hej mam prośbę czy może mi to ktoś wytłumaczyć: jak to jest że ta krew która wypływa kiedy mamy okres wypływya z pochwy to dlaczego bolą nas jajniki?
2.Czy w podpasce 8mm można czuć się swobodnie czy jak w pampersie?
1. Mnie jajniki nie bolą..:> Nie wiem dlaczego.. tak jakoś jest:D mądrzejsi Ci powiedzą
2. Zdecydowanie pampers:P W podpasce żadko będziesz się czuła swobodnie. Najlepsze są tampony..
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Pon 08 Lis, 2004 17:40
Jajniki nas bolą bo wytwarzają się komórki jajowe. Kiedy "płyną" sobie przez jajowód to błony macicy stają się grubsze. Kiedy nadmiar błony jest zbędny zostaje ona wydalona. Stąd krew, czyli miesiączka. Czemu dziwi cię, że krew wypływa z pochwy? A niby skąd ma wyplywać? Przecież razem z tą krwią zostaje wydalona niezapłodniona komurka jajowa. Powinnaś przestudiować budowę wewnętrzną układu rozrodczego.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
W 5 i 6 podstawówki oraz kolejnych klasach gimnazjum większość młodzieży ma zajęcia WDŻ (wychowanie do życia w rodzinie). Z pewnością będziesz się o tym uczyć. Poza tym odpowiedź na Twoje pytania już uzyskałaś, więc nie będę się udzielać. Mam tylko pytanie. W jakich podpaskach (w mm) nie czuje się jak w pampersie? Mile widziana nazwa producenta
Aha, co do bólu jajników, mnie dotychczas bolały, chociaż nie mam okresu. Zauważyłam, że już mnie nie boli. Czy mam się tym przemować?
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Pon 08 Lis, 2004 18:44
w podpasce ja jakoś nie czuje się jak w pampersie. Używam belli clasic (to ta z grubszych) i się tak nie czuje. Nie ma się czego bać cieńsze są alwaysy i lepiej się w nich czuje troche ale śa dużo droższe i chyba troche się nieopłaca dobre są też naturella choć wydają się grube są jednak takie miękkie że tak powiem
Agnieszka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pon 08 Lis, 2004 20:33
Ja tez zawsze nie wiedziałam:) ale no cóz takjest poprostuu... u niektorych nie bola niektorych bola. Zalezy od organizmy.
a mnie strasznie boli brzuch! Żygam, mam nudności, głowa mi pęka.. ale tak jest mniej c\wiecej co 3 miechy. tak to mam spokojne miesiączki:D A Wychowania do życia w rodzinie to my juz nie mamy od 2 lat.. w 5 i 6 cos takeigo bylo..(II gim.)..
_________________ i znów zadaje sobie pytanie...: czy to jest przyjaźń, czy to jest kochanie?
O mamusiu!!! Właśnie sprawdziłam ile to jest 8 mm. Boshe!! moje wkładki mają jakieś 2-3mm i są i tak odczuwalne, chociaż zależy kiedy. No ale podpaski to podpaski, muszą chłonąć więcej. Nie wiem, nie próbowałam, ale widziałam podpaski mamy - mają może max. 5mm, ale i tak 5 a 8 mm to duża różnica.
_________________ ŻAŁUJĘ I CHYBA DŁUGO MNIE TU NIE ZOBACZYCIE
Pomogła: 39 razy Dołączyła: 25 Wrz 2003 Posty: 2010
Wysłany: Sro 10 Lis, 2004 18:21
8 milimetrów to nie jest nawet cały centymetr! To wcale nie jest tak dużo...
KleO -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 10 Lis, 2004 19:36
Zależy jak u kogo z tymi jajnikami. Mnie bolał prawy jajnik. Myślałam, że coś mi się dzieje z wyrostkiem robaczkowy, na który narzekałam od miesiąca, ale to jajnik. Zorientowałam się dopiero wtedy, jak dostałam okres 2 listopada. Więc wróćmy do tematu. Jajnik boli wtedy, kiedy komórka jajowa dojrzewa (zależy jak u kogo, bo inny zawsze inaczej odczuwa ból) wydostaje się z jajnika, a następnie wędruje przez jajowód do macicy. Jeżeli jajeczko nie zostanie zapłodnione w ciągu 24 godzin - obumiera. Błona jest maksymalnie pogrubiona na wszelki wypadek, gdy jajeczko zostanie zapłodnione. Następnie, gdy jajeczko nie jest zapłodnione, błona macicy zaczyna się łuszczyć, a zawarte w niej pęcherzyki pękają. Wydalana jest nie tylko krew, ale i resztki niepotrzebnej błony śluzowej macicy.
W podpasce mającej 8 mm można czuć się jak w pampersie, ale nie świadczy o tym tylko grubość, ale wielkość. Ja jak do siebie, mam dobrze dopasowane podpaski i czuję się w nich swobodnie, no, może nie tak swobodnie jak bez nich, ale da się żyć
Ja używam podpasek Bella, bo są tanie i nie potrzebne mi lepsze. Mam też pare podpasek Always.
stotka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 10 Lis, 2004 22:37
8 mm ?
Pamietam, ze na poczatku czulam sie jak w pieluszce. Ba, zanim zaczelam miesiaczkowac to bylo mi niewygodnie nawet we wkladce. I jak zalozylam te 8mm podpasku (Naturella ) to czulam sie jak w pampersie. Ale np. Alwaysy tak jakby... nie tez byly niewygodne. Ale mimo wszystko uzywam Always bo sa ciensze i "bezpieczniejsze"