Podobno chomiki tej rasy nie powinno sie trzymać w jednej klatce jeśli nie przebywały razem w klatce od małego. Czyli nie moge połączyć mojago chomika i samicy tego gatunku? Pogryzą sie? A może jest jakiś sposób
Chomik dżungarski (łac. Phodopus sungorus) należy do chomików karłowatych. Jest bardzo żywy, nerwowy i dużo trudniej się oswaja niż inne rasy chomików. W przeciwieństwie do chomika syryjskiego, chomiki dżungarskie są towarzyskie i można je trzymać razem. Niestety pod warunkiem, że chomiki pochodzą z jednego miotu i nigdy nie były rozłączone. Znakiem rozpoznawczym przynależności do grupy jest zapach. Chomiki należące do innej grupy są zaciekle zwalczane. O łączeniu z inną rasą nawet nie warto wspominać. Szkoda zwierząt na takie próby. W najlepszym wypadku ciężko się pokaleczą.
Długość ciała chomika dżungarskiego wynosi 9 cm, ciężar ciała 30-40 g, Grzbiet ma jasnopopielaty z ciemniejszą pręgą na szczycie, uszy i pyszczek podkreślone ciemną obwódką, spód zawsze jaśniejszy od grzbietu. Rozmnaża się przez cały rok. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy. Chomik dżungarski żyje w niewoli od 2 do 3 lat.
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Czw 24 Lip, 2003 21:10
A ja słyszałam, że chomiki można łączyć, bez względy na to czy pochodzą z jednego miotu, czy nie. Weterynarz powiedział mi, że samca wkłada się do samicy po jakimś czasie...
Ale nie jestem pewna ... więc dla pewności daję ci kilka stron o rozmnażaniu do poczytania... Oto linki:
Tak. Można łączyć. Jak inaczej by się rozmnażały? Nie jest dobrze żeby małe były od rodzeństwa chomiczego. Wtedy są słabsze i łatwiej chorują. Ale łączy się obce chomiki TYLKO NA CZAS GODÓW. Wtedy jest OK. Później trzeba je rozdzielić, bo krwawo się to skończy.
_________________ Pijemy za lepszy czas
za każdy dzień, który w życiu trwa
za każde wspomnienie, co żyje w nas
niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 21 Kwi 2003 Posty: 1093
Wysłany: Czw 24 Lip, 2003 21:59
Taaak... krwawo się kończy ...
W mojej klasie mieliśmy chomika (nie dopuszczaliśmy go) i parę szczórów... one (te szczury się rozmnożyły i... samica zagryzła samca... a potem ktoś z innej klasy dotkną małe szczurki i szczurzyca najpierw je wyrzuciła z gniazda, a potem.... ZAGRYZŁA !!! okropieństwo !!!
Potem chłopacy (bo to były szczury chłopaków ) dokupili jeszcze jednego samca i znowu szczury się rozmnożyły, ale wzięliśmy samca z klatki i wsadziliśmy do innej. I jeszcze pilnowaliśmy aby nikrt nie dotykał małych szczurków (jeden uczeń zabrał klatkę z samicą i szczórzątkami do domu). Szczurki dorosły i trzeba je było sprzedać... i znowu kłopot... bo kto kupi małe białe szczurki ???
Nic dodać nic ująć. Wszystko już zostało wytłumczone. jeśli nie znacie odpowiedzi na jakies pytanie pierw poszukajcie w internecie np. w google.pl czy onet.pl można znaleśc tam wiele pożytecznych informacji i to bez problemu. Szukałam odpowiedzi na to pytanie i wyszukało mi dużo stron. Więc zanim zadacie pytanie połaźcie po stronach
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Coz....moje 2 sa prawie tej samej rasy czyrnulka chyba campbella a fredek dzungarski.....chyba co tygdzien miewa czarnulka takie dni....kiedy sotykam jej tyleczka podnosi go i kladzie sie:=) Wtedy puszczam ja do klatki fredka i zaczyna sie kopulacje...niestety nie maja dzieci bo czarnulka jest bezplodna W inne dni sie tluka i wrzeszcza na siebie
_________________ Haha! Wrucilam! Dzieci.Best mi sie "odnudzilo
Jeśli nie są z jednego miotu, lub to dwa samce, to nie polecam... Ja miałam dwóch facetów, jeden zagryzł drugiego, choć wcześniej była idealna zgoda...
_________________ WhEn CaNdLeS aRe OuT, aLL cAtS aRe GrEy, ThEy SaY cAtS aLwAyS FiNd ThEiR WaY...
Karol Gość
Wysłany: Sro 28 Lip, 2004 19:48 macie coś o chomikach dżungarskich jesli tak to napiszcie pl
[quote="ToJa"]Chomik dżungarski (łac. Phodopus sungorus) należy do chomików karłowatych. Jest bardzo żywy, nerwowy i dużo trudniej się oswaja niż inne rasy chomików. W przeciwieństwie do chomika syryjskiego, chomiki dżungarskie są towarzyskie i można je trzymać razem. Niestety pod warunkiem, że chomiki pochodzą z jednego miotu i nigdy nie były rozłączone. Znakiem rozpoznawczym przynależności do grupy jest zapach. Chomiki należące do innej grupy są zaciekle zwalczane. O łączeniu z inną rasą nawet nie warto wspominać. Szkoda zwierząt na takie próby. W najlepszym wypadku ciężko się pokaleczą.
Długość ciała chomika dżungarskiego wynosi 9 cm, ciężar ciała 30-40 g, Grzbiet ma jasnopopielaty z ciemniejszą pręgą na szczycie, uszy i pyszczek podkreślone ciemną obwódką, spód zawsze jaśniejszy od grzbietu. Rozmnaża się przez cały rok. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy. Chomik dżungarski żyje w niewoli od 2 do 3 lat.[/quote]