie 2 klasy na raz przerabiają tą książkę, więc nie mam szans ;P A do innej nie chce mi się spacjalnie zapisywać ;]

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3687193
nasty_girl Płeć:Kobieta
Aktywista
lalala :d
Aktywista

Pomogła: 55 razy
PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 21:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

no to poczekaj troszke az skoncza przerabiac.. w sumie to rozumiem ja tez jakos ne czuje potrzeby uczesczania do biblioteki.. zreszta w szkolnej tez bylam tylko raz kiedys jak mnie nauczycielka po slownik wyslala..
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Agnieszka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 18 Kwi, 2005 21:48   

Chesterka zapisz sie:) zawsze sie przyda:) przeciez nie wyslemy Ci tej ksiazki.
a jak cos to www.google.pl
Powrót do góry
ajeczka11 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Wto 19 Kwi, 2005 12:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Agnieszka napisał/a:
Chesterka zapisz sie:) zawsze sie przyda:) przeciez nie wyslemy Ci tej ksiazki.
a jak cos to www.google.pl

Agnieszka-nie czytałas najnowszego regulaminu?Mam nadzieję ze wiesz o co mi chodzi a jak nie to przeczytaj go szybko Wink !
A teraz do Chesterki:
Niestety-znalazłam tylko streszzenie,charakterystykę marcina i sprawozdanie ale nie ksiąkę!!Wklejam:

Steszczenie:
"Marcin Kozera" streszczenie.

Opowiadanie „Marcin Kozera” toczy się w czasach kiedy Polska znajdowała się pod zaborami. Główny bohaterem jest Marcin Kozera, który nie zna języka polskiego. Dopiero po przyprowadzeniu Marcina przez jego tatę Mateusza Kozerę do domu polskiego chłopiec nauczył się języka ojczystego. Mateusz Kozera marzył o wyjeździe do polski, czym nie był zachwycony jego syn .

W szkole Marcin był niesfornym uczniem. Pewnego razu wyjechał ze swoją koleżanką Krysią nad Tamizę i pysznił się zabytkami Anglii. W drodze powrotnej dziewczynka wyskoczyła z autobusu wprost na rowerzystę na szczęście przyjazny aptekarz opatrzył rany Krysi.

Gdy pani obsadzała role do jasełek Marcina przydzieliła do roli z Krysią jako żołnierza. Na przedstawieniu Marcin bardzo się stremował, i zamiast tańczyć stał.

Na lekcji geografii w szkole angielskiej nauczyciel powiedział, że polski niema. Wówczas Marcin wstał i powiedział ,że polska jest bo on jest Polakiem. W domu polskim chłopiec oznajmił pani, że wie kim jest, że jest Polakiem.

Sprawozdanie:[/color=444444][/color]
"Marcin Kozera" - sprawozdanie

Bardzo podobała mi sie książka "Marcin Kozera". Jej autorką jest Maria Dąbrowska, która napisała wiele innych dzieł, np.:"Uśmiech dzieciństwa","Noce i dnie","Dzienniki" i wiele, wiele innych. Warto wspomnieć, że autorka żyła w latach 1889-1965, "Marcina Kozere" napisała w 1927, a "Noce i dnie" zekranizowano.

"Marcin Kozera to książka opowiadająca o polskich emigrantach mieszkających w Londynie na przełomie XIX i XX wieku. W tym czasie Polska była pod zaborem.

Marcin był chłopcem urodzonym w Anglii, musiał dokonać wyboru ojcyzny. Pierwsze wątpliwości miał w czasie spaceru z Krysią, swoją przyjaciółką. Drugi raz niepewność okazał podczas przedstawienia,kiedy to z zadumy zapomniał o swojej roli. Trzeci raz pogrążony w myślach na ten temat w ogóle nie uważał podczas lekcji geografii. W pewnym momencie wpadł mu do ucha fragment o polsce. Popchniety dziwną siłą zaczął mówić, że ten kraj nigdy nie umrzeoraz jest w jego sercu.Stwierdził, że kocha Polskę i uznaje ją za swoją ojczyznę.

Jest to piękna opowieść o rozterce chłopca, którego ojciec zapragnął wyjechać do Polski, a malec znający Londyn od urodzenia nie chciał go tak nagle opuszczać. Niejeden człowiek mieszkający w innym kraju ma taki sam dylemat.

Charakterystyka:[color=444444][/color]
Marcin Kozera jest tytułową postacią opowiadania Marii Dąbrowskiej. Jako dwunastoletni chłopak uczśszczał do angielskiej szkoły oraz chodził do Domu Towarzystwa Polskiego, gdzie uczył się języka polskiego. Z poczodzenia jest Polakiem, lecz urodził się w Anglii. Jego ojciec był polski emigrant, stolarz Mateusz Kozera.

Autorka przedstawiła Marcina jako wyrośniętego, sprawnego fizycznie młodzieńca, którego czubek głowy obrastała bujna, czarna czupryna. Śmiejąc się, mróżył oczy. Przebrany za polskiego żołnierza wyglądał powarznie jak i nadzwyczaj uroczo.

Marcin uczył się niechętnie bardziej pod przymusem ojca niż z własnej woli. Wszędzie było go pełono, zarówno jako łobuza, jak i dobrego chłopca. Czasami zdarzało mu się być niekulturalnym.

Opiekuńczy, zaradny, uczynny- takie trzy podstawowe cechy jego charakteru nasunęły mi się po przeczytaniu tej ciekawej lektury. Lubił wszystko dokładnie wiedzieć. Choć był zarozumiały, czasem odzywała się w nim wrażliwość. Cenił dorobek swoich przodków, Polaków. Kołeżeński wobec kolegów, lecz najbardziej wobec Krysi. Bohater tego opowiadania był uparty i wytrały. Z dumą pokazywał Krysi Anglię i mówił o jej historii. Bardzo chętnie poznawał tradycje Polski. Był również inteligentny.

Cenię Marcina za to, że był szcery koleżeński i wrażliwy. Był dzielnym chłopcem. W angielskiej szkole umiał sią przyznać, że jest Polakiem, w chwili gdy nauczyciel mówił, że Polski nie ma na mapie Europy i świata. Kochał Polskę, choć nigdy w niej nie był. Bohater godny naśladowania - można tak o nim powiedzieć. Każdy po przeczytaniu tego opowiadania powinien zastanowić się nad własnym stosunkiem przede wszystkim do ojczyzny.

moze nie pomogłam za dużo ale nie moge znaleźć ksążki:/
ewentualnie: http://www.google.pl/search?q=Marcin+Kozera&hl=pl&lr=lang_pl&start=10&sa=N

Numer Gadu-Gadu
7060479
Nikita Płeć:Kobieta
Nina
Moderator globalny

Pomogła: 45 razy
PostWysłany: Wto 19 Kwi, 2005 14:25    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chesterka - w której ty jesteś klasie ? Razz Bo ja ją w czwartej klasie przerabiałam Razz
Co do tej lektury to poszukaj w naszej Bibliotece DzieciOnline, może tam będzie Wink
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
7894138
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 19 Kwi, 2005 16:20    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nasty napisał/a:
no to poczekaj troszke az skoncza przerabiac..

Taa, wtedy to juz bym jedynkę dostała za nieprzeczytanie ;P

Nikita napisał/a:
Chesterka - w której ty jesteś klasie ?

W 6 Razz Przerabianie tej książki to beznadziejny wymysł naszej wychowawczyni ;]

No w każdym razie udało mi się wypożyczyć w końcu tą książkę, więc temat można zamknąć Wink

Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
3687193
Ten temat jest zablokowany bez możliwości zmiany postów lub pisania odpowiedzi