Ułożyć warstwę herbatników na blachę.Ugotować mleko w puszce (3 godz). Wylać na herbatniki mleko i położyć kolejną warstwę herbatników.
Ugotować budynie w 2,5 szkl mleka i dodać niepełną szklankę cukru zagotować Wystudzony budyń zmiksować z kasią. Wyłożyć krem na herbatniki i ponownie wyłożyć na masę herbatniki. Ubić smietany + o,5 szkl cukru + cukier waniliowy + zagęszczacz. Tą masę wyłożyć na herbatniki. Na koniec na ciasto zetrzeć czekoladę.
Pycha.
Teraz wy napiszcie jakieś pyszne ciasta
1,5 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
½ margaryny,
1 całe jajko,
1 żółtko /białko do piany/,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.
Masa:
1,2 kg. sera półtłustego /ok.1,5 kg./,
2 cukry waniliowe,
2 budynie śmietankowe,
3 szkl. mleka,
2 całe jajka,
4 żółtka /białko do piany/,
1 niepełna szkl. cukru,
½ szkl. oleju
Ubić pianę z 5 białek i z 4 łyżek cukru /na końcu/.
Wszystkie składniki zmiksować wylać do formy i wstawić do piekarnika.
Po 40 min. wyciągnąć z piekarnika.
Wyłożyć ubitą pianę na ciepły ser, posypać rozkruszonymi orzechami włoskimi i piec jeszcze 25 minut.
Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki
- ewentualnie: ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym kiwi i ananasem) oraz biszkopty
Przepis
1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.
ostatnio z siostra o to zrobilismy i bardzo dobre
Składniki:
- 1 litr mleka
- 1 kostka margaryny
- 3 szklanki mąki
- 2 budynie waniliowe
- 1 szklanka cukru
- 1 kilogram jabłek
- 2 jajka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę, proszek i margarynę. Wszystko wyrobić. Przyrządzić budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu . Podzielić ciasto na 2 części. Pierwszą rozłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem. Na nią położyć pokrojone w plastry lub w kostkę jabłka, zalać gorącym budyniem. Na wierzchu rozłożyć startą na tarce drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, około 1 godziny. Posypać cukrem pudrem.
a ja robie ciastka francuskie z dzemem malinowym mojej babci:)
przepis:
paczka mrozonego ciasta farncuskiego, ja uzywam tego z frosty, bo sie latwo kroi, sloiczek dzemu, 1 jajko
Ciasto lekko rozmrozic, wyciac kwadraty o bokach 4 cm oraz paski o szerokości 0,5 cm i długosci 5 cm. Wzdluz brzegow kwadratow nakleic paseczki i zawinac konce.
Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia i smarowac jajkiem rozmaconym z odrobiną wody.
Piec 15 minut w temperaturze 210°C. Po wyjęciu z piekarnika cieple ciastka napelnic dzemem
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach