| Dzieci OnLine | Suwałki | Gry online | Maluch |

Dzieci OnLine  Strona Główna Dzieci OnLine
Człowiek nigdy nie pozbędzie się tego, o czym milczy.

RegulaminRegulamin   FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy  StatystykiStatystyki
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum

Poprzedni temat :: Następny temat
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
EUTANAZJA. Za czy przeciw?
Autor Wiadomość
Ppark Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Nie 21 Lis, 2004 16:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Z mojego, całkowicie egoistycznego punktu widzenia, każdy może swobodnie robić ze sobą co mu się żywnie podoba, tak długo jak mnie w to nie miesza. Nie będę w to wnikał. Jeżeli nastolatek chce się wykrwawić bo go dziewczyna rzuciła, niech robi co uważa za słuszne, nie mi o tym decydować. Jednakże z różnych powodów rozwiązanie legislacyjne w tej sprawie musi funkcjonować nieco inaczej, dlatego propozycja jest taka a nie inna.

Jak najbardziej rozumiem co mówisz, drogi Kocie, chciałem tylko uchronić ten wątek przed wpadnięciem w stereotyp. Bo różni są ludzie i z różnych powodów się zabijają.

Na śmierć przeniósłbym mękę, a nad nicość piekło.
Przejdź na dół
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość

Numer Gadu-Gadu
2020949
DeadCorpses Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Nie 21 Lis, 2004 23:02    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ta jest, rytualne samobójstwa. Wink Zaiste, różnorakie są powody.
Oczywiście tez jestem za zalegalizowaniem eutanazji, ale decyzja powinna należeć tylko i wyłącznie od osoby..'zainteresowanej'. Więc generalnie podpisuje sie pod wypowiedziami innych, majacych podbne zdanie

tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce

-- Book of the Dead
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5543682
altruista Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Pon 22 Lis, 2004 10:42    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

co do samobojstw mlodych ludzi - wiekszosc nie chce sie zabic, liczy ze ich odratuja, dlatego specjalnie tna sie tak, zeby byla mala szansa na smierc. Kazdy z podstawowa wiedza z dziedziny biologii ze starczy przeciac sobie tetnice udowa, wtedy jest bardzo mala szansa na odratowanie [co nie smienia faktu ze mozna przeciac jeszcze druga, dla pewnosci] albo przeciac sobie tetnice na szyi, wtedy w ciagu kilku chwil zginiemy przez niedotlenienie mozgu. Ale nie, zamiast robic cos pozadnie, to nasza zlota mlodziez bierze noz do masla, nacina sobie zyly na nadgarstku i potem [po tym jak ktos z domownikow zauwazy krew i nas "odratuja", bo oczywiscie ciac sie trzeba w widocznym miejscu] radosnie opowiadac o swoim 'pragnieniu smierci' i 'probie samobojczej'. Ludzie! Troche konsekwencji!

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email

Numer Gadu-Gadu
2090041
DeadCorpses Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Pon 22 Lis, 2004 14:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Chyba troche zeszliśmy z tematu, bowiem eutanazja jest przeznaczona ludziom z cięzkimi chorobami, niezdolnymi do wykonywania pewnych rzeczy samemu. Taka osoba jest 'bagażem' dla jej samej i rodziny. I często taka osoba o tym wię, a chce 'pomóc' bliskim. Bo zastanówmy się czy ma sens wegetowanie nie mając możliwości kiwnąć palcem?

tak bardzo ją kocham, tak bardzo ją chce

-- Book of the Dead
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
5543682
Mirula Płeć:Kobieta
Debiutant
Debiutant

PostWysłany: Pon 22 Lis, 2004 20:13    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

DeadCorpses napisał/a:
Ta jest, rytualne samobójstwa. Wink Zaiste, różnorakie są powody.
Oczywiście tez jestem za zalegalizowaniem eutanazji, ale decyzja powinna należeć tylko i wyłącznie od osoby..'zainteresowanej'. Więc generalnie podpisuje sie pod wypowiedziami innych, majacych podbne zdanie

Niezupełnie się zgadzam z tym co zacytowałam odnośnie eutanazji.
Nie wiem sama, czy powinna być zalegalizowana, mam mieszane uczucia.
Co do decyzji osoby jak piszesz "zainteresowanej, to właśnie w tym problem.
Często są to osoby cierpiące, mające dosyć cierpień i czekania na wyzdrowienie.
Aby się wyzwolić od cierpienia gotowe byłyby zgodzić się na wszystko, często też na śmierć.
Nie wiem, czy ich głos w tej sytuacji powinien być brany pod uwagę.
Bywa, że wyleczenie jest możliwe.
Jeśli natomiast decyzję miałby za nich podejmować ktoś inny,
to należy przypuszczać,
że eutanazja mogłaby stać się furtką dla ciemnych typów, żądnych krwi,
majątku i nie wiadomo czego jeszcze.

Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
1853833
KoT
Gość
PostWysłany: Pon 22 Lis, 2004 22:49   

Witam.
Też prawda, przeciętny nastolatek nie zdaje sobie sprawy, że aby zginąć wystarczy przeciąć sobie chociażby tętnicę szyjną. Większość wybiera żyły na nadgarstku, i to jeszcze w poprzek. Natomiast nie biorą pod uwagę, że i w tym miejscu mogliby zrobić to lepiej - każdą po kolei, wzdłuż, najlepiej w gorącej wodzie... Ale zbaczam z tematu. Wracając - i to jest właśnie chore. Świadomy, konsekwentnie wykonany uszczerbek na zdrowiu tylko dlatego, by zwrócić na siebie uwagę, podziw...Idiotyzm. Wracając jeszcze dalej, do głównego wątku - Oczywiście decydować o swojej śmierci powinna właśnie osoba, która ową śmierć ponieść chce. Skutki innego zalegalizowania eutanazji podano wcześniej.
Pozdrawiam
Powrót do góry
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 15:55    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Także jestem za eutanazją oczywiście za prośbą osoby chorej nie osób trzecich.
Na szczęście Szyszkowska wniosła projekt ustawy. Mam nadzieje że przejdzie.

Właściwie to zupełnie zgadzam się z tym :
Ppark napisał/a:
Z mojego, całkowicie egoistycznego punktu widzenia, każdy może swobodnie robić ze sobą co mu się żywnie podoba, tak długo jak mnie w to nie miesza. Nie będę w to wnikał.

Człowiek (chory) nie ma zazwyczaj na tyle silnej woli żeby wbić sobie nóż w brzuch...
Powrót do góry
Christine fan
-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 16:04   

Jestem za eutanazją,ale jedynie za zgodą chorego,Ze względu na dużą ilość eutanazji przeprowadzanych bez zgody chorego,który CHCE żyć(Wiele jest takich przypadków w Holandii).A za eutnazją jestem dlatego,że każdy ma prawo wybrać czy chce powoli i w męczarniach umierać,czy zasnąć bez bólu i strachu.
Powrót do góry
Wielka Łapa Płeć:Mężczyzna
Junior
Junior

PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 16:12    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jestem przeciw... Nawet emeryci w Holandii (gdzie jest eutanazja) wyjeżdzają do Niemiec, dlatego że wiedzą, że niemiecki lekarz będzie ich próbował leczyć i nie zaproponuje eutanazji...

-Usunięty-
Gość
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 16:23   

Co do lekarzy masz racje,Wielka Łapo.W holandii niestety pokutuje wśród bardzo wielu lekarzy przekonanie,że lekarz nie jest po to,aby pacjenta leczyć,ale po to,aby bezproblemowo przeprowadzić go na tamtą stronę(!).Tak więc wcale nie dziwie się tym emerytom...Jeszcze raz podkreślam,że jestem za eutanazją JEDYNIE za zgodą osoby chorej i TYLKO w przypadku ciężkich,często nieuleczalnych chorób,przez które człowiek bardzo cierpi.
Powrót do góry
ajeczka11 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 9 razy
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 17:51    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Eutanazja...Ciekawy tam wybrałeś: Laughing
Więc tak ja raczej jestem za...ale każdy przecie ma inne zdanieNe widze w tym nic złego no moze trosze... 50:50
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
7060479
Chesterka Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 7 razy
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 18:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

TYLKO I WYŁĄCZNIE ZA ZGODĄ PACJENTA!!! I tyle mam do powiedzenia biggrin

Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora

Numer Gadu-Gadu
3687193
Miracle Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 3 razy
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 19:11    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Ja powiem tylko tyle ze uwazm ze eutanazja powinna byc( bo o ile mi wiadomo jest zabroniona narazie) za dobra wola pacjenta i jego zgoda dostepna. Ostatnio ogladalam w telewizji w faktach o tym cos niecos bylo i moweili ze jak bedzie mozna to robic to tylko jesli pacjent podpisze zgode ale eutanazja bedzie wykonywana dopiero 4 tygodnie po podpisaniu zgody.
Powrót do góry

Numer Gadu-Gadu
4349962
Noid Płeć:Mężczyzna
Dyskutant
Dyskutant

PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 21:34    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Jestem za eutanazją. Tak jak poprzednio napisaliście, jedynie za własną zgodą.

Powrót do góry
Akacja12 Płeć:Kobieta
Aktywista
Aktywista

Pomogła: 39 razy
PostWysłany: Sob 19 Lut, 2005 22:53    Dodaj użytkownika do listy ignorowanych Odpowiedz z cytatem

Proponować pacjentom eutanazje? Nie no super...
Powrót do góry
Strona 2 z 3 Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3  Następny
Odpowiedz do tematu