Moze mi ktos wytłumaczyc jak sie to okropieństwo [wartościowość] oblicza?
i np jakis pierwiastek ma wartościowość I,II,III,IV...To kiedy jaką wybrac..?
I ogólnie .. Albo kiedy pisac wartosciowosc a kiedy nie..
Prosze..
Pomogła: 55 razy Dołączyła: 18 Mar 2005 Posty: 5646
Wysłany: Czw 19 Maj, 2005 08:21
wartosciowosci sie nie oblicza..
po prostu musisz pamietac lub miec pod reka uklad pierwiastkowy..
jezeli masz jakis zwiazek np Fe Br3
wartosciowosci zapisuje sie na ukos (jako mala cyferka na dole..) czyli w tym zwiazku III wartosciowy jesr Fe a Br jest 1 wartosciowy, a jezeli zdarzy sie tak ze 2 pierwiastki sa np II wartosciowe to nie zapisujemy cyferek..
Ostatnio zmieniony przez nasty_girl dnia Czw 19 Maj, 2005 18:51, w całości zmieniany 1 raz
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 19 Maj, 2005 11:48
bogowie nie wprowadzaj w błąd liczba na dole to ilość atomów(stosunek Br do Fe akurat jest 3:1 w tym związku)tej , liczba przed całością duża to liczba cząsteczek, a wartościowość zapisuje sie na górze i w dodatku rzymskimi...Fe np warto pamietac że może mieć II lub III , trzy ma z tlenem a II większości związków ale w nazwie związku masz podną wartościowość np bromek żelaza (III)
Wysłany: Czw 19 Maj, 2005 15:20
owszzem zapisuje sie rzymskimi na gorze, ale w zwiazkach sie zapisuje na dole na ukos.. i ty i ja napisalismy dobrze.. wiec jak bys chcial zapisac z rzymskimi to wygladalo by tak:
Ja to głównie korzystam z układu okresowego. A tak wogóle to są różnego rodzaje tabele na ten tamat. Właściwie to nie trzeba znać wartościowości wszystkich pierwsiatków na pamieć. Wystarczy zapamiętac, że tlen-II, wodór-I, chlor (ale tylko w chlorkach)-II itd. Tylko takie podstawowe. Przecież zawsze gdy masz napisany nazwę jakiegoś związku chemicznego to masz np. tlenek siarki (VI). Jeśli wiesz, że tlen na wartościowość II, to oznacza, że siarka ma VI, czyli zgodnie z "zasadą krzyżową" (jak to nazywa moja chemiczka) wzór wygląda tak SO³(oczywiście ta trójkja musi być na dole, ale nie wiem jak to zrobić)
Wysłany: Czw 19 Maj, 2005 18:54
jescze mozesz zapamietac tak ze w 1,2,3 i 4 pionowym rzedzie sa kolejno w 1 rzedzie I wartosciowe, w 2 II wartosciowe, w 3 III wartosciowe a w 4 oprocz tytanu IV.. a potem to juz sie zaczynaja takie co maja po kilka wartosciowosci..
a na sprawdzianach nie daje wam ukladu, albo nie wisi gdzies tak ze wszyscy moga patrzyc?
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 11:05
wartościowości odpowiadają kolumnom w których sie znajdują pierwiastki nie do konca wiem jak to tu wytłumaczyć ale kolumn jest chyba 16 i każdy pierwiastek dąży do tego by osiągnąć osiem elektronów i wartościowość w pewien sposób definiuje ten brak elektornów na ostaatniej powłoce (walencyjnej)
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 15:10
mózgoklepku
jak masz pierwszą grupe to -pierwiastki mają wartościowośc jeden
jak masz drugą grupe to dwa
jak masz trzynastą to trzy
jak masz czternastą to cztery
jak masz piętnastą to pięć lub trzy [musi być podana]
i tlen masz dwu wartościowy zawsze
siarka w siarczkach zawsze dwu chlor w chlorkach jedno hm... co jeszcze
jeśli chodzi o grupy poboczne czyli 3 - 12 [wlącznie] to musi być podana bo jest nieregularna i ją sie w nawiasie podaje np. tlenek miedzi (II) to że miedź dwu wartościowa bo wiadomo że tlen zawsze dwu
z wyjątków to Cynk - zawsze dwuwartościowy i sie tego niepisze w nawiasie i był jeszcze jeden wyjątek ale już niepamiętam jak przypomne sobie to dopisze
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 15:44
wow..to do mnie?
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 20:36
ja jestem mózgoklepek :p
a jezeli mam np.
2Mg+O²->2Mg[II]O[II]
To jak to zapisać słownie?
Dwie czasteczki mg łacza sie z 1 czasteczka tlenu i wychodzi dwie czasteczki tlenku magnezu [II] O.o?
A jezeli mg i o miały by inne wartosciowosci,to co?
A czy moge zapisywac bez wartosciowosci?
i jeszcze jedno
HgO->O²+Hg
to WPISAC TU GDZIES WARTOSCIOWOSCI :>?
Tsej -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 21:11
słownie tlenek magnezu możesz zapisywać bez wartościowości zapis reakcji ale jak piszesz słownie nazwe to podajesz wartościowości jedynie wtedy gdy są dwie lub więcej do wyboru...magnez ma jedn II i poprostu tlenek magnezu
ah tutaj..nie łączą a reagują i powstają tlenku magnezu. koniec
jezeli miałby więcej niż jedna to musisz pisać
chociażby 2HgO -> o2+2Hg a rtęć zdaje sie ma trzy wartościowości więc trza wpisac przy nazwie bo to konkretna rtęć
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 21:18
a jezeli byłby np tlenek [II] Bromu [III] [tak by wyszło],to jakby sie zapisywało słownie?
kradziejka -Usunięty- Gość
Wysłany: Pią 20 Maj, 2005 22:11
tlen dwu brom trzy więc piszesz
0 z małą dwujką bo tlen występuje zawsze w cząsteczkach zlożonych z dwóh atomów + Br = BrO i sprawdzasz i teraz pokolei
1 - sprawdzasz wartościowości w powstałym wzorze
BrO niemoże być bo brom trzy a tlen dwu więc Br2O3 aby wyszło po tyle samo [ w przypadku bromu wartościowość trzy razy atomów 2 daje sześć a w przypadku tlenu wartościowość dwa razy atomów trzy daje tez sześć więc sie zgadza]
2. - sprawdzasz strony
po lewej mamy dwa tleny po prawej mamy trzy tleny jest źle więc po lewej przed tlenem trzy a po prawej przed tlenkiem bromu [III] stawiasz dużą dwójke
ile masz bromów po lewej? jeden a po prawej? dwa razy dwa czyli cztery więc przed bromem po lewej stawiasz duże cztery
w końcu wychodzi
3 O ² + 4Br = 2 Br² O ³
słownie:
trzy cząsteczki tlenu każdy odpowiednio złożony z dwoch atomów reagują z czteroma cząsteczkami bromu dając 2 cząsteczki tlenku bromu [III]