gdyby mnie bili to chyba nie zglosilabym tego nikomu poniewaz balabym sie ze bedzie jeszcze gorzej... ale ty mozesz pojsc do pedagoga szkolnego i powiedziec ze bija twoja kolezanke (nie mow jej imienia) i co ona ma na to poradzic. takie jest moje zdanie
Zachowowanie rodziców twojej koleżanki jest okropne. Moi rodzice jak dostanę złą ocenę to mówią, że się nie nauczyłam i żebym następnym razem się bardziej przyłożyła...ale nie krzyczą (bardzo żadko jeśli już) a tym bardziej nie biją!! Twoja koleżanka powinna się zgłosić do psychologa lub poradni młodzieżowej...namów ja do tego, ale jakoś delikatnie żeby się nie obraziła. Porozmawiaj z nią szczeże i postaraj się ją zrozumiec. Powiedz, że nie możesz patrzec na to co sie dzieje. Możesz tez pójśc razem z nią do wychowawczyni i pomóc jej powiedzieć o tym. Niech od czasu do czasu zachaczy delikatnie o ten temat z rodzicami...ale delikatnie żeby znowu się nie wkurzyli. Np. kiedy twoja kolezanka ogląda telewizje i jakis rodzic wejdzie do pokoju moze przełaczyc specjalnie na jakis kanal gdzie akurat mówią o przemocy wobec dzieci itp..i oglądac to przy rodzicach...moze się zastanowią nad swoim zachowaniem...powodzenia
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
KAŻDA osoba nad którą ktokolwiek się znęca (szczególnie rodzicie) może liczyć na pomoc. Wystarczy zadzwonić na Niebieską Linię. Więcej szczegółów na stronie http://www.niebieskalinia.pl/