Wysłany: Nie 12 Gru, 2004 13:14 Ser tofu z ziaren soi + info
SER TOFU
Składniki:
1/2 szklanki suchych ziaren soi
Sok z jednej cytryny (około 3 łyżki)
1/2 łyżeczki soli
Przyrządzanie:
Namoczyć soję przez noc. Rano odcedzić wodę i przemyć soję.
Zmiksować soję w blenderze razem z 3 szklankami wody i przecedzić przez lnianą lub bawełnianą ścierkę.
Otrzymaną papkę zmiksować powtórnie z 1 szklanką świeżej wody i przecedzić przez ścierkę.
Otrzymaną serwatkę gotować przez 3 minuty i odstawić z ognia. Dodać sok z cytryny i sól, a następnie miszać przez chwilę.
Odstawić wywar na 15-20 minut i przecedzić przez durszlak. Odstawić w durszlaku na 2 godziny.
Co to jest tofu?
Tofu (jap.), dofu (chin.), tubu ( korean.), dauhu ( wiet.) to nazwy białego sera z soi, najbardziej znanego produktu sojowego na świecie. Jest to produkt otrzymywany z ziarna sojowego. Tofu jest jednym z głównych produktów wykorzystywanych w kuchni azjatyckiej, zdrowej kuchni europejskiej, zajmuje również ważne miejsce w diecie wegetariańskiej.
Tofu jest jednym z najbardziej wartościowych produktów sojowych. Jest w 100% naturalny, to prawdziwe bogactwo białka, witamin, mikroelementów oraz wszystkich aktywnych biologicznie związków zawartych w soi.
Ma wszystkie zalety soi, ale w przeciwieństwie do ziaren jest niskokaloryczne - 132 kcal w 100g.
Tofu dzięki zawartości: lecytyny, fosforu, żelaza, magnezu, wapnia, potasu, wit. A, wit. z grupy B wpływa korzystnie na pracę systemu nerwowego, wątroby oraz nerek i powoduje obniżenie cukru we krwi. Z uwagi na zawartość dobrze przyswajalnego białka chroni osoby zagrożone osteoporozą przed ubytkiem masy kostnej i wzmacnia zęby. Systematyczne spożywanie powoduje obniżenie poziomu "złego" cholesterolu i podwyższenie poziomu dobrego. Dlatego osoby na diecie niskocholesterolowej mogą zastąpić nim w potrawach jajka.
Nie zawiera glutenu, laktozy, cukru, cholesterolu, ma niską zawartość nasyconych tłuszczów, co czyni ser tofu doskonałym substytutem nie tylko mięsa i ryb, ale również nabiału i jaj.
Tofu daje się łatwo i szybko przyrządzać na różne sposoby. Może być składnikiem codziennego jadłospisu, jak również doskonałym dodatkiem wykwintnych przystawek i orientalnych potraw. Warto wzbogacać nim gulasze warzywne, zupy, sałatki, sosy, dania kuchni chińskiej. Można je podawać na zimno, podgrzewać w wodzie lub piekarniku, podsmażać lub marynować.
Tofu polecane są szczególnie: osobom odchudzającym się, stosującym dietę niskotłuszczową i niskocholesterolową, diabetykom oraz wegetarianom.
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach