| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Ksiazki
Autor Wiadomość
Psiara Płeć:Kobieta

Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Sob 25 Wrz, 2004 20:01   Ksiazki Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Hej! Czy znacie jakies fajne ksiazki? Jakie czytacie. Dzieki.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7210630
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Sob 25 Wrz, 2004 21:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

znam bardzo fajne ksiazki telefoniczne, kucharskie i mowiace o wedkarstwie, mogla bys uscislic o jaki gatunek/gatunki chodzi...

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
Idda Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Wto 28 Wrz, 2004 22:04    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chyba wiadomo,że nie chodzi jej o telefoniczne...biggrin(NEI RÓB SOBIE JAJ Twisted Evil )Aha...a jeśli chodzi o ksiązki...to jest taka jedna fajna,dla nastolatek (to jest seria,ale ja czytałam jedną).Nazywa się"Angus,stringi i przytulanki"..JEST ŚWIEEEEEEEEEEEEEETNAAAAAAAA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!Czasem myslałam,że sięposikam,jak jączytałam(ze śmiechu oczywiście...biggrin)Musierowicz też ma fajne ksiązki...Bardzo ładny jest "Brent" Krystyny Boglar ,"ucho od śledzia" Hanny Ożogowskiej albo "Szkolny lud,Okulla i ja" nie pamiętam,kogo:DA jeśli lubisz czytać lektury z wyprzedzeniem,to polecam "Stary człowiek i morze"biggrinbiggrin:DTrochęobrzydliwe,ale krótkie i ciekawe:D
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1868191
KoT
Gość
PostWysłany: Sro 29 Wrz, 2004 06:01   

Witam.
"Stary człowiek i morze" obrzydliwe? Huh, pierwsze słyszę. Ja polecam za to bajkę dla nieco większych (ale niedużo Wink) dzieci - Małego Księcia. Poza tym może takie serie jak przygodowa - Trzech Detektywów, straszna komedia (lub śmieszny horror, jak kto woli) - Szkoła Przy Cmentarzu i mniej śmieszny horror - Krąg Ciemności. To wszystko serie.
Pozdrawiam Kwiat
Powrót do góry
Pulkownik Nikt Płeć:Mężczyzna
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sro 29 Wrz, 2004 15:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A ja moze polece zamiast Pratcheta dla odmiany "Kocia Kolyske" Razz

"Kto sie wczesnie z lozka zbiera ten wczesnie umiera" - Rincewind
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
8240066
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 29 Wrz, 2004 21:10   

A ja ksiązki Agathy Christie szczegulnie sławne "Morderstwo w orient expressie", a po a tym ksiązki fantasy Norton
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 29 Wrz, 2004 21:14   

Polecam "Wojne Polsko-ruska" Doroty Maslowskiej. Idealne przedstawienie roznych subkultur i ogolnie dzisiejszej Polski oczami typowego dresiarza. Myslalam, ze ten wizerunek jest mocno przesadzony, ale ostatnio majac stycznosc z marginesem okazalo sie, ze jest jescze gorzej.
Powrót do góry
Naomi Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 4 razy
PostWysłany: Pią 01 Paź, 2004 21:45    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja polecam ksiązki z seri ,,Pamiętnik księzniczki"
To ksiązka o dziewczynie, która jest księzniczką małego państewka- Genowii.
Mieszka ona zaś w ameryce. Ma super przygody. Polecam gorąco !!
Czytałam tylko drugą część, ale napewno przeczytam resztę(razem są 4) Smile
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
1826428
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 02 Paź, 2004 14:24   

Ja czytałam wszystkie i pierwsze są nawet spoko, a potem to się robi mdłe. Ale "Operacja Kasandra" tejże samej autori jest świetna. "Dziewczyna Ameryki" też jej jest bardzo podobna do pamiętnika księżniczki i też trochę mdła.
Powrót do góry
Nena
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 02 Paź, 2004 15:44   

Nie, Pamietniki Ksiezniczki sa spoko. Ciekawe, i pkazuja jak glupi i plasticowi ludzie zyja w Ameryce.
Powrót do góry
mroweczka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Nie 03 Paź, 2004 20:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Pamietnik Księżniczki przeczytałam wszystkie prócz 4 1/2. A "Angus stringi i przytulanki" akurat czytam. Drugą część już przeczytałam. Polecam też "Buba" Barbary Kosmowskiej.
Młoda,jest 6 części Pamiętnika Księżniczki:
Pamiętnik Księżniczki 1
Pamiętnik Księżniczki 2: Księżniczka w świetle reflektorów
Pamiętnik Księżniczki 3: Zakochana Księżniczka
Pamiętnik Księżniczki 4: Księżniczka na Dworze
Pamiętnik Księżniczki 4 i 1/2 : Akcja "Księżniczka"
Pamiętnik Księżniczki 5: Księżniczka na rózowo

Kid Płeć:Mężczyzna

PostWysłany: Sro 20 Paź, 2004 02:27    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Polecam ksiązke pt.: "Bidul"

Cytat:
Recenzja "Polityka"
Bidul to jest dom dziecka, nazwa stosowana przez samych jego mieszkańców. Miejsce podłe, lecz dobrze oswojone przez lokatorów, zwłaszcza tych z dłuższym stażem, rządzące się jasno określonymi regułami, z których główna jest taka, że silniejszy ma przewagę nad słabszym. „Bidul” to tytuł książki Mariusza Maślanki, jeden z najbardziej oczekiwanych debiutów tego roku. Z informacji podanej przez wydawcę wynika, iż autor (rocznik 1975), obecnie student plastyki w Akademii Świętokrzyskiej, ma krótką, lecz bujną biografię, zachodzi więc uzasadnione podejrzenie, iż w swej pierwszej powieści opisuje – mniej lub bardziej wiernie – własne życie. Zresztą główny bohater nazywa się Borys Mleczko, zbieżność nazwisk raczej nieprzypadkowa. Na autora tego rodzaju książek czyha pewne niebezpieczeństwo – jest nim mianowicie trudna do uniknięcia pokusa mitologizacji własnych przeżyć, o stereotypach związanych z tematem domu dziecka już nie wspominając. Maślanka alias Mleczko fortunnie unika tych raf, na które nadział się niejeden debiutant. Narrator, czyli sam główny bohater opowiadający w pierwszej osobie, nie próbuje nas epatować egzotyką miejsca akcji – opowiada beznamiętnie, rejestruje zdarzenia, nie dziwiąc się niczemu. Ma dziesięć lat, kiedy go poznajemy. Powieść zaczyna się jak baśń o złych rodzicach – właśnie ojciec, wiejski pijak i degenerat, wywozi Borysa wraz z trójką rodzeństwa do miasta do domu dziecka. Tam zostaną powitani przez mieszkańców bidula wyzwiskami „wsioki”, co ma wyrażać najwyższą pogardę. Wkrótce bohater pozna najgorsze strony domu dziecka, a więc drugie życie, bestialskie obyczaje, także zwyczaje seksualne starszych lokatorów. Od pierwszych stron widać, że nie podda się bez walki. W finale bohater ma osiemnaście lat, jest już pełnoletni, wkrótce wyruszy z bidula w świat. „Bidul” jest więc jednocześnie powieścią o dojrzewaniu, które zresztą nie przebiega wcale w oderwaniu od zmian zachodzących wówczas w kraju. Borys wspomina o katastrofie czarnobylskiej, potem pojawiają się wzmianki o zmianie ustroju, co ma wpływ na obyczaje panujące w tej specyficznej placówce wychowawczej i postawy opiekunów. Prowadzoną chronologicznie narrację uzupełniają listy, które nasz bohater pisze do Pana Nikt, ale także do Gwiazdy Betlejemskiej i Jej Wysokości Wstrzemięźliwości. W tych zapiskach jest bardziej refleksyjny, sentymentalny, zwierza się ze swych rozterek, ujawnia marzenia i zamiary. Język głównego bohatera zmienia się wraz z dorastaniem, a wraz z językiem zmienia się sposób widzenia rzeczywistości. Borys coraz więcej pojmuje, nieźle zna się na ludziach. Nie dał się zepsuć. Kiedy w finale opuszcza bidul, mamy nadzieję, że da sobie radę w życiu. I wcale nie jest taki inny od swoich rówieśników, mieszkających pod lepszymi adresami. Po prostu jemu było trudniej.

można ją kupić tu: Merlin, a także w salonach Empik.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sro 20 Paź, 2004 20:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Już kiedyś polecałam książki... kurcze, ludzie, naprawdę czytajcie to forum Wink
Więc tak:
"Dziennik Bridget Jones"
"W pogoni za rozumem - Dziennik Bridget Jones 2"
"Jedenaście minut" <- teraz czytam, świetne, aczkolwiek opowiada o prostytutce, nie wszystkim może się podobac
wszystkie "Plotkary"
"Wyznania gejszy"
"Córka czarownic"
"W krainie Kota"
"Tam gdzie spadają anioły"
etc...
Jest jeszcze dobrych książek baardzo dużo Smile
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu