| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Pomużcie z zadaniem..:) Pliiisss
Autor Wiadomość
dariaa98 Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:12   Pomużcie z zadaniem..:) Pliiisss Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

BArdzo prosze o pomoc bo nie chce mi sie juz szukac wiecej tego więc prosze was o pomoc..: zadanie jest takie : OPISZ WYGLĄD ŚREDNIOWIECZNEGO MIASTA..Smile PRosze o pomoc i o szczegulny wygląd tego miasta..Wink) CZekam
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
11179121
krystian603 Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:56    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W X i XI w. uformował się w miarę jednolity wygląd miasta skłądającego się z ufortyfikowanego grodu i umocnionego podgrodzia. Nazwa "miasto" pochodzi od słowa "miejsce" wspólnego dla wielu jeżyków słowiańskich.
Na podgrodziach skupiała się ludność rzemieślnicza. Największe podgrodzia w XI w. wyodrębniające się od pozostałych ze wzgl. na liczbę ludności rzemieślniczej, odbywające się regularne targi i obwarowania w postaci fos i wałów, stanowiły pewnego rodzaju miasta w mieście i cechowały tzw. civitas lub urb, czyli główne siedziby królestwa: Gniezno, Kraków, Wrocław, Poznań, Sandomierz, Płock.
W podgrodziach najwybitniejszą pozycję zajmowali kupcy, którzy również trudnili się rzemiosłem wojennym (lub np. na Pomorzu - korsarstwem). Stanowili grupę rządzącą, nosącą nazwę Melioratu. Pozostali mieszkańcy podgrodzia to lud (populus) - czeladź, rzemieślnicy, dawni drużynnicy i cudzoziemcy (ci ostatni mogli tworzyć odrębne gminy)
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
10275118
@siex Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 13 razy
PostWysłany: Nie 29 Mar, 2009 11:00    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No krystian603, ci napisał, ale mozesz wejść w google.pl [albo w inną wyszukiwarkę] i wpisać : Szczegółowy Opis miasta Średniowiecznego. Tutaj coś masz, ale nie czytałam całego, myślę jednak, że takie coś to [chyba] może być. http://www.esciagi.info/miasta-sredniowieczne,675

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Dandżer Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Wto 31 Mar, 2009 17:15    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Po co rodzice wam kupują podręczniki?
Powrót do góry
knapior
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 01 Kwi, 2009 16:55   

Dandżer napisał/a:
Po co rodzice wam kupują podręczniki?

Żeby nie dostawać luf za brak biggrin

[ Dodano: Sro 01 Kwi, 2009 15:55 ]
Ja się z niego uczę. Mówię jak jest u większości.
Powrót do góry
Chippy
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 01 Kwi, 2009 17:21   

Cytat:
BArdzo prosze o pomoc bo nie chce mi sie juz szukac wiecej tego więc prosze was o pomoc..: zadanie jest takie : OPISZ WYGLĄD ŚREDNIOWIECZNEGO MIASTA..Smile PRosze o pomoc i o szczegulny wygląd tego miasta..Wink) CZekam

Czyżby deja-vu? A twój podręcznik nazywa się "My i historia" i ma na każdej stronie takiego pryszczatego kujona? Smile
Powrót do góry
Dandżer Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Czw 02 Kwi, 2009 19:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Też ją miałem. A ten kujon miał chyba piegi...
Powrót do góry
Odpowiedz do tematu