..:::Fidelina:::... napisał/a: |
Nie idź! Sekty są bardzo niebezpieczne, szczególnie dla takich młodych ludzi, jak Ty. W moim mieście świadkowie Jehowy porozwieszali niedawno plakaty, na których podali terminy swoich spotkań i napisali wielkimi literami: ZAPRASZAMY SERDECZNIE NA NASZE SPOTKANIA EWANGELIZACYJNE! PO PROSTU PRZYJDŹ I POSŁUCHAJ! ![]() ![]() |
Cytat: |
Świadkowie Jehowy, nietrynitarne wyznanie chrześcijańskie, opierające swą wiarę na Biblii, posiadające własną strukturę organizacyjną, etykę i zasady postępowania.
Za prekursora tego wyznania jest uważany Charles Taze Russell, który urodził się w 1852 roku w Allegheny, w rodzinie prezbiteriańskiej. W 1870 roku wraz z paroma znajomymi z Pittsburgha i Allegheny założyli “klasę studiów biblijnych”, której celem było pogłębianie rozumienia Biblii. W miarę upływu czasu Russell rozwijał również działalność publicystyczną, najpierw publikując w piśmie adwentystów (Herald of the Morning) aby następnie wydać samodzielnie kilka broszur i w końcu w lipcu 1879 roku zacząć publikować czasopismo Strażnica Syjońska i Zwiastun Obecności Chrystusa. Pierwszy numer ukazał się w nakładzie 6000 egzemplarzy, w 1914 roku wydawano już około 50000. Inicjatywa podjęta przez Russella zaowocowała wielkim zainteresowaniem Biblią, tak że w roku 1880 owi badacze Pisma Świętego byli już zorganizowani w zbory. Po śmierci Russella (1916) nadzór nad działalnością tej społeczności wyznaniowej objął Joseph Franklin Rutherford. W 1931 roku, drogą rezolucji, zbory, dotychczas znane jako Badacze Pisma Świętego przyjęły nazwę Świadkowie Jehowy. Obecnie na całym świecie aktywnie działa ponad 6 mln Świadków Jehowy w około 90000 zborach. Świadkowie Jehowy uznają jedynie autorytet Biblii, a studiują ją na swoich zebraniach, które mają charakter otwarty. Pomocą do tego są liczne wydawane przez nich publikacje. Podstawowe ich nauki: 1) Biblia jest Słowem Bożym 2) Jezus Chrystus jest Synem Bożym 3) Człowiek został stworzony a nie wyewoluował 4) Ludzie umierają z powodu grzechu pierwszego człowieka 5) “Duszą” jest istota żywa, która w chwili śmierci przestaje istnieć 6) “Piekło” to powszechny grób ludzkości 7) Dla zmarłych jest nadzieja zmartwychwstania ![]() 9)Trzeba się ściśle trzymać biblijnych zasad moralnych 10) Do wielbienia Boga nie wolno używać wizerunków 11) Trzeba wystrzegać się spirytyzmu 12) Nie można przyjmować do organizmu krwi 13) Prawdziwi naśladowcy Jezusa trzymają się z dala od świata polityki 14) Chrześcijanie mają dawać świadectwo, rozgłaszać dobrą nowinę 15) Chrzest przez całkowite zanurzenie w wodzie symbolizuje oddanie się Bogu 16) Posługiwanie się tytułami religijnymi jest niebiblijne 17) Żyjemy w “czasie końca” 1 ![]() 19) Szatan jest niewidzialnym władcą tego świata 20) Bóg usunie obecny niegodziwy system rzeczy 21) Jedynie Królestwo Boże roztoczy nad ziemią sprawiedliwe rządy 22) Razem z Chrystusem będzie panować w niebie “mała trzódka” 23) Pozostali ludzie cieszący się uznaniem Bożym otrzymają życie wieczne na rajskiej ziemi, będącej pierwotnym zamierzeniem Boga co do ziemi i ludzkości Cały organizacyjny aspekt społeczności Świadków Jehowy podporządkowany jest najważniejszemu dla nich zadaniu, głoszeniu. Społeczność zorganizowana jest w zbory, którym usługują starsi. Nie mają hierarchów, nie uznają kapłaństwa a za jedynego pośrednika między ludźmi a Bogiem uznają Jezusa. Praktykują chrzest poprzez całkowite zanurzenie w wodzie, do którego dopuszcza się jedynie osoby świadome swej decyzji. Publikują Biblię, której od 1926 roku wydali ponad 100 mln egzemplarzy w 34 językach, dwutygodnik Strażnica (każdy numer drukowany jest w ponad 22 mln egzemplarzy), tłumaczony w całości na 126 języków oraz w częściach na 114 innych, dwutygodnik Przebudźcie się! (drukowany w ponad 19 mln egzemplarzy) tłumaczony na 81 języków (dane za rok 1999) ponadto wiele broszur traktatów oraz wydawnictw encyklopedycznych z zakresu biblistyki. Cała ich działalność wydawnicza wspierana jest dobrowolnymi datkami a publikacje rozpowszechniane są nieodpłatnie. |
Staram się jednak być dobrym człowiekiem. Nie dobrą katoliczką, ale właśnie człowiekiem. Więc to oznacza, że jestem słaba? Mam biec do kościoła i wykrzyczeć wypisuję się, bo rodzice mnie tak wychowali a ja nie chcę być słaba? |
15bucks napisał/a: |
sekta to niezłke rzecz, pomaga na odprężenie ja jestem w Jehowcach |
15bucks napisał/a: |
może dla Ciebie, jako Żyd masz inne poglady, ja jestem Świadkiem jehowy i jest to moja religia, ale dla katolików to jest sekta, więc żeby nie wybijać się z szeregu uzyłem słowa sekta |
Luna napisał/a: |
No prawda jest wiele takich odlamow tyle ze katlicy, greko-katolicy, protestanci i podobni to nie jest sekta w przeciwienstwie do Jehowych! Jehowi to sekta, mielismy o tym na reliigii! U nas na ulicy byl kosciol Jehowych wiec dobrze wiem... |
codi napisał/a: |
ja pierdziele wy się leczcie
to jest zarejestrowana religia sprawdżcie se debile jak nie wieżycie ![]() ![]() ![]() |
Tavion napisał/a: |
Najczęściej spotykane sekty to: Amway | Epifania | Hare Kriszna | Kościół Zjednoczenia | Mormoni | Realianie | Sekta Rajneesha | Sekta Sri Chinmoy'a | Świadkowie Jehowi | Światowy Kościół Tworzyciela | Kościół Scjentologiczny | Ruch Raeliański | Najwyższa Prawda | Zakon Świątyni Słońca | |
W Bibli - Jezus na krzyżu mówi do przestępcy na sąsiednim krzyżu :
-"Mówię ci, dziś ze mną będziesz w raju" A w Pismie Świętym Świadków Jehowy: -"Mówię ci dziś, ze mną będziesz w raju" |
sMoQu napisał/a: |
bravo za wiedze...biblia powstawala od roku 0-wego...buahaha dawno sie tak nie usmialem....no ale nic, nie mam zamiaru w tej dziedzinie cie oswiecać....co do religi katolcikiej ta tez nie powstala jak ty to mowisz w roku 0-wym, tylko znacznie znacznie pozniej, jej zalzoycielem jest bodajże cesarz konstantyn i ma on naprawde malo wspolnego z prawdziwym chrześcijaństwem. Pozdrawiam |