Pomogła: 13 razy Dołączyła: 15 Lip 2004 Posty: 606
Wysłany: Sob 18 Gru, 2004 16:26 Lasagne z tuńczykiem
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka)
PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji )
SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.
_________________ ...
Jeszcze nie zapomniałam o forum
...
Pomogła: 45 razy Dołączyła: 19 Kwi 2004 Posty: 2212
Wysłany: Wto 29 Sie, 2006 13:43
Sos Woscester - jest produkowany metodą przemysłową według starej, hinduskiej receptury z sosu sojowego, octu, melasy, chili, owoców tropikalnych i przypraw.
Jeśli chodzi o jego cenę to dokładnie nie pamiętam, ale jest zbliżona do innych gotowych sosów, typu tabasco - kilkanascie złotych flaszeczka.
W większośći przepisów tego sosu potrzebujemy zaledwie pare kropli, łyżeczek. Tutaj akurat jest jedna łyżeczka zaledwie.
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 10:45 Re: Lasagne z tuńczykiem
Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka)
PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji )
SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.
to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?
Wysłany: Wto 05 Maj, 2009 17:25 Re: Lasagne z tuńczykiem
bonbon napisał/a:
Ona89 napisał/a:
Oto przepis na potrawę, która jest po prostu pyszna (chyba, że ktoś nie lubi tuńczyka)
PRZYGOTOWANIE: 15 MIN
PIECZENIE: 1 GODZ.
ILOŚĆ: 6 PORCJI (zależy jakie kawałki sie kroji )
SKLADNIKI:
-masło do posmarowania formy
-500 g (opakowanie) makaronu typu lasagne
-6 dużych, dojrzałych pomidorów
-50 g drobno startego żółtego sera
SOS:
-50 g masła
-1 drobno posiekana cebula
-50 g (1/3 szkl.) mąki
-600 ml (ok. 2 i 1/3 szkl.) mleka
-sól i pieprz
-pół łyżeczki łagodnej musztardy
-1 łyżeczka sosu worcester (może być inny o podobnym smaku, jakiś pikantny)
-175 g startego żółtego sera
-400 g (3 puszki) tuńczyka w kawałkach
PRZYGOTOWANIE:
1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Przygotować sos: rozpuścić masło w dużym rondlu, dodać drobno posiekaną cebulę i podsmażać ją 4-5 minut, aż uzyska złoty kolor. Wsypać mąkę i stale mieszając gotować dwie minuty.
2. Rondel zdjąć z ognia i wlać mleko. Dobrze rozmieszać. Przyprawić solą i pieprzem. Postawić na ogniu i gotować, stale mieszając, aż sos oblepi spód łyżki (pamiętajcie, że sos zgęstnieje w trakcie mieszania, więc nie wystraszcie się, że na początku jest żadki). Dodać musztardę, sos worcester, starty żółty ser oraz odsączonego z zalewy i dobrze rozdrobnionego tuńczyka. Gotować jeszcze przez dwie minuty.
3. Średniej wielkości naczynie żaroodporne posmarować masłem. Wylać cienką warstwę sosu na dno naczynia. Kolejno przekładać warstwą lasagne, warstwą sosu, a następnie plasterkami pomidorów. W ten sposób kłaść kolejne partie. Zakończyć warstwą sosu z tuńczyka. Na wierzch położyć kilka plasterków pomidora.
4. Danie posypać startym, żółtym serem, przybrać pozostałymi pomidorami i przykryć folią. Piec 25 minut w piekarniku. Zdjąć folię i piec jeszcze 15-20 minut, aż wierzch się zarumieni i nabierze apetycznego, złocistego koloru.
to ja tylko sprawdzę - lasagne z tuńczykiem należy do dań bezmięsnych?
A od kiedy ryby sa miesem?
Ja po prostu kocham lasagne...Same pysznosci
Dziekuje za skladniki zrobie to z mama
Wiem:)
P.S.-Jezeli co chodzilo o to ze wegetarianie ryb nie jedza,to kiedys widzialem jeszcze w k-cach jak babka wegetarianka miesa nie zamawiala bo (wiesz co ) ale rybe wziela,a ten dzien doskonale pamietam,bo kelner zamiast coli to mi nalal fante
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach