Płatki owsiane uprażyć na suchej patelni [mają się tylko zezłocić, ale nie zbrązowieć].
Oddzielić białka od żółtek. Ubić białka ze szczyptą soli na sztywną pianę. Cały czas mieszając na średnich obrotach dodawać po kolei: żółtka, rozpuszczone/bardzo miękkie masło, aromat, cukier - porcjami. Następnie połączyć z płatkami i bakaliami - dosypywać porcjami aż powstanie masa o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego.
Na wyłożonej papierem blasze formować za pomocą łyżeczki małe krążki. Ciasto będzie się rozlewać, a podczas pieczenia podwoi swoją objętość. Dlatego też należy robić ok. 3cm przerwy między ciastkami.
Piec w temperaturze 170st. [termoobieg] przez ok. 10minut. Ciastka będą gotowe, gdy się przyrumienią. Po upieczeniu pozostawić do wystygnięcia, inaczej się pokruszą. Kiedy wystygną, delikatnie przełożyć je na talerz lub do słoika.
Hm, przepis brzmi interesująco, a i składniki mi pasują...Myślę, że wypróbuję, ale chyba bez bakalii : ) (zastąpię suszoną żurawiną).
Tylko przy "making-of" trzeba się troszkę namęczyć : P
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach