| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Chomik dżungarski
Autor Wiadomość
p-aula
Gość
PostWysłany: Czw 24 Lip, 2003 20:17   Chomik dżungarski

Podobno chomiki tej rasy nie powinno sie trzymać w jednej klatce jeśli nie przebywały razem w klatce od małego. Czyli nie moge połączyć mojago chomika i samicy tego gatunku? Pogryzą sie? A może jest jakiś sposóbQuestion
Przejdź na dół
ToJa Płeć:Kobieta
Aktywista
Jest mnie coraz mniej...
Aktywista

Pomogła: 2 razy
PostWysłany: Czw 24 Lip, 2003 20:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chomik dżungarski (łac. Phodopus sungorus) należy do chomików karłowatych. Jest bardzo żywy, nerwowy i dużo trudniej się oswaja niż inne rasy chomików. W przeciwieństwie do chomika syryjskiego, chomiki dżungarskie są towarzyskie i można je trzymać razem. Niestety pod warunkiem, że chomiki pochodzą z jednego miotu i nigdy nie były rozłączone. Znakiem rozpoznawczym przynależności do grupy jest zapach. Chomiki należące do innej grupy są zaciekle zwalczane. O łączeniu z inną rasą nawet nie warto wspominać. Szkoda zwierząt na takie próby. W najlepszym wypadku ciężko się pokaleczą.
Długość ciała chomika dżungarskiego wynosi 9 cm, ciężar ciała 30-40 g, Grzbiet ma jasnopopielaty z ciemniejszą pręgą na szczycie, uszy i pyszczek podkreślone ciemną obwódką, spód zawsze jaśniejszy od grzbietu. Rozmnaża się przez cały rok. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy. Chomik dżungarski żyje w niewoli od 2 do 3 lat.

niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
245765
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Czw 24 Lip, 2003 21:10    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

A ja słyszałam, że chomiki można łączyć, bez względy na to czy pochodzą z jednego miotu, czy nie. Weterynarz powiedział mi, że samca wkłada się do samicy po jakimś czasie...

Ale nie jestem pewna Confused Smile ... więc dla pewności daję ci kilka stron o rozmnażaniu do poczytania... Oto linki:

- http://www.republika.pl/ochomikach/rozmnach.htm - o rozmnażaniu
- http://www.republika.pl/ochomikach/jedench.htm - o trzymaniu razem w klatce
- http://www.hamster.republika.pl/rozmnazanie.html - też o rozmnażaniu
- http://ochomikach.republika.pl/faqch.htm - tu sę pytania i odpowiedzi, jedno z pytań brzmi: "Czy mogę 2 chomiki trzymać razem ?"... jest też oczywiście odpowiedź... myślę, że inne pytania też przeczytasz... są pożyteczne biggrin
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
ToJa Płeć:Kobieta
Aktywista
Jest mnie coraz mniej...
Aktywista

Pomogła: 2 razy
PostWysłany: Czw 24 Lip, 2003 21:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Tak. Można łączyć. Jak inaczej by się rozmnażały? Nie jest dobrze żeby małe były od rodzeństwa chomiczego. Wtedy są słabsze i łatwiej chorują. Ale łączy się obce chomiki TYLKO NA CZAS GODÓW. Wtedy jest OK. Później trzeba je rozdzielić, bo krwawo się to skończy.

niech żyje jeszcze przez chwilę
---
http://www.dziecionline.pl/pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
245765
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Czw 24 Lip, 2003 21:59    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Taaak... krwawo się kończy Confused Crying or Very sad ...
W mojej klasie mieliśmy chomika (nie dopuszczaliśmy go) i parę szczórów... one (te szczury się rozmnożyły i... samica zagryzła samca... a potem ktoś z innej klasy dotkną małe szczurki i szczurzyca najpierw je wyrzuciła z gniazda, a potem.... ZAGRYZŁA !!! okropieństwo !!! Crying or Very sad Exclamation

Potem chłopacy (bo to były szczury chłopaków Smile ) dokupili jeszcze jednego samca i znowu szczury się rozmnożyły, ale wzięliśmy samca z klatki i wsadziliśmy do innej. I jeszcze pilnowaliśmy aby nikrt nie dotykał małych szczurków (jeden uczeń zabrał klatkę z samicą i szczórzątkami do domu). Szczurki dorosły i trzeba je było sprzedać... i znowu kłopot... bo kto kupi małe białe szczurki ??? biggrin
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Gościówa Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

PostWysłany: Sob 26 Lip, 2003 19:53   chomiki Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nic dodać nic ująć. Wszystko już zostało wytłumczone. jeśli nie znacie odpowiedzi na jakies pytanie pierw poszukajcie w internecie np. w google.pl czy onet.pl można znaleśc tam wiele pożytecznych informacji i to bez problemu. Szukałam odpowiedzi na to pytanie i wyszukało mi dużo stron. Więc zanim zadacie pytanie połaźcie po stronach

Numer Gadu-Gadu
730730
Alice_10 Płeć:Kobieta
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Nie 31 Sie, 2003 19:44    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Coz....moje 2 sa prawie tej samej rasy czyrnulka chyba campbella a fredek dzungarski.....chyba co tygdzien miewa czarnulka takie dni....kiedy sotykam jej tyleczka podnosi go i kladzie sie:=) Wtedy puszczam ja do klatki fredka i zaczyna sie kopulacje...niestety nie maja dzieci bo czarnulka jest bezplodna Crying or Very sad W inne dni sie tluka i wrzeszcza na siebie Laughing

Wiktoria

PostWysłany: Nie 14 Wrz, 2003 18:05    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jeśli nie są z jednego miotu, lub to dwa samce, to nie polecam... Ja miałam dwóch facetów, jeden zagryzł drugiego, choć wcześniej była idealna zgoda... Sad

Karol
Gość
Ikona Tematu/Postu PostWysłany: Sro 28 Lip, 2004 19:48   macie coś o chomikach dżungarskich jesli tak to napiszcie pl

[quote="ToJa"]Chomik dżungarski (łac. Phodopus sungorus) należy do chomików karłowatych. Jest bardzo żywy, nerwowy i dużo trudniej się oswaja niż inne rasy chomików. W przeciwieństwie do chomika syryjskiego, chomiki dżungarskie są towarzyskie i można je trzymać razem. Niestety pod warunkiem, że chomiki pochodzą z jednego miotu i nigdy nie były rozłączone. Znakiem rozpoznawczym przynależności do grupy jest zapach. Chomiki należące do innej grupy są zaciekle zwalczane. O łączeniu z inną rasą nawet nie warto wspominać. Szkoda zwierząt na takie próby. W najlepszym wypadku ciężko się pokaleczą.
Długość ciała chomika dżungarskiego wynosi 9 cm, ciężar ciała 30-40 g, Grzbiet ma jasnopopielaty z ciemniejszą pręgą na szczycie, uszy i pyszczek podkreślone ciemną obwódką, spód zawsze jaśniejszy od grzbietu. Rozmnaża się przez cały rok. Samica po 21-dniowej ciąży rodzi przeciętnie od 4 do 7 młodych. Młode osiągają dojrzałość płciową po 1 do 2 miesięcy. Chomik dżungarski żyje w niewoli od 2 do 3 lat.[/quote]
Powrót do góry
Kania Płeć:Kobieta
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 29 Lip, 2004 19:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ten temat jest beznadsziejny.. możne wejść na strone i sobie przeczytć anie o przepisywać to na forum....

Numer Gadu-Gadu
4973663
Odpowiedz do tematu