Moja koleżanka która ma 15 lat została wyrzucona z domu. Powód?
Rodzice stwierdzili ze musi się nauczyć samodzielnego życia. jest najstarsza z rodzeńswa. Jej rodzice niepracują. Żebrają pod kościołem. Mieszka ona teraz razem z siostrami zakonnymi, które ją przygarnęły.
Czy takie postepowanie rodziców jest karane??
Tak. Jak najbardziej.
Rodzice mają obowiązek zajmować się swoimi dziećmi do osiągnięcia wieku dorosłego. Takie zachowanie zwykle kończy się odebraniem praw rodzicielskich prawdziwym rodzicom i wyznaczenie rodziny zastępczej. W ostateczności - dom dziecka.
Twoja koleżanka przede wszystkim powinna szukać pomocy w swojej rodzinie - może ma życzliwą ciocię lub jeszcze kogoś innego. Jeśli nie ma, niech zostanie razem z siostrami zakonnymi. One powinny jej pomóc calej załatwić sprawę.
BTW: niezależnie od prawnych aspektów, takie zachowanie rodziców jest po prostu przerażające. Postaraj się pomóc tej koleżance. Np. jeśli czasem wyjeżdżasz w weekend na wycieczkę - weź ją ze sobą. Tylko zadbaj, aby Twoja pomoc nie była odebrana jako litość tylko jako przyjacielski gest.
Ta dziewczyna jest biedna. Rodziece muszą się nią zajmwać. Jakby powiedzieć to policji to by ich zgarnęli do wiezienia. Chyba już lepiej byłoby jej w domu dzicka chociaż miala byy co jeść itp
Rodzice twojej koleżanki bardzo źle postąpili. Musi przecież ona mieć gdzie mieszkać, co jeść, Nie pomyśleli o tym?? Wygląda na to że są bardzo nieodpowiedzialnymi ludźmi. Najczęsciej dzieci uwalniają się z rodzinnego gniazdka w wieku 18-20 lat ale nie 15 !!! Twoja koleżanka musi porozmawiać z rodzicami a jeśli to nie poskutkuje to z inną rodziną lub przyjaciółmi.
_________________ "Dzisiaj rano obudziłam się z krzykiem - śniło mi się że żyję..."
Weronika Gość
Wysłany: Nie 20 Lip, 2003 16:51
Przykro mi ale ona jeśli to nie poskutkuje to niestety ale będzie musiała sie poradzić kogoś bardzo jej znanego o proźbę zamieszkania z nimi
Pewnie że jest karane! Rodzice tej dziewczyny powinni chociaż oddać ją do domu dziecka a nie wywalić z domu żeby się samodzielnego życia uczyła. Nawet mogłaby dorabiać dla rodziny na życie np. sprzątać w jakiś prywatnych domach, pilnować dzieci itp.
Wysłany: Czw 28 Sie, 2003 14:47 Re: Wyrzucona z domu
Ulka napisał/a:
Rodzice stwierdzili ze musi się nauczyć samodzielnego życia. jest najstarsza z rodzeńswa. Jej rodzice niepracują. Żebrają pod kościołem. Mieszka ona teraz razem z siostrami zakonnymi, które ją przygarnęły.
Przecież to jest niewybaczalne. Dziecko w wieku 15 lat wyrzucone z domu . Są inne sposoby np: oddanie do domu dziecka ale nie wywalanie na ulice 15 letniej dziewczyny. Boże....
_________________ Kiedy zapada noc dla innych... dla mnie zaczyna sie dzien...
Moj ojciec wyrzucil mnie z domu kiedy mialam niecale 14 lat... Mieszkalam u kolezanki przez 3 miesiace, po czym wrocilam do domu i nastraszylam go policja... Dopiero wtedy przestal sie czepiac bo sie bal. Takie zachowanie jest karane. Legalnie rodzic ma obowiazek zajmowac sie dzieckiem do 18 roku zycia, czyli do czasu kiedy dziecko osiagnie pelnoletniosc.
Z taka sprawa mozna sie zglosic na policje, do psychologa szkolnego albo do sadu rodzinnego. Kazda dorosla osoba ktora jest w stanie pomoc to plus. Nie ma usprawiedliwienia na takie zachowanie. Nie wazne czy w domu nie ma pieniedzy i bieda az piszczy. Nie ma usprawiedliwienia na to zeby wyrzucic wlasne dziecko z domu.
_________________ NIL NISI BENE (mow dobrze lub wcale) *SENEKA*
Nie ma zlej mlodziezy, sa tylko zli wychowawcy...
Gabra -Usunięty- Gość
Wysłany: Czw 27 Maj, 2004 19:50 Współczuje..
Zgloś policji.Deg ma rację!Najlepiej daj jej wsparcie,a wywalenie jej z domu->mógł być to pretekts,na to,że oni są biedni i musieli w okropny sposób pozbyć sie dziecka!
Nie przeczytałam wszystkich postów w tym temacie ale ci coś powiem.
Mój tata jest policjantem to wiem jeżeli tata gada z kimś z innymi to wiem że dziecko które ma 18 lat lub więcejmoże odejść z domu rodziców i zarabiac na swoje życie, a do tego czasu czyli do 18 lat rodzice mają prawo dzieckiem się opiekować.
Wysłany: Pią 11 Cze, 2004 10:22 Re: Wyrzucona z domu
Ulka napisał/a:
troche jestbo rodzice mają obowiazek zapewnic dom i opieke dzieciom, puki nie ukonczom 18 lat. póxniej ich moga wyrzucic bez problemowo, ale to tylko wtedy gdy rodzic sa ładnie jebnieci:) ew jesli dzieic zrobia jakis max wałek.
Należy się zgłosić np.na policję, poszukać jakiś telefonów zaufania. To karygodne co zrobili jej rodzice.Siostry mogą jej pomóc np. wysłać do jakiegoś odpowiedniego ośrodka.