| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Obrzezanie u dziewcząt.
Autor Wiadomość
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Pon 06 Gru, 2004 17:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Miracle napisał/a:
Ja o tym duzo nie slyszalam ale to straszne.Ale jesli to tradycja... Confused

Ale jeśli to tradycja... to co?
Wg mnie to jest BEZ SENSU! Przecież te kobiety cierpią całe życie! Boją się pierwszego jak i każdego stosunku, bo sprawia im on wielki ból. No wyobraźcie sobie, że przez ...(zakładam, że dziewczynka została obrzezana w wieku 4 lat, a pierwszy stosunek przeżyła w wieku 20)... przez 16 lat zabliźnia Ci się rana. I po tak długom okresie czasu (pomijając, ze ta rana cały czas boli) mężczyzna ROZRYWA Ci ją... ja sobie tego nawet nie potrafię wyobrazić... straszne...
Dlaczego kobieta nie ma mieć przyjemności z seksu? A nie męzczyzna? (ale tu nie ma winy u ojców, oni tego nie chcieli) Te głupie matki... bo to one prowadziły te nic nie wiedzące dzieci. Przeciez przeżyły to - wiedzą jaki to ból. Przecież same uciekają przed mężem jak chce iść do łóżka... a ciągną je na obrzezanie.
...
Mam tylko nadzieję, że tak już się nie dzieje na świecie (chyba w Somalii to było o ile się nie mylę).
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
panienka_wierzba Płeć:Kobieta
Aktywista
oszukajka *^-^*
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Pon 06 Gru, 2004 17:18    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

w kilkudziesięciu krajach Afrykańskich neistety wciaż się to praktykuje...
Mówisz w wieku 20 lat pierwsyz stosunek, nie, stosunkowo w takich krajach dziewczęta w wieku nieżadko 13, 14 czy 15 lat są hm.. zmuszane do zamążpójścia z wiele wiele lat starszymi od siebie mężczyznami.
I tak jak mówisz, pochwa którą też po części się zaszywa jest "rozrywana" bądź "rozcinana" co wcale nie jest przyjemne.. i juz nic nie jest przyjemne, nie mówiąc już tutaj o stosunku, oddawaniu moczu bądź czegoś w tym stylu ale nawet samo siadanie moze sprawiać ból..

Numer Gadu-Gadu
2891618
Inteligencja Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Pon 06 Gru, 2004 17:19    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Em... chyba nie w wieku 20 lat Wink. I nie na łóżku, lecz na podłodze/słomianej macie Wink.

Co z tego, że jest to tradycja? Och, zapytaj się swoich humanistów o to, czym jest tradycji i dlaczego je pielęgnujemy. Tradycja sama w sobie nie jest zła, o ile nie pochwala złych wartości lub nie sprawia nikomu przykrości... Smile

Aha, kochana, nie stawiaj się na miejscu tych kobiet bo i tak ich nie rozumiesz i prawdopodobnie nie zrozumiesz Smile. Możesz, co najwyżej, rozumieć 'ból', aczkolwiek nie taki i nie w takich okolicznościach...

KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...

Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu Smile:*. Masz gust, dziewczyno :*Smile.
Powrót do góry
Iśka Płeć:Kobieta
Aktywista
zmiana
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Pon 06 Gru, 2004 21:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Kurczę, ja tu sie wzruszam, a Ty mnie tak gasisz Razz
No i skąd mogłam wiedzieć w jakim wieku one odbywają pierwszy stosunek? Nie czytałam całej książki Wink
A obrzezanie i tak jest straszne i i tak mnie bulwersuje :/
Powrót do góry
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sro 08 Gru, 2004 22:54   

Inteligencja napisał/a:
Em... chyba nie w wieku 20 lat Wink. I nie na łóżku, lecz na podłodze/słomianej macie Wink.

Inteligencjo nie rozumiem tych uśmiechów twej wypowiedzi, bo do tematu niezbyt pasują. A po za tym ta słomiana mata lub podługa moze także wdać zakażenie, ile kobiet musi przez to umierac w cierpieniach, bo to delikatne miejsce, a tak niszczone przez głupią tradycję od wieku 15 lat do końca życia rodzić dzieci, bo jak jedno się urodzi to od razu kobieta znowu odbywa stosunek, bo tak jest. A jakim bólem musi być poród. A największy musi byc ból psychiczny i strach.
Powrót do góry
Inteligencja Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sro 08 Gru, 2004 22:58    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie za bardzo przejmuję się tym, co stosowne, a tym, co niestosowne... robię, co chcę Smile

Powiem szczerze... iż to nie moja sprawa. Do Afryki nie pojadę i nie zacznę nawracać tych ludzi... na to nie liczcie. Ale można się chyba wypowiedzieć tutaj, nieprawdaż?

Hm, wiele o tym nie wiem. Nie znam dogłębnie tradycji, więc w sumie bez sensu z mojej strony byłoby komentowanie tej sprawy. Aczkolwiek nie podobają mi się pewne elementy tej tradycji.

Jak to mawiają "co kto lubi". Hm, nie chciałbym być na miejscu tych kobiet. Lecz nie jestem 100%-owym altruistą...

KoFfAjMy SiĘ mIŁoŚcIoM bOŻ0-PoKeMonOwOm !!! YoŁ!!!
Irony is my mother...

Femme Fatale, dziękuję Ci za te piękne zdjęcie w moim profilu Smile:*. Masz gust, dziewczyno :*Smile.
Powrót do góry
Robal Płeć:Mężczyzna
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Sob 08 Sty, 2005 23:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Nie chcę mówić, że obrzezanie jest dobre, ale z czegoś się wywodzi. Prawdopodobnie z tego, że wkrajach tropikalnyc trudniej jest utrzymać higienę, i wycinanie zewnętrznej częsci organów płciowych, gdzie utrzymuje się najwięcej zanieczyszczeń jest koniecznością (tak opisuje się przynajmiej wprowadzenie obrzezania u mężczyzn). A potem ktoś to powiązał z religią, jak wiąże się wiele obrzędó równiez i w kulturze chrześcijańskiej. Ludzie z europy nie rozumieją wielu aspektów życia w świecie, gdzie do najbliższego lekaża są 3 dni drogi i nikt z całej wsi nigdy u takiego nie był, a podstawową opiekę medyczną pełni znachor/czarownik posiadający wiedzę z ustnych przekazów swoich poprzednikó, które to przekazy podaje się z ust do ust od setek lat. A sama tradycja...w końcu my też mamy wiele mniej lub bardziej bezsensownych tradycji. W polsce panuje jednożeństwo niezależnie od wyznania, a np w stanach ilość mmałżonkó jest regulowana również przez prawa religijne osoby wstępującej w związek, więc posiadanie kilku żon (mężów) jest tam dozwolone (muzułmanie, mormoni). W wielu kulturach panuje matryiarchat, w japonii dzieci które przynoszą wstyd rodzinie (nie dlatego, że kradną, ale np że są mało zdolne) popełniają samobujstwo, jak pisałem w innym poście, jest w japonii również przyjęte kulturowo kazirodztwo, we francji czy grecji już małe dzieci mają kontakt z alkoholem, przez wiele lat w polsce tradycją było prawo pierwszej nocy, Boże Narodzenie w kulturze katolickiej występuje w 2 tygodnie po święcie Niepokalanego Poczęcia i w innym terminie niż to samo święto w innych wyznaniach chrześcijańskich, za to bardzo blisko poganskiego święta związanego z przesileniem zimowym (podobnie jak noc Świętego Jana łączy się z poganską sobótką-przesileniem letnim), do kościoła nie mozna iść w kąpielówkach, opłatki mogą być tylko z jednego rodzaju ziarna i jak ktoś ma uczulenie to niestety nie może przyjąc komunii pod inną postacią np wina (niedawny przykład omawiany w mediach-dziecku odmówiono komunii), a dziewczyny się depilują (pojechałem sobie raz po ręku depilatorem-nie uwierzę, że kobiety znajdują przyjemnośc w depilowaniu nóg, bikini czy warg albo skubaniu brwi) itd. Niestety tradycja czasem jest bardzo głupia. Ale nie wyburza się zabytkowego dworku z ogrodem dlatego, że na jego miejscu można postawić do wyżygania praktyczny biurowiec na 20tys pracowników . I dlatego tak do końca nie należy z tradycji rezygnowac. W wielu kajach Afrykańskich jest już prawo pozwalające kobiecie wybrać czy chce być obrzezana czy nie (bo zabranianie też jest złem, gdyż wiele kobiet chce żyć zgodnie z tradycją), i powino się to robić jakoś bardziej humanitarnie- najlepiej by to robił lekaż. Ale sprzeciwiać się tradycji jest równie złe jak ją narzycać.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
stotka
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 09:36   

Cytat:
a dziewczyny się depilują (pojechałem sobie raz po ręku depilatorem-nie uwierzę, że kobiety znajdują przyjemnośc w depilowaniu nóg, bikini czy warg albo skubaniu brwi) itd

Hah. To nie jest tradycja. Gdyby mężczyzną/chłopcom podobały się owłosione kobiety, to żadna z nas by się nie goliła (chyba, że dla własnej przyjemności). Wink Ja sama osobiście, gdyby facetom podobały się owłosione nogi i krzywe, krzaczaste brwi nie depilowałabym tego często, tylko np. raz na miesiąc.

Co do samego obrzezania, to nie byłoby to takie straszne, gdyby było znieczulenie, a zabieg wykonywałby lekarz. Narzędziami wysterelizowanymi (tak? ;P) i czystymi, a nie brudnym kawałkiem szkła... Bo co do reszty to mogę się z Tobą zgodzić.
Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 10:43    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ale golenie nóg nie było od zawsze a jakoś gatunek przetrwał. To moda, czyli po częsci tradycja tworzy jakieś standardy- w tym również golenie nóg. Staniki też noszą wszyskie kobiety a nie wszystkie ich potrzebują (gwarantuje, że faceci by się nie obrazili, jakby część kobiet -choćby tylko tych z mniejszym biustem- stanikó nie nosiła). W końcu nosi się je od wieku (gorsety trochę dłużej) i jakoś ludzie się mnożyli, choć tysiące lat kobiety staników nie miały. Albo makijaż- ja wolę gdy kobieta nie ma makijażu, gdy mogę ją pocałować czy pogłaskać po włosach jak gdzieś wyjdziemy na ważne spotkanie, a nie-zaraz jest awantura, że psuje jej fryzurę albo rozmazuje makijaż. Ale przyjęło się, że nawet kobiety które nie potrzebują makijażu kładą go na siebie gdy gdzieś wychodzą.
Na zachodzie prawie we wszystkich krajach przyjęło się, że mężczyźni są bez zarostu (tam facet z wąsami i brodą jest obrzydliwy- tak mi przynajmniej mówiły młode angielki i francuzki)ale w Polsce nadal wielu męzczyzn nosi zarost i jakoś naród trwa. Moja dziewczyna lubi jak mam dwu-trzydniowy zarost i krzyczy na mnie gdy golę.
A tradycje typu zastaw się a postaw się: Czy zdrowa jest tradycja by robić wesele na 200 osób a potem przez 3 czy 5 lat je spłacać? Ale przyjęło się że wesela czy choćby pierwsze komunie muszą być wystawne 'bo taka jest tradycja'.
NIe chce mi się szukać ale w co dziesiątym poscie piszecie "liczy się przede wszystkim wnętrze", a potem ktoś mi mówi, że to dla facetów. No może nieogolonych nóg u kobiet nie lubię, ale jak się zdaży mojej pani, że ma lekkie odrosty to mi zupełnie nie przeszkadza-nawet fajne jest. Wiele kobiet ma silny zarost nawet na twarzy i też znajdują facetów.
Albo odchudzanie- wielu mężczyzn lubi kobiety które mają trochę naturalnie kobiecego tłuszczyku, bez przesady oczywiście (choć są również tzw wypasacze lubiące kobiety typu maskotki michelin). Wolę móc zjeść z kobietą normalne śniadanie niż obścickiwa liczący kalorę wieszak. Kumpela na antropologii zajmuje sie badaniem wagi studentek i zawartości u nich tkanki tłuszczowej- ponad 40 procent studentek ma u nas silną niedowagę, a te, które słyszą, że są w normie bywają zwykle niezadowolone. Otyłych jest tylko ok20 procent, z czego silną otyłośc ma tylko 2%. Ale każda kobieta zawsze twierdzi,że jest za gruba... Czy to jest zdrowe?
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:26    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

To ja jestem zupełnym odłamkiem społecznym bo malować się nie lubie i nie twierdze że jestem gruba bo nei jestem. Ale czy tradycje ktora występuje w tamtych krajach, ból i cierpienie przez całe życie można porównywać do golenia nóg albo makijazu? A malowały się przecież już kobiety w starożytnym Egipcie. Stanik z kolej jest przede wszystkim dla wygody, chodź dla niektóre małe dziewczyny chcą go mieć nawet jeśli są deską bo to jest modne. Masz co prawda poniekąd racje...
Powrót do góry
elfkaNenar
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:46   

Robal napisał/a:
Ale golenie nóg nie było od zawsze a jakoś gatunek przetrwał. To moda, czyli po częsci tradycja tworzy jakieś standardy- w tym również golenie nóg. Staniki też noszą wszyskie kobiety a nie wszystkie ich potrzebują (gwarantuje, że faceci by się nie obrazili, jakby część kobiet -choćby tylko tych z mniejszym biustem- stanikó nie nosiła). W końcu nosi się je od wieku (gorsety trochę dłużej) i jakoś ludzie się mnożyli, choć tysiące lat kobiety staników nie miały. Albo makijaż- ja wolę gdy kobieta nie ma makijażu, gdy mogę ją pocałować czy pogłaskać po włosach jak gdzieś wyjdziemy na ważne spotkanie, a nie-zaraz jest awantura, że psuje jej fryzurę albo rozmazuje makijaż. Ale przyjęło się, że nawet kobiety które nie potrzebują makijażu kładą go na siebie gdy gdzieś wychodzą.
Na zachodzie prawie we wszystkich krajach przyjęło się, że mężczyźni są bez zarostu (tam facet z wąsami i brodą jest obrzydliwy- tak mi przynajmniej mówiły młode angielki i francuzki)ale w Polsce nadal wielu męzczyzn nosi zarost i jakoś naród trwa. Moja dziewczyna lubi jak mam dwu-trzydniowy zarost i krzyczy na mnie gdy golę.
A tradycje typu zastaw się a postaw się: Czy zdrowa jest tradycja by robić wesele na 200 osób a potem przez 3 czy 5 lat je spłacać? Ale przyjęło się że wesela czy choćby pierwsze komunie muszą być wystawne 'bo taka jest tradycja'.
NIe chce mi się szukać ale w co dziesiątym poscie piszecie "liczy się przede wszystkim wnętrze", a potem ktoś mi mówi, że to dla facetów. No może nieogolonych nóg u kobiet nie lubię, ale jak się zdaży mojej pani, że ma lekkie odrosty to mi zupełnie nie przeszkadza-nawet fajne jest. Wiele kobiet ma silny zarost nawet na twarzy i też znajdują facetów.
Albo odchudzanie- wielu mężczyzn lubi kobiety które mają trochę naturalnie kobiecego tłuszczyku, bez przesady oczywiście (choć są również tzw wypasacze lubiące kobiety typu maskotki michelin). Wolę móc zjeść z kobietą normalne śniadanie niż obścickiwa liczący kalorę wieszak. Kumpela na antropologii zajmuje sie badaniem wagi studentek i zawartości u nich tkanki tłuszczowej- ponad 40 procent studentek ma u nas silną niedowagę, a te, które słyszą, że są w normie bywają zwykle niezadowolone. Otyłych jest tylko ok20 procent, z czego silną otyłośc ma tylko 2%. Ale każda kobieta zawsze twierdzi,że jest za gruba... Czy to jest zdrowe?

Golenie nóg hmmmm... denerwująca czynność, ja nie rozumiem już jak można sobie golić ręce bleeee... albo się n całym ciele brzuch, plecy... a są takie przypadki...
Co do 3-dniowego zarostu to on jest świetny, najlepiej wygląda... ale mówiąc o chłopakach z pierszym wąsikiem, to ja raczej wolę jak go golą i czekają na coś obfitszego niż mleko pod nosem.
A co do tego, ze chudzi są w modzie, to teraz Amerykańcy zaczynają mogę na osoby pulchne, jak najpulchniejsze... czemu? Bo wszyscy są tacy grubi, ze pulchna Polska i tak jest dla nich chuda. A więc chcą wprowadzić ikony trochę inne niż zwykle.
Powrót do góry
frigg Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 13 razy
PostWysłany: Nie 09 Sty, 2005 12:48    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

robalu hmmm piszesz ze obrzeznie wykonywane bylo kiedys w calach zapewnieni lepszej higieny (prawdopodobnie), lekarz o 3 dni drogi..ale hmm to chyba jaks niekonsekwencja...bo o jakiej higinie mowimy jesli obrzeanian wykonuje sie zaostrzonym kamykiem, zebami czy w najlepszym razie zyletka...i zastanawia mnie jedno..jesli ludzie ci zyjacy w buszu sa w stanie leczyc sie z jakis tam owrzodzen, ugryznien bo znaja rosliny majace dziale lecznicze itp to trudno mi zrozumiec ze nie stosowali wlasnie metod zapobiegawczych tylko siegneli akurat bo najdrastyczniejszy z srodkow...ja rozumiem ze piszesz 'prawdopodobnie' ale ciekawa jestm czy to cie akuart nie zastanowilo i jak to mozna wytlumaczyc?
Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Czw 13 Sty, 2005 19:31    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

W tym wypadku nie mówię raczej o ludziach z buszu a o ludziach żyjących na terenach jeszcze bardziej suchych- o małym dostępie do wody (czyli cała północna afryka, półwysep arabski itp). Większoać ciała daje się spokojnie wyszorować choćby piaskiem dla zachowania podstaw higieny (czasem, dodatkowo w połączeniu ze słońcem i kwaśnym odczynem potu, jest to nawet zdrowsze od moczenia się w wodzie- ogranicza rozwój chorób bakteryjnych, grzybowych i pasożytniczych, usówa martwą tkankę pod którą mogąsię namnażać drobnoustroje itp), ale krzemionkowy peeling śluzówek narządów rozrodczych, czy to męskich, czy tym bardziej kobiecych, które są znacznie bardziej rozbudowane i dostępne z zewnątrz, nie byłby chyba nazbyt przyjemny na dłuższą metę (trzeba będzie kiedyś latem zrobić eksperyment na jakiejś ustronnej plaży. Jakby co to będę was ścigał za utratę zdolności prokreacyjnych...Piach pod napletkiem-brrrr). ale oczywiście tylko teoretyzuje- nie znam etymologii tego obrzędu- mówię tylko o tym, co wiem o obrzezaniu mężczyzn. Nie widziałem nawet nigdy z bliska obrzezanej kobiety więc trudno mi ocenić co zostaje po takim eksperymencie (np o ile tych śluzówek jest mniej, jak to ułatwia zachowanie higieny itp). W każdym razie obrzęd jest dla mnie małologiczny, ale jeśli kobiety chcą go robić to niech robią. Byle nie zmuszać do tego osób kóre są przeciw.
W japonii tez kiedyś kobietom miniaturyzowano stopy (jeszcze nawet dziś to się zdaża). Musiało nieźle boleć- takie noszenie bandaży na stopach przez cały okres rozwoju, degeneracja kości, nerwów, mięśni... Ale taka była moda... Czego to kobiety nie zrobią by być piękne. A potem jeszcze mówią, że to dla nas, choć my wolimy was w formie bardziej naturalnej ... (no dobra- nogi możecie ogolić) Very Happy
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
Otwieracz
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Czw 13 Sty, 2005 21:23   

Robal napisał/a:

Robalu- o dziwo się z tobš zgadzam (przynajmniej po częœci).
Powrót do góry
Dociekliwy
Dociekliwy

PostWysłany: Czw 13 Sty, 2005 23:41    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

No co ty- żartujesz. Po tym co na swój temat przeczytałem, i to gdy dodatkowo piętnuje tradycyjne zachowania...
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5301654
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu