| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Polskość określona w kilku słowach?
Autor Wiadomość
Papierowa Tęcza Płeć:Mężczyzna
Turbo Szatan
Moderator

PostWysłany: Czw 14 Kwi, 2005 21:28   Polskość określona w kilku słowach? Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kilka dni temu na TVN leciał pewien film o papieżu z aktorami zagranicznymi (ale polski reżyser) - no powiedzmy - z tydzien temu. W pewnej scenie, przebywający na wawelu oficer niemiecki (kto to był - no idea) powiedział do polskiego ksiedza, który wcześniej opowiedział mu o tym jak jego poprzednik na wawelu już kiedyś przyjmował najeźdźce - Szwedzkiego Króla, wtedy też szwedzi nie zabawili tam zbyt długo. Ten zaś odpowiedział mu zdaniem: "Wasza historia to sen. Śnijcie dalej" - to zdanie dogłębnie mnie poruszyło. Zaczęły się 4 dni poważnych refleksji nad sensem tego zdania - nie mogłem się pogodzić się z tym, że w tych dwóch krótkich zdaniach, człowiek ten potrafił dokładnie określić Polską mentalność. Jego porównanie było tak trafne, że aż w pewien sposób uderzyło we mnie Neutral - nie to żebym się bulwersował or sth - ale poczułem się beznadziejnie :/ - a co Wy o tym myślicie?

Numer Gadu-Gadu
8989120
agag Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Czw 14 Kwi, 2005 23:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja myślę, że każdy ma pewne bardziej lub mniej wyidealizowane wyobrażenie o sobie i swoim kraju. Każdy ma jakieś czarne i białe karty w histori.
To jak Polska będzei wyglądać zależy w dużej mierze od nas.
Polska zrodziła wielu wielkich ludzi temu światu, ale jak widac po naszej obecnej sytuacji polityczno-ekonomicznej, jast ich za mało, lub mówią zbyt cicho...
Nie można żyć przeszłością wspominając tylko wielkie chwile triumfu i sławy. Trzeba wyciągać konekwencje z błądów i przec dalej.
podpieranie się historią czasami przypomina "jechanie" na opini starszego rodzeństwa w szkole.
trzeba się czasem wziąść w garść i zrobic coś porządnego, a nie tylko wspominać jak dobrze było kiedyś

(może to nie do końca zgodne z podjętym tematem)

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Odpowiedz do tematu