Wysłany: Czw 14 Kwi, 2005 21:28 Polskość określona w kilku słowach?
Kilka dni temu na TVN leciał pewien film o papieżu z aktorami zagranicznymi (ale polski reżyser) - no powiedzmy - z tydzien temu. W pewnej scenie, przebywający na wawelu oficer niemiecki (kto to był - no idea) powiedział do polskiego ksiedza, który wcześniej opowiedział mu o tym jak jego poprzednik na wawelu już kiedyś przyjmował najeźdźce - Szwedzkiego Króla, wtedy też szwedzi nie zabawili tam zbyt długo. Ten zaś odpowiedział mu zdaniem: "Wasza historia to sen. Śnijcie dalej" - to zdanie dogłębnie mnie poruszyło. Zaczęły się 4 dni poważnych refleksji nad sensem tego zdania - nie mogłem się pogodzić się z tym, że w tych dwóch krótkich zdaniach, człowiek ten potrafił dokładnie określić Polską mentalność. Jego porównanie było tak trafne, że aż w pewien sposób uderzyło we mnie - nie to żebym się bulwersował or sth - ale poczułem się beznadziejnie :/ - a co Wy o tym myślicie?
Ja myślę, że każdy ma pewne bardziej lub mniej wyidealizowane wyobrażenie o sobie i swoim kraju. Każdy ma jakieś czarne i białe karty w histori.
To jak Polska będzei wyglądać zależy w dużej mierze od nas.
Polska zrodziła wielu wielkich ludzi temu światu, ale jak widac po naszej obecnej sytuacji polityczno-ekonomicznej, jast ich za mało, lub mówią zbyt cicho...
Nie można żyć przeszłością wspominając tylko wielkie chwile triumfu i sławy. Trzeba wyciągać konekwencje z błądów i przec dalej.
podpieranie się historią czasami przypomina "jechanie" na opini starszego rodzeństwa w szkole.
trzeba się czasem wziąść w garść i zrobic coś porządnego, a nie tylko wspominać jak dobrze było kiedyś
(może to nie do końca zgodne z podjętym tematem)
_________________ a życie toczy, toczy swój garb uroczy,
toczy, toczy się los...