Tylko ze je sie bym cholernie bala zalozyc tampon!!!A wogole mozna go zakladac od razu podczas pierwszej miesiaczki?
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 15:15
Pewnie że można :-) Nie ma obawy,że przebijesz nim sobie błone(która podczas okresu i tak jest elastyczniejsza), bo czułabys wtedy duży ból, i w pore sie zorientowała :-) Możesz kupić sobie także tampony z aplikatorem , łatwiej założyć, i zawsze na dobrą głębokość
EDIT: na stronie www.dorastam.pl znajdziesz dokładną instrukcje jak założyć tampon
Poza tym wydaje mi sie,ze nie ma co panikować, bo skoro nie masz śluzu, to okres nie przyjdzie tak nagle, dziś czy jutro
Raczej zawsze, jak śluz pojawi sie, to oznacza, że niedługo (ok.14dni przed) dostaniesz pierwszą miesiączkę, ale czasem to może trawać nawet 2 lata!
blackLady -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 15:47
Bambi, poprawie Cie troche Śluz występuje najczęściej pół roku do dwóch lat przed pierwszym okresem, ale może pojawić sie np. tak jak napisałaś 2 tyg. przed okresem lub nawet do 3 lat, ale to rzadkość
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 16:21
można dawać po dwa punkty pomógł mi w jednym dziale???
Pomogła: 7 razy Dołączyła: 20 Wrz 2003 Posty: 2143
Wysłany: Sob 09 Kwi, 2005 16:46
Po pierwsze musisz zorientowac sie,kiedy mniej wiecej możesz dostac okres. To,że Twoja mama dostała w 1 klasie gimnazjum nie znaczy,że u Ciebie też tak będzie(to się zazwyczaj sprawdza,ale nie zawsze). Mogłaś geny pod wzgledem dojrzewania otrzymac po ojcu i jeśli twój ojciec dojrzewał później to u Ciebie tez tak moze być. A mogłaś tak samo w ogole po kims z dalszej rodziny. Na razie nie musisz sie przejmować,do ok. 16 roku zycia. Przed pierwszą meisiaczką zaobserwujesz u siebie wydzielinę śluzową na majtkach-może mieć kolor biały,żołty lub przezroczysty. Jeśli jednak występuje jakis dziwny kolor(ciemnozolty,pomaranczowy,zielony) do tego pieczenie i swedzenie miejsc intymnych to nie należy tego lekceważyć. Koniecznie powied zo tym komus bliskiemu. Wracajac do wlasciwej wydzieliny sluzowej-pojawia sie ona na ok. miesiac-do paru lat przed pierwsza miesiaczka. Zazwyczaj jest to rok. Tak jak juz mowily dziewczyny-bardzo duzym zbiegiem okolicznosci byłoby,gdybyś dostała okres an basenie. Jeśli jedziesz na tą wycieczkę(nieważne na jak długo) weź ze sobą na wszelki wypadek paczkę podpasek.
kradziejka napisał/a:
można dawać po dwa punkty pomógł mi w jednym dziale???
No właśnie też mne to zdziwiło Może Milusia uważa,że każdy w tym dziale jej pomogl :p
Tylko ze je sie bym cholernie bala zalozyc tampon!!!A wogole mozna go zakladac od razu podczas pierwszej miesiaczki?
Moja przyjaciółka też się bała, ale w końcu założyła i wsztstko było ok, więc nie masz się czego bać ;] Tak jak powiedziała już Lady na www.dorastam.pl masz informacje jak założyć tampon i dokładnie wyjaśnione "procesy" dorastania. Jeśli wyjeżdżasz nie teraz, tylko trochę później możesz sobie też z tej strony zamówić darmowe próbki tamponów. Dochodzą w ciągu bodajże 3tyg ;]
Moja przyjaciółka też się bała, ale w końcu założyła i wsztstko było ok, więc nie masz się czego bać ;] Tak jak powiedziała już Lady na www.dorastam.pl masz informacje jak założyć tampon i dokładnie wyjaśnione "procesy" dorastania. Jeśli wyjeżdżasz nie teraz, tylko trochę później możesz sobie też z tej strony zamówić darmowe próbki tamponów. Dochodzą w ciągu bodajże 3tyg ;]
Moja koleżanka czekała ponad miesiąc na tą próbke,ale to zależy od ilości zamówień Poza tym, tampony to nie jest jakiś wielki wydatek, więc myśle, że możesz sobie kupić jedno opakowanie, a ja nie przyda Ci sie teraz, to za pare miesięcy
Pomogła: 9 razy Dołączyła: 06 Cze 2003 Posty: 2867
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:06
(te Christine, nie oddam Tupaca Amaru : > toż to piosenka Włochatego równeiż jest hehe)
a co dot ematu, grrr dostalam dzisiaj okres =/ [cenzura] totalna, ale mam to w dupie, ide n basen po poludniu .
_________________ a życie pozostawie bez komentarza..
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:12 Re: Mam pytanie...
milusia napisał/a:
Cipke mam już dosyć owłosioną!
Wiem ze jestes tym bardzo podekscytowana,ale to nie znaczy,zeby sie źle wyrazac :]
Pomogła: 29 razy Dołączyła: 14 Wrz 2002 Posty: 2694
Wysłany: Nie 10 Kwi, 2005 12:27 Re: Mam pytanie...
Gabra napisał/a:
milusia napisał/a:
Cipke mam już dosyć owłosioną!
Wiem ze jestes tym bardzo podekscytowana,ale to nie znaczy,zeby sie źle wyrazac :]
Rotfl to mnie zgięło HEheheheh no dobre Gabra dobre
Fan nie przejmuj sie a brak okresu moze byc spowodowany ciażą ty lepiej zobacz czy jakiś guzkow w kolanie nie masz zcy gdzies bo to moze byc ciąza pozamaciczna !! :>
Na moj shizowy post prosze nie zwracac uwagi :> jak cos mozna go usunąc :>