| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
wegetarianizm
Autor Wiadomość
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 20:38   wegetarianizm

wegetarianizm za czy przeciw, dlaczego?

jestem wegetarianką od 2 lat ale coraz gorzej ludzie sie na to zapatrują, a wy/ jako ludzie w moim/podobnym wieku
Przejdź na dół
panienka_wierzba Płeć:Kobieta
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 20:39    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

jak najbardziej za =)
od lipca (czyli koło pół roku) i zamierzam jak najdłużej, jak najdłużej, choćby do usranej śmierci jak to mówią Wink

Numer Gadu-Gadu
2891618
Kinga Płeć:Kobieta
Aktywista
^ ^
Aktywista

Pomogła: 29 razy
PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 20:52    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Za ... a co sądzicie o veganizmie ? .. ja tez byłam oj byłam biggrin
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2568294
Gabra
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 20:53   

wege-chciałabym być,ale nigdy nie przezyje bez kotletów schabowych i paru innych potraw^^
Pozatym w tym okresie trzeba jeść mięcho bo ogranizm potrzebuje jakis tam witamin..
Ale ponoc to wszystko zastepuje soja..Ale ja sie obawiam..
Bronie zwierząt,nie chce by były jedzone ale sama je jem :]
Cóż,taki ich los Mr. Green ale...kiedys jak mi sie uda to przejde na wege Wink
Powrót do góry
nidhogg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 12 razy
PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

wegetarianin w glanach ?
ja padliny nie jem od poczatku liceum, czyli wyjdzie jakies 9 lat, ale nosze skorzane buty, wiec jest to pewna niekonsekwencja ale coz..
a no nie zauwazylam cobym sie nieprawidlowo rozwinela Wink wrecz przeciwnie Wink
a zolty ser jecie ?

It`s not that gold
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:03    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jak byłam weganką nie jadłam ... ale miesiąc temu po badaniach lekarka stwierdziła że musze jeść nabiał
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:06    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

jestem wegetarianką, nie wegank. Jem nabiał.

Numer Gadu-Gadu
2891618
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:16    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

hyh dlatego pytalam sie o ZOLTY nie o bialy, przeciez zolty zawiera podpuszczke...

It`s not that gold
Powrót do góry
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 22:37    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

heh, bo my takie niedoinformowane głuptaski taaa? => =p.
Ale oczywiście mam nadzieje wszsycy wegetarianie wiedza że w większości produktów danone jest zelatyna wołowa (z kawałków krówek czy byczków), w gumach do zucia tez się zdaza...

Numer Gadu-Gadu
2891618
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Nie 26 Gru, 2004 23:08    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

haha nie bo ja tu w zanadzru historyjke chowalam, hehe
mialam takiego znajomego, co to sobie specjalnie z londynu sprowadzal ser, wlasnie bez podpuszczki hiehie.
op za tym mial wlasne naczynia, nie uzywal tych samych co rodzice - bo przeciez oni tam mieso przyrzadzali, a on nie mogl sie skazic.

hm zawsze byl dla mnie takim lekkim nawiedzencem

danona nie jadam Wink

It`s not that gold
Powrót do góry
Juwenta Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pon 27 Gru, 2004 10:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jesli chodzi o mnie to nie jestem i nie bede wegetarianka ani tym bardziej weganką Wink nie dlatego ze ja nie moge zyc bez mięcha bo oczywiście moge, czasami nie jem miesa przez jakis dluzszy czas bo poprostu nie mam ochoty. Wiec nie ma przeszkód zebym go wcale nie jadła.
Ale jesli ja nie zjem jakiegos miesa to na pewno kilka innych osób je zje, poza tym nie ma co az tak opłakiwać tych wszystkich biednych zwierzaczków bo gdybym taka byla to ogladajac programy przyrodnicze o ziwerzetach to bym chyba sie na smierc zaplakala jak sie ziwerzeta na wzajem zjadaja i to czesto w taki ochydny sposób Razz A człowiek jadł i jeść mięso bedzie to jest nieuniknione, jest drapieżnikiem jak wszyscy inni zwierzęcy konsumenci. Nawet Jezus jadł rybki wiec czemu my mielibysmy nie jesc Smile

Na dobra sprawe moglabym tez oplakiwac losy roslinek bo przeciez przez takie jabłuszko zabieram pozywienie gąsienniczkom Razz i innym robactwom które sie tym zywia Wink Ponad to często jest nam tak szkoda jak jakies roslinki usychaja bo nie maja wody czy sa chore. A zjadając je rowniez zabieramy im zycie Smile

Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Pon 27 Gru, 2004 10:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
Ale jesli ja nie zjem jakiegos miesa to na pewno kilka innych osób je zje,

I oto nasze typowe myślenie ... Czemu ja mam sobei odmawiać czegoś skoro inni to mogą robić ... tak to jest ... stąd sie bierze też złodziejstwo i inne brzydkie rzeczy ... tak samo z rzucaniem śmieci do lasu czy gdzieś ... Czemu mam sobie odmówić ? Moze poprostu dla siebie ... może po to aby inni brali ze mnie przykład ? ... Jeśli ja nie bede jeśc mięsa dlam życie paru zwierzątkom Smile w ciągu roku w typowej rodzinie zjada sie naprawde dużo zwierzątek i nawet jesli nam sie wydaje że to jest mało ... to jest bardzo dużo ... bo to jest życie jakiegoś zwierzęcia
[/code]
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
kradziejka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Pon 27 Gru, 2004 11:49   

mi sie wydaje że chyba można wyróżnić dwa rodzaje wegetarianizmu
i tu nie chodzi o to że w tym pierwszym nie je sie mięsa a w tym drugim nie je się mięsa tylko:

wegetarianizm - rodzaj diety bezmięsnej i bezprzetworowej mięsnej [słowotwórstwo mi nie wychodzi ale pewnie sie kapniecie - żelatyna itp]

wegetarianizm - ideologia mająca na celu sprzeciwianie się tragicznemu traktowaniu zwierząt rzeźnych

i tu jest kwestia dobrowolnego wyboru
Powrót do góry
Aktywista
^ ^
Aktywista

PostWysłany: Pon 27 Gru, 2004 11:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Cytat:
mi sie wydaje że chyba można wyróżnić dwa rodzaje wegetarianizmu
i tu nie chodzi o to że w tym pierwszym nie je sie mięsa a w tym drugim nie je się mięsa tylko:

wegetarianizm - rodzaj diety bezmięsnej i bezprzetworowej mięsnej [słowotwórstwo mi nie wychodzi ale pewnie sie kapniecie - żelatyna itp]

wegetarianizm - ideologia mająca na celu sprzeciwianie się tragicznemu traktowaniu zwierząt rzeźnych

i tu jest kwestia dobrowolnego wyboru

Oczywiscie do bycia vege ... czy to wegetarianinem czy też weganinem ... każdy sam musi się zgodzić ... Tzn ... nikt nie może zabronić nam jedzenia mięsa czy produktów odzwierzęcych ... to jest świadomy wybór każdej osoby ...
Chyba że rodzice małego dziecka są vege i swoje maleństwo też wychowują na vege
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
2568294
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Pon 27 Gru, 2004 12:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

ha nom to sie zdarza - z tymi dziecmi, jedni moi znajmoi 'zglosili' swoje dziecko - bo to jakos trzeba zglaszac, robi sie badania lekarskie etc, czy dziecko od malego rozwija sie prawidlowo i takie tam. ale wychowane w duchu bezpadlinowym - i to jest fajne.

co do drapieznictwa czlowieka - tu zdania sa podzielone, chociazby wystarczy spojrzec na uzebienie - czlowiek nie ma rozwinietych klow (patrz kot/pies i inne drapiezniki), za to ma rozwiniete przedtrzonowce i trzonowce, miesnie zwaczowe - umiesozernych sa slabo rozwiniete (malo ktory pies/kot czy inne ma potezna zuchwe Wink) - rozwiniete sa tylko skroniowe, u czlowieka miesnie zuciowe sa dosyc dobrze rozwiniete. bla bla przewod pokarmowy miesozernych jest krotki - wszystko i roslino - dluzszy,
przyklady mozna by mnozyc,

oczyiwscie czlowiek nie jest tez typowym roslinozerca, zwarzywszy uwarunkowania anatomiczne i fizjologiczne - czlowiek 'w srodku' wyglada jak swinia - czyli zwierze typowo wszystkozerne.

w ziwazku z czym pojawia sie poruszony wyzej fakt - wszystko kwestia wyboru.

It`s not that gold
Powrót do góry
Strona 1 z 6 Idź do strony 1, 2, 3, 4, 5, 6  Następny
Odpowiedz do tematu