Składniki na 4 porcje:
- 40 dag ryżu basmati
- 5 dag suszonych grzybów mu-err
- 10 dag grzybów shiitake
- 1 pęczek dymki
- 1 gruby plaster szynki
- 1 łyżka i 1 łyczeżka oleju (ok.10 dag)
- 1 łyżka curry
- 4 jajka
- sól, biały pieprz
W rondlu zagotować litr osolonej wody. Do wrzątku wsypać ryż, gotować 20 minut na małym ogniu. Suszone grzyby azjatyckie mu-err (możemy je kupić w sklepach azjatyckich) zalać gorącą wodą, odstawić na 15 minut. W tym czasie dymkę oczyścić, umyć, pokroić na małe kawałki. Grzyby shiitake oczyścić, podzielić na połówki. Szynkę pokroić w paseczki. Grzyby mu-err osączyć, posiekać. Mocno rozgrzać w woku (lub na dżej patelni) 1 łyżkę oleju, smażyć na nim dymkę z grzybami i szynką kilka minut na średnim ogniu, nie przerywając mieszania. Całość oprószyć carry, krótko zasmażyć. Dodać ryż. Smażyć5-6 minut na małym ogniu. Rozgrzać łyżeczkę oleju, usmażyć na nim jajka sadzone. Przyprawić sola i pieprzem. Przełożyć solą i pieprzem. Przełożyć z ryżem na cztery talerze. Danie podawać bezpośrednio po przyrządzeniu.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach