Wysłany: Czw 13 Maj, 2004 17:42 Pała za byle co...!!!!!
Byłam sobie w szkole gdy pani zbierała klasówy z anglika...i pani poprosiła mnie o klasówkę a ja powiedziałam że nie mam i pani postawiła mi JEDYNKĘ.. poszukałąm klasówkę w domu na szczęśćie była ale boje się że pani mi nie zmaże pały bo jutro (14/05) mnie nie będzie w szkole bo jestem chora... Ccoja mam powiedzieć przecież nawet mamie nie powiedziałam bo to moja 1 pała mam nadzieję że pani mi ją wymażę bo jest wpisana ołówkiem.!!!!!!!!!!!!!
_________________ <Świat jest przepiękny,lecz smutny jeżeli każdy będzie o siebie dbał i się kochał wtedy zapanuje pokój>moje gg 1639597 e-mail alena579@buziaczek.pl
_________________ <Świat jest przepiękny,lecz smutny jeżeli każdy będzie o siebie dbał i się kochał wtedy zapanuje pokój>moje gg 1639597 e-mail alena579@buziaczek.pl
Nie rozumiem tego... Jak można dostać pałę za to że się nie oddało klasówki?? O co w tym chodzi. Klasówka to o ile się nie mylę kartkówka lub sprawdzian, więc pisze się go na lekcji także się go nie da zapomnieć z domu. Chyba że teraz się pisze klasówki w domu?? Wytłumacz mi o co w tym chodzi dobrze??
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Pią 21 Maj, 2004 17:44
anka, niektórzy nauczyciele dają sprawdziany do podpisania... noi ona go nie przyniosła i babka wstaiwła jej pałe za to że niby ukrywa sprawdzian czy coś.
Olka, jeżeli oddasz sprawdzian w ajbliższym czasie pani powinna zmazać ci tamtą jedynke
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Dziwne.... W ogole stawianie 1 w tej sytuacji wydaje mi się co najmniej dziwne. Przeca oceny odzwierciedlają stan posiadanej wiedzy, a czy to że ktoś nie oddal w terminie klasówki oznacza, że jego wiedza jest niedostateczna? Ja bym się kłócił
Ja też miałam taką sytuację... Dokładnie identyczną... Z tym, że u nas nigdy nie wymazują ocen, a tamta 1 była napisana długopisem. Trzeba się jednak liczyć z tym, że ta 1 będzie o wiele mniej ważna niż ocena z tego sprawdzianu... Naprawdę nie ma się czym martwić.
Oceny odzwieciedlają stan wiedzy?? A np. jedynka za brak zadania... Albo za ściąganie na klasówce... Szkoła uczy również odpowiedzialności i odpowiedniego podejścia do pewnych spraw... Zauważ, że od tej pory będziesz pewnie 5 razy przed wyjściem prawdzała, czy przypadkiem nie zapomniałaś czegoś ważnego...
Gorzej jest np. u nas w szkole takim 3 chłopakom... Są słabi w nauce i zachowują się też nieodpowiednio... Czasem jednak naprawdę umieją, a nauczyciele i tak wstawiają im 1. Poza tym pytają ich często co lekcję!! Ostatnio na angielskim koleżanka nie umiała, nauczycielka kazała jej się nauczyć na następny raz. Jak 1 z tych trzech nie umiał dostał 1. Rozumiem, że źle się zachowują, ale oni też chcą wyjść przynajmniej na te dopy!! To jest dopiero trudna sytuacja... Klasa staje w ich obronie, ale wtedy nauczyciele mszczą się na wszystkich... To jest dopiero niesprawiedliwe...
_________________ "... Idąc ulicą zauważ biednego kamyka,
jesiennego liścia, zapracowaną mrówkę,
małego wróbelka, jedną chmurkę na niebie,
pierwszą kroplę deszczu na sobie
i uśmiechnij się do siebie
i bądź z siebie dumny,
że potrafisz to wszystko zauważyć..."
Oceny odzwieciedlają stan wiedzy?? A np. jedynka za brak zadania...
Jeśli nie masz zadania to najprawdopodobniej nie umiałaś/eś go zrobić. A czemu nie zrobiłaś/eś? Bo nie masz odpowiedniej wiedzy do jego zrobienia. A jeśli nie masz wiedzy to ocena... Chyba, że naprawdę nie umiałaś/eś, to trzeba na początku lekcji zgłosić nauczycielowi i on zazwyczaj zrozumie.
MeGi111 napisał/a:
Albo za ściąganie na klasówce...
Jak najbardziej. Jeśli umiesz to nie ściągasz A jeśli nie umiesz to kombinujesz. Czyli jeśli ściągasz znaczy to że wiedza jest nikła.. Czyli ocena 1
Wysłany: Sob 22 Maj, 2004 20:46
Ja zgadzam się z Volwi. Oceny uzyskujemy za nasz stan wiedzy a nie za zapominanie sprawdzianów. Za zapomnienie mogłaby być nagana w zeszycie uwag,ale nie jedynka. Bo zapomnienie sprawdzianu nie ukazuje, że się nie umie tylko że się ma sklerozę... A za to w szkole chyba nie ma ocen. Przynajmniej w mojej. Ale ma też rację osoba, która powiedział, że szkoła uczy odpowiedzialności, nagana też nauczyłaby odpowiedzialności. Byłyby skutki zapomnienia sprawdzianu odczuwalne w zachowaniu na koniec roku a nie w ocenie.... ;DDD
Wypowiedź Korbki jest doskonałym uzupełnieniem mojej wypowiedzi. Takie rzeczy jak np. zapomnienie sprawdzianu powinny mieć co najwyżej wpływ na ocenę zachowania (na którą to składają się takie elementy jak m.in. uzależnienia/wywiązywanie się z obowiązków i in. określone w WSO).
Jednak wydaje mi się, że ten problem można by zażegnać w inny sposób - po prostu nie dawać uczniom prac klasowych do domu. Jeśli rodzice chcą koniecznie obejrzeć pracę mogą to uczynić przy okazji wywiadówek. Tak jest w mojej szkole i zdaje to egzamin.
Wysłany: Nie 30 Maj, 2004 15:33 Nagrroda
Niestetty,oto nagroda za niesystematycznosc,a ona nie ma obowiązku wymazac ci tej paly.
cytat:
[quote="Gabra"]Niestetty,oto nagroda za niesystematycznosc,a ona nie ma obowiązku wymazac ci tej paly.[/quote]
Ma obowiązek wymazać tą pałe oczywiście jak jest wpisana ołówkiem [b:][/b:]