Dzieci OnLine

Przepisy świąteczne i regionalne. - szurba-Afryka

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 20:58
Temat postu: szurba-Afryka
ciecierzyca,
kawałek cielęciny, baraniny lub udko z kurczaka,
1 marchewka,
1 czerwona papryka,
2 pomidory,
ostra i słodka papryka,
cebula,
makaron nitki,
kostka rosołowa,
natka,
cukier,
sól,
listki mięty,
kminek,
oliwa.


Namoczyć na noc ciecierzycę, ugotować w osolonej wodzie z kminkiem. Podsmażyć mięso na oliwie z posiekaną cebulą i pokrojoną w krążki marchewką, zalać wrzącą wodą i dusić. Opalić paprykę nad gazem, tak by miąższ stał się miękki, a skórka się spiekła. Obrać ze skórki, usunąć środek, pokroić. Obrać pomidory ze skórki i pokroić. Zmiksować paprykę z pomidorami. Masę dodać do duszącego się mięsa. Gotować na silnym ogniu, dodać ciecierzycę i trochę wywaru pozostałego z jej gotowania. Doprawić kostką rosołową, ostrą i słodką papryką i odrobiną cukru. Na koniec wrzucić pół szklanki makaronu i dalej gotować. Do gotowej zupy dodać posiekaną natkę i listki mięty.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group