Roztwór wodorotlenku sodu w którym na jeden jon sodu przypada 19 cząsteczek wody zobojętniono kwasem siarkowym [VI] w którym na jeden jon siarczanowy [VI] przypada 31 cząsteczek wody. Stężenie procentowe powstałego roztworu soli wynosi?
[zadanie z rejonowego konkursu chemicznego, przygotowujące do Olimpiady chemicznej]
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 06 Sty, 2005 17:43
Agnieszka12 napisał/a:
'yyyyy... na poziomie jakiej klasy to jest? bo ja go wogle nie rozumiem
kradziejka napisał/a:
[zadanie z rejonowego konkursu chemicznego, przygotowujące do Olimpiady chemicznej]
Khym. To nie obejmuje żadnej klasy, bo (jak widać) jest to do konkursu.
A co do tematu... Zadanie jest conajmniej dziwne. Nie miałam jezcze tego w szkole (ani nic podobnego ) więc Ci nie pomogę, ale jak coś, to pomocy mogę poszukać.
zadanie trzeba rozwiazac poprzez porownywanie liczb, jeden jon sodu wskazuje na _jakas_tam_ilosc_ wodorotlenków sodu a jon siarczanowy na jakas tam ilosc kwasu :S
trzeba porownac czasteczki wody i calej reszty, wszystko lacznie wkladamy do mianownika, do licznika wszystko ebz czasteczek wody, mnozymy przez 100% i mamy wynik ;S
CP= ms/mr *100%
Stezenie procentowe = masa substanji/masa roztworu * 100%
musisz tylko obliczyc mase substanji i roztworu na podstawie masy kazdej czasteczki :S