Pomogła: 13 razy Dołączyła: 25 Lis 2004 Posty: 809
Wysłany: Pon 20 Gru, 2004 19:08
ja tez znam przepis na zupe cebulowa..jest on jednak troszke inny moze sie ktos zdecyduje
zupac cebulowa wytrwne
1kg cebuli
kostka masla
ser zloty
butelka bialego wina wytrawnego
1litr wody
cebule pokoroic (moze wbyc w krazki, moze byc w paski - czyli niekoniecznie drobno), poddusic na masle, w tym czase podgrzewac wode w osobnym dosyc sporym garnku, kiedy cebyla zmieknie dodac ja do wody, wrzucic kostke masla, przykryc i gotowac okolo 15-20 minut, po tym czasie dolac wino i gotowac na sporym ogniu jakies 5 minut, dodac sol, pipieprz do smaku, mozna dodac tez szczypte galki muszkatuowej, przykryc i gotowac jescze jakies 15 mint...
podawac z grzankami i startym zoltym serem
w przepisie jest wino- nawet calkiem sporo- ale podczas gotowania alkohol wyparowywuje wiec danie absolutnie nie ma dzialania odurzajacego, wino ma zadanie dodac smaku...
i zupy cebulowe nie maja wogole takiego ostego samku jak ma cebula nieugotowana..sa bardzo lagodne i deliktane, wiec nie trzeba sie bac ze bedzie smierdzailo z paszczy czy smak bedzie taki wlasnie bardzo cebulowy..
Agnieszka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 24 Gru, 2004 12:56
mniam tak pysznie sie czyta hehe.. sprubuje:) lubie wszystko co jest z serem.
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach