Wysłany: Sob 28 Mar, 2009 20:12 Pomużcie z zadaniem..:) Pliiisss
BArdzo prosze o pomoc bo nie chce mi sie juz szukac wiecej tego więc prosze was o pomoc..: zadanie jest takie : OPISZ WYGLĄD ŚREDNIOWIECZNEGO MIASTA.. PRosze o pomoc i o szczegulny wygląd tego miasta..) CZekam
W X i XI w. uformował się w miarę jednolity wygląd miasta skłądającego się z ufortyfikowanego grodu i umocnionego podgrodzia. Nazwa "miasto" pochodzi od słowa "miejsce" wspólnego dla wielu jeżyków słowiańskich.
Na podgrodziach skupiała się ludność rzemieślnicza. Największe podgrodzia w XI w. wyodrębniające się od pozostałych ze wzgl. na liczbę ludności rzemieślniczej, odbywające się regularne targi i obwarowania w postaci fos i wałów, stanowiły pewnego rodzaju miasta w mieście i cechowały tzw. civitas lub urb, czyli główne siedziby królestwa: Gniezno, Kraków, Wrocław, Poznań, Sandomierz, Płock.
W podgrodziach najwybitniejszą pozycję zajmowali kupcy, którzy również trudnili się rzemiosłem wojennym (lub np. na Pomorzu - korsarstwem). Stanowili grupę rządzącą, nosącą nazwę Melioratu. Pozostali mieszkańcy podgrodzia to lud (populus) - czeladź, rzemieślnicy, dawni drużynnicy i cudzoziemcy (ci ostatni mogli tworzyć odrębne gminy)
Pomogła: 13 razy Dołączyła: 30 Sty 2009 Posty: 550
Wysłany: Nie 29 Mar, 2009 11:00
No krystian603, ci napisał, ale mozesz wejść w google.pl [albo w inną wyszukiwarkę] i wpisać : Szczegółowy Opis miasta Średniowiecznego. Tutaj coś masz, ale nie czytałam całego, myślę jednak, że takie coś to [chyba] może być. http://www.esciagi.info/miasta-sredniowieczne,675
_________________ Łap chwile, jakby Świat miał się jutro skończyć!
Kochaj życie <3
Twilight ;*
[ Dodano: Sro 01 Kwi, 2009 15:55 ]
Ja się z niego uczę. Mówię jak jest u większości.
Chippy -Usunięty- Gość
Wysłany: Sro 01 Kwi, 2009 17:21
Cytat:
BArdzo prosze o pomoc bo nie chce mi sie juz szukac wiecej tego więc prosze was o pomoc..: zadanie jest takie : OPISZ WYGLĄD ŚREDNIOWIECZNEGO MIASTA..Smile PRosze o pomoc i o szczegulny wygląd tego miasta..Wink) CZekam
Czyżby deja-vu? A twój podręcznik nazywa się "My i historia" i ma na każdej stronie takiego pryszczatego kujona?