Dzieci OnLine

Sama słodycz - Przepisy na pyszne ciasta =D

Nika13 - Czw 29 Mar, 2007 16:20
Temat postu: Przepisy na pyszne ciasta =D
W tym temacie zamieszczajcie przepisy na ciasto które najbardziej lubicie.
To przepi na moje ulubione ciasto.

3-bit
8 paczek herbatników
1 zagęszczacz do śmietany
1 mleko skondensowane słodzone
2 budyńe śmietankowe
1 cukier waniliowy
2 śmietany 30%
1 Kasia
1 mleczna czekolada


Ułożyć warstwę herbatników na blachę.Ugotować mleko w puszce (3 godz). Wylać na herbatniki mleko i położyć kolejną warstwę herbatników.
Ugotować budynie w 2,5 szkl mleka i dodać niepełną szklankę cukru zagotować Wystudzony budyń zmiksować z kasią. Wyłożyć krem na herbatniki i ponownie wyłożyć na masę herbatniki. Ubić smietany + o,5 szkl cukru + cukier waniliowy + zagęszczacz. Tą masę wyłożyć na herbatniki. Na koniec na ciasto zetrzeć czekoladę.
Pycha.
Teraz wy napiszcie jakieś pyszne ciasta Very Happy
Łukasz - Sob 07 Kwi, 2007 20:43
Temat postu: Sernik
Ciasto:

1,5 szkl. mąki,
½ szkl. cukru,
½ margaryny,
1 całe jajko,
1 żółtko /białko do piany/,
1 łyżeczka proszku do pieczenia.

Masa:

1,2 kg. sera półtłustego /ok.1,5 kg./,
2 cukry waniliowe,
2 budynie śmietankowe,
3 szkl. mleka,
2 całe jajka,
4 żółtka /białko do piany/,
1 niepełna szkl. cukru,
½ szkl. oleju


Ubić pianę z 5 białek i z 4 łyżek cukru /na końcu/.
Wszystkie składniki zmiksować wylać do formy i wstawić do piekarnika.
Po 40 min. wyciągnąć z piekarnika.
Wyłożyć ubitą pianę na ciepły ser, posypać rozkruszonymi orzechami włoskimi i piec jeszcze 25 minut. Very Happy
kitka10 - Sro 25 Lip, 2007 08:18
Temat postu:
SERNIK NA ZIMNO

Składniki
- 800 g serka homogenizowanego waniliowego
- 30 g żelatyny (2 czubate łyżki)
- 400 ml śmietany 36% (polecam firmy Piątnica)
- 4 łyżki cukru pudru
- 2 ulubione galaretki

- ewentualnie: ulubione owoce- świeże lub z puszki (poza świeżym kiwi i ananasem) oraz biszkopty


Przepis

1. 2 galaretki robimy używając 700 ml wody. Studzimy i odstawiamy, żeby zaczęła tężeć.
2. Żelatynę wsypujemy do kubeczka i zalewamy wodą- tyle, żeby ją przykryć, dobrze mieszamy aż się rozpuści. Dolewamy troszkę gorącej wody i znów mieszamy. Powinna być gęsta ale na tyle płynna by można było ją wlać.
3. Śmietanę ubijamy mikserem z cukrem pudrem na bitą śmietanę.
4. Do tego dodajemy serek, razem miksujemy kilka sekund i cały czas miksując powoli wlewamy żelatynę.
5. Masę wylewamy do tortownicy a na wierzch wylewmy lekko wystudzoną, lekko już tężejącą galaretkę.
6. Serniczek wstawiamy do lodówki aż zastygnie.



Hunter - Czw 01 Lis, 2007 16:41
Temat postu:
ostatnio z siostra o to zrobilismy i bardzo dobre Smile
Składniki:
- 1 litr mleka

- 1 kostka margaryny

- 3 szklanki mąki

- 2 budynie waniliowe

- 1 szklanka cukru

- 1 kilogram jabłek

- 2 jajka

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Ubić jaja z cukrem, dodać mąkę, proszek i margarynę. Wszystko wyrobić. Przyrządzić budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu . Podzielić ciasto na 2 części. Pierwszą rozłożyć na blachę posmarowaną tłuszczem. Na nią położyć pokrojone w plastry lub w kostkę jabłka, zalać gorącym budyniem. Na wierzchu rozłożyć startą na tarce drugą część ciasta. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 220 stopni, około 1 godziny. Posypać cukrem pudrem.

znalezione na http://zigzap.tv/cgi-bin/zigzap/kuchnia/kuchnia/przepis/00000B/1
Mariolka - Pią 09 Lis, 2007 15:56
Temat postu:
to ciasto z zigzapa robi czesto moja mama i bardzo je lubie Smile
Sherry - Pon 24 Mar, 2008 10:37
Temat postu:
a ja robie ciastka francuskie z dzemem malinowym mojej babci:)

przepis:
paczka mrozonego ciasta farncuskiego, ja uzywam tego z frosty, bo sie latwo kroi, sloiczek dzemu, 1 jajko
Ciasto lekko rozmrozic, wyciac kwadraty o bokach 4 cm oraz paski o szerokości 0,5 cm i długosci 5 cm. Wzdluz brzegow kwadratow nakleic paseczki i zawinac konce.
Ukladac na blasze wylozonej papierem do pieczenia i smarowac jajkiem rozmaconym z odrobiną wody.
Piec 15 minut w temperaturze 210°C. Po wyjęciu z piekarnika cieple ciastka napelnic dzemem

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group