Mam takie jedno zadanko, za ktore nie wiem, jak sie nawet zabrac:
Jaka droge przebedzie cialo, poruszajace sie bez tarcia w gore rowni pochylej, do chwili zatrzymania sie, jezeli u podstawy rowni nadano mu predkosc V= 2m/s? Kat nachylenia rowni wyosi 30 stopni.
_________________ Kiedys znajde dla nas dom z wielkim oknem na swiat,
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Prędkość początkową należy rozłożyć na poziomą i pionową. Ruch w poziomie jest jednostajny, natomiast w pionie jednostajnie opóźniony. Trzeba obliczyć jaką odległość przebędzie ciało w pionie, po czym przekształcić ją odpowiednią funkcją trygonometryczną na drogę po równi.
_________________ I ze zgrozą pojąłem, że zazdrościć zdolnym
Temu, co w otchłań biegnie z skwapliwością wściekłą,
I, własną krwią pijany, po życiu mozolnym
Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
ale ja jeszcze nie bralam funkcji trygonometrycznych I w ogole moja baba od fizy jest jakas zryta, bo daje nam zadania ze zbiru dla liceum, a nie gimnazjum. Nie wiem, czy to jest akurat na poziomie liceum, ale i tak nikt u mnie nie moze tego rozwiazac
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Skoro nie znasz funkcji trygonometrycznych, to powinnaś znać jakąś "specjalną" własność trójkąta o kątach: 30, 60, 90. Jeżeli i tego nie znasz, to ten problem jest nierozwiązywalny.
heh rozwiazywalny on jest, tylko nie na moja humanistyczna glowe najwyzej sproboje popytac sie w rodzince. Poza tym, ono jest z tematu Prca, Moc, Energia, to moze jakimis wzorami z tego dzialu, da sie rozwiazac?
Bo w koncu, gdy te cialo wznosi sie coraz wyzej, to nabiera energi potencjalnej. A z drugiej strony nie rozumiem tego, kiedy te cialo sie zatrzymalo, skoro nie ma sily tarcia itp. Nawet nie podano jego masy, wiec nawet nie daloby sie obliczyc tej energii potencjalnej. Ah, nigdy nie rozumialam fizyki
znowu zaczniesz ufac mi,
nie pozwole ci sie bac!
Nie no, na pewno daje się rozwiązać na wiele sposobów, ale jeżeli nie wiesz co trzeba zrobić tam z kątem 30, to i tak nie dojdziesz do prawidłowego wyniku.