Składniki na 4 porcje:
- 1 kurczak (ok.1,3 kg)
- 10 dag boczku
- 30 dag marchewki
- 40 dag ziemniaków
- 2 pory
- 15 dag szalotek
- 1 ząbek czosnku
- 2 łyżki oleju
- 500 ml czerwonego wina
- 250 ml rosołu
- 1 pęczek tymianku
- 2 listki laurowe
- sól, pieprz
Kurczaka podzielić na 4 porcje. Boczek pokroić w paski. Marchewki i ziemniaki obrać. Pory pokroić w prążki, marchewki w plasterki. Ziemniaki obrać, podzielić na ćwiartki. Szalotki pokroić na połówki, czosnek w plasterki. Olej rozgrzać w brytfance, wysmażyć boczek, przełożyć na papierowy ręcznik. Na wytopionym tłuszczu smażyć kawałki kurczaka, przełożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać marchewki, pory i ziemniaki. Podlać rosołem i winem. Dodać tymianek i listki laurowe. Przyprawić sola i pieprzem, dusić 45 minut, posypać usmażonym boczkiem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach