Dzieci OnLine

Przepisy ¶wi±teczne i regionalne. - zupa francuska

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 20:57
Temat postu: zupa francuska
4 - 5 cebul,
1 porcja włoszczyzny,
1/2 szklanki białego wytrawnego wina,
5 dag sera (ementaler,
gouda),
1/2 bułki paryskiej,
3 łyżki oleju,
1 łyżka m±ki,
1/2 łyżeczki cukru,
sól,
pieprz.



Włoszczyznę obrać, opłukać, zalać 1 l wody, osolić, gotować 20 min, a następnie odcedzić. Naczynie z wywarem odstawić. Cebulę obrać, opłukać i drobno posiekać. Na gor±cym oleju zrumienić cebulę, oprószyć j± m±k±, poł±czyć z wywarem i gotować 15 - 20 min. Następnie dodać wino, cukier, doprawić sol± i pieprzem. Bułkę pokroić na drobne kromki, a ser zetrzeć na tarce o dużych otworach. Zupę przelać do żaroodpornego naczynia, przykryć kromkami bułki, posypać serem i zapiekać w piekarniku nagrzanym do temp.200 st. C, aż ser się stopi i zrumieni (5 - 10 min).

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group