Dzieci OnLine
DOJRZEWANIE - Sen
Ewcia - Pią 18 Paź, 2002 21:15
Temat postu: Sen
ile średnio powinna spać 13 letnia osoba aby się wyspala?
Ja spię 13 godzin i jestem tak nie wyspana, mam wory pod oczami i czuję się nie przytomna...
Ewcia - Pią 18 Paź, 2002 21:17
Temat postu:
napisałam:
"Ja spię 13 godzin i jestem tak nie wyspana, mam wory pod oczami i czuję się nie przytomna..."
a miało być:
jak nawet śpię 13 godzin to..........
miłego spania
deg - Pon 21 Paź, 2002 19:19
Temat postu:
Cześć!
Ja też jestem śpiochem, choć zwykle nie mam czasu na sen.
Twój sen powinien trwać 8-9 godzin. 8 godzin to minimalna dawka niezbędna do pełnej regeneracji.
Gdy śpisz zbyt długo (np 13 godzin
), wówczas po przebudzeniu może Ci się wydawać, że jesteś śpiąca i niezbyt wypoczęta. Spróbuj spać 8-9 godzin - powinno być lepiej.
Fuzzy - Sro 05 Lut, 2003 16:05
Temat postu:
twoje niewyspanie jest spowodowane nadmiarem snu. Spróbuj mniej spać a powinno być lepiej
Anonymous - Sro 05 Lut, 2003 21:40
Temat postu:
Fuzzy...zauważyłam, że Ty to piszesz co inni przed Tobą. Wiem, że to piszesz dla ilości gwiazdek, bo chcesz zostać adminem...ale DEG Twoje niektóre posty wyrzuci ! DEG...nieprawdaż ?
A co do Ewci to:
Nie powinnaś zbyt długo spać ! Też długo sobie kiedyś pospałam i czułam się niewyspana. Przez to mogą pojawić się bóle głowy. Czasem tak u mnie bywało. Ja teraz tak długo nieśpie i wtedy czuję się wyspana. Więc Ewcia...posłuchaj mojej rady.
Ewcia - Czw 06 Lut, 2003 10:23
Temat postu:
Dzisiaj spałam dokładnie 8h i 30min a mam wory pod oczami jakbym nic nie spała
Anonymous - Czw 06 Lut, 2003 11:13
Temat postu:
Oj niedobrze, niedobrze
Fatalnie, fatalnie...
Ja spałam też gdzieś 8 godzin, a pać mi się chciało jak niewiem co ! Ale teraz już mi się niechce spać !
Blanka - Czw 06 Lut, 2003 13:59
Temat postu:
dziecko(lub mlodziez
) powinno spac od 11 do 10 h
a jak masz wory pod oczami to umyjoczy lodowata woda lub przyluz do nich lodu
NaStKa - Czw 06 Lut, 2003 20:56
Temat postu:
JA mam prawie 14 lat i sypiam około 9-12 godzin i czuję się dobrze.
Myślę że wpływ na to czy jesteśmy wyspani czy nie , niezależy tylko od liczby godzin przespanych....
Wiele osób twierdzi (niedawno był ciekawy reportaż na TV1 o istocie snu) że to jakie sny śnimy też mają wpływ na nasze samopoczucie , tak więc:
-jeżeli śnią Ci się koszmary w których nie mozesz krzyczeć lub mówić , sprawiają , że masz zły dzień, nie masz na nic ochoty jesteś marudna
-sny w których ciężko się poruszasz lub wykonujesz wysiłek sprawia że człowiek jest niewyspany , zmęczony i ma wole pod oczmi , bóle głowy i karku - to w twoim przypadku
Jest jeszcze wiele tych zasad dobrego wypoczynku ale każdy organizm niezaleznie od wszystkiego ustawia sobie sam ilość godzin które sprawiają że organizm jest wypoczęty....dodam jeszcze że jeżeli ostatnio przeżywałaś lub przeżywasz stres, podenerwowanie, jesteś bardzo niecierpliwa itd. też ma wpływ na rytm twojego wypoczynku zarówno psychicznego jak i tego zewnętrznego (czyli wyglądu , np. woli pod oczami)
deg - Czw 06 Lut, 2003 23:11
Temat postu:
Kleo: prawdaż
Blanka: Minimum snu potrzebnego do regeneracji organizmu, to 8 godzin. 11-12 godzin śpią dzieci. Nastolatkowie nie potrzebują aż tyle snu. Przespaliby pół życia
a przecież tak wiele się w życiu dzieje dobrego!
NaStKa - Pią 07 Lut, 2003 13:53
Temat postu:
Zgadzam się z opinia Deg'a.My nastolatkowie przeżywamy najpiekniejsze chwile życia...szkoda ich marnować!
Anonymous - Pią 07 Lut, 2003 14:00
Temat postu:
Tak, NaStKa ma racje. To, że jesteśmy niewyspani, to znaczy od snu. Zależy od tego co nam się śni. Ja jak zawsze mam jakieś koszmary i jak się obudzę rano to mniegłowa boli, niedobrze mi jest itp.
Ale już od paaaaruuuu miesięcy poprostu mi się koszmary nie śnią. I dzięki Bogu.
NaStKa - Pią 07 Lut, 2003 16:44
Temat postu:
Koszmary czasami maja związek z tym co w danym dniu przeżyliśmy...
deg - Sob 08 Lut, 2003 03:22
Temat postu:
Sen (tzw. sen fizjologiczny) generalnie składa się z dwóch głównych faz - fazy sen, zwanej czasem NREM oraz fazy REM. Fazy te wzajemnie przeplatają się wielokrotnie podczas snu. Faza "sen" to tzw. sen głęboki. Podczas fazy REM organizm zachowuje się bardzo podobnie jakby nie spał. Co ciekawe - marzenia senne (czyli sny) śnią nam się włąśnie podczas fazy REM. Od proporcji fazy REM i fazy sen zależy czy podczas sny wypoczniemy i zregenerujemy siły, czy wstaniemy zmęczeni.
Szukałem szybko czegoś w Internecie, aby podesłać Wam linka, ale z ciekawych znalazłem tylko to: http://www.gw.punk.px.pl/sny/fazy.html. O śnie, jego fazach i skutkach świetnie potrafi opowiadać moja siostra (lekarz, specjalista chorób dzieci), ale obecnie jeździ sobie z rodzinką na snowbordach i nie mogę jej zapytać
.
NaStKa - Sob 08 Lut, 2003 09:11
Temat postu:
Deg a ja sie z toba nie zgodze , bo właśnie mam taki kalendarz "Super Nalstolatki" i tam pisze że jaka faza snu by nie była to zawsze coś się nam śni , ale tylko w fazie REM pamiętamy nasze sny!!
W innych fazach już sie nie pamięta....
deg - Sro 12 Lut, 2003 00:44
Temat postu:
100% racji.
Nie napisałem tego wystarczająco precyzyjnie.
NaStKa - Sro 12 Lut, 2003 17:03
Temat postu:
Wiedziałam....ale jak już pisałam .... takie sa rezultaty gdy pisze sie posty bardzo późno
Anonymous - Pią 14 Lut, 2003 00:58
Temat postu:
ja spie mało - czasem tylko 5 godzin ... czasem więcej
ale sie wysypiam ... chcoairz nie am to jak leniuchowanie w łózeczku
NaStKa - Pią 14 Lut, 2003 19:17
Temat postu:
Matko i ty sie wysypiasz? Ja bym z łóżka sie nie podniosła...
Anonymous - Sro 09 Lip, 2003 22:43
Temat postu:
a ile godzin snu potrzebuje 10 letnie dziecko
Marcinek - Pią 11 Lip, 2003 01:50
Temat postu:
A ja się kładę 2-3 w nocy, budzę się 8-9 rano, więc śpię ok. 6-7 godz i zawsze jestem wyspany i pełen energii
panienka_wierzba - Pią 11 Lip, 2003 11:52
Temat postu:
ja ostatnio gdy kładę się spać, to zastypiam dopiero koło 2 czyli pare godzin sie kręce w łóżku, męczy mnie to dlaczego tak jestt? moja mama mówi że pewnie sie zakochałam, ale jeżeli tak to od roku powinnam tak spać, a to chyba dopiero tydzień, i jak normalnie śpie, to zaspypiam koło 12, 1 a budze sie koło 7, 8 może 9 czyli 7 czy 8 godzin śpie, a kiedys zasnęłam o 4 i obudziłam się o 7 30, a wyspana byłam strasznie...
Anonymous - Pią 11 Lip, 2003 13:42
Temat postu:
Tak. To dziwne, ale mnie i wielu moim znajomym też tak się zdarza.
Śpię krótko, a jestem wyspana.
- Więc?
- Śpijmy krótko?
- Nom...
- Nie wiem... Ale potem można gadać ze sobą
panienka_wierzba - Pią 11 Lip, 2003 15:27
Temat postu:
Śpijmy krótko,
tak,
śpijmy krótko
Anonymous - Pią 11 Lip, 2003 16:33
Temat postu:
Robimy ankietę, czy spać krótko?
Ale teraz w wakacaje mnie się to nie sprawdza, bo śpię ile chce i jestem wypoczęta, ale w czasie roku szkolnego, jak kładę się późno to tak.
panienka_wierzba - Pią 11 Lip, 2003 17:04
Temat postu:
no właśnie ja w wakacje, też śpię do 9, czy 10 czyli może zrubmy ankietę we wrześniu?
Anonymous - Pią 11 Lip, 2003 17:18
Temat postu:
Ja jestem za, tylko:
1. Żeby nie zapomnieć
2. Nieco zbaczamy z tematu.
deg - Pią 11 Lip, 2003 18:48
Temat postu:
Normalnie człowiek powinien mieć zapewnione 8 godzin snu dziennie.
Dzieci nieco więcej - około 9 godzin w wieku 10 lat.
Marcinek - Nie 13 Lip, 2003 00:12
Temat postu:
Wczoraj położyłem się spać o 5.30 nad ranem (tak, tak komputer
), wstałem o 9.00 (3,5 godz snu) i byłem wyspany, od tamtego czasu jeszcze nie spałem, a teraz jest godz. 0.13 i nadal nie jestem zmęczony...
Alice_10 - Nie 13 Lip, 2003 10:28
Temat postu:
u mnie jest czasami tak dziwnie.Oczywiscie zawsze w weekend klade sioe puzniej spac (cos tam u 24:00 lub 23:00) i wstaje o 8:00 a kiedy jesat szkola i ide wczesniej spac....o 8:00 nie chce mi sie wstzawac i mam wory pod oczami
panienka_wierzba - Nie 13 Lip, 2003 11:00
Temat postu:
ja wczoraj się położyłam koło 1. a wstałam o 10
yenk - Nie 13 Lip, 2003 17:27
Temat postu:
Ja sypiam 8-10 godzin...
Pan_Feanor - Pon 14 Lip, 2003 11:20
Temat postu:
Stracza 6 godzin w zupelności.....
Gościówa - Sro 16 Lip, 2003 19:04
Temat postu: sen
dzieci powinny spac przynajmniej 9 godzin dziennie. Ty śpisz ąż 13 mimo to się nie wysypiasz. Gdy ja śpię więcej niż 9 czy 10 godzin dziennie to tez czuję się niewyspana. trzeba spać 9-10 godz. dziennie nie więcej nie mniej bo inaczej uczucie zmęczenia nie da ci spokoju. Pozdrawiam!
Lilly - Czw 17 Lip, 2003 09:03
Temat postu:
Ja śpię od ok. 22:00 do ok. 6:00-7:00 rano więc ok. 8-9 godzin (i to bez budzika). Wiem, że podobno najlepsze w porannym rozbudzaniu jest jabłko (podobno nawet lepsze od kawy!!!).
banan - Czw 21 Sie, 2003 17:40
Temat postu:
ja sipie 8-9 godzin i to mi w zupełności wystarcza. ilość potrzebnych godzin snu to indywidualna rzecz
Anonymous - Sob 23 Sie, 2003 23:56
Temat postu:
ja koło 8'śmiu godzin śpie, choć w wakacje lubie sobie dłużej poleżeć w łóżku po przebudzeniu
girl_in_black - Sro 27 Sie, 2003 21:08
Temat postu:
Najdziwniejsze jest to że jak są wakacje to budzę się jak brat muzykę głośniej włączy ( bo inaczej to bym do 12:00 spała), a gdy zaczyna się rok szkolny sama budzę się o 7:00 i jestem wypoczęta. Jak to możliwe???
motylek - Sob 18 Paź, 2003 10:03
Temat postu:
ja jak położe sie wsześnie to spie długo gdzieś od 21 do 9 a jak połoze się okoł 22:30 ,23 to moge spac do 7 sama nie wiem czemu
Myszorka - Sob 18 Paź, 2003 14:29
Temat postu: zgadzam sie!
gdy spisz zbyt lugo twoj organizm jest po przebudzeniu nadal spiacy !
ja tez jestem spiachem i nie lubie spac dlugo ale gdy sie tak stanie czuje sie strasznie !
@ngel 13 - Wto 30 Gru, 2003 23:14
Temat postu:
ja spie roznie ale tak w granicach 8-6 godzin. ale zawsz3e po przebudzeniu leze w wyrze gdzies godiznke.... czy to normalne???
P.S. wcale nie przesadzilam z ta godiznka
deg - Nie 04 Sty, 2004 02:04
Temat postu:
Naukowcy mówią, że źle jest zrywać się ostro z łóżka.
Lepiej jeszcze trochę poleniuchować.
No powiedzmy, że niekoniecznie godzinę
Anya - Nie 04 Sty, 2004 22:57
Temat postu:
możliwe że twoje problemy z niewyspaniem sa pwoiązane z jakąś chorobą. Czytałam dzisij o tzw. bezdechu - śpiący co apr eminut "wybudza" się ze snu, żeby nabrać powietrza ... nei wiem, jeśli nadal nei będziesz sie wyspypiac moze sprawdź to od strony zdrowotnej.
klacz - Nie 04 Sty, 2004 22:57
Temat postu:
Dziecko w wieku 9-10 lat, powinno spać 8-13 godzin, aby było w miarę wypane:) wiecie, że ja(tak się z jakiejś książki dowiedziałam:P) przespałam prawie 4 lata swojego życia?
ciekawe...
P.S ja na sylwestra, poszłam spać po 6:00(rano oczywiście
) a wstałam o 10:00, i "odrazu" poszłam do kościoła, nie czując już zmęczenia:P(spałam AŻ 4 godziny)
MEFIU - Sro 07 Sty, 2004 00:18
Temat postu:
KAZDY CZŁOWIEK CZY KOBIETA CZY MĘŻCZYZN APOWIENIEN SPAŃ MINIEMALNIE 8h TO CO DEG PISZE TO BZDURA ŻE JEŚLI SIĘ ŚPI 13 GODZIN TO SIĘ CZUJE SIĘNIE WYSPANIE PODCZAS WEEKENDU ŚPIE OD 24,00DO 12,00 POPOŁUDNIU I CZUJĘ SIĘ WYSPANY.
rodzynka - Sro 07 Sty, 2004 10:49
Temat postu: rodzynka
To że po 13 godzinach spania czujesz sie nie wyspana
moze znaczyć że tak naprawde nie jesteś
niewyspana ale czujesz sie tak jakby zmęczona
( przynajmniej ja tak mam ) Spróbuj kłaść się
wcześniej i spać ok 8-9 godzin, a
zobaczysz że po przebudzeniu
będziesz sie czuła o wiele lepiej!!!
Mruczka - Nie 01 Lis, 2009 22:21
Temat postu:
A 11-latka?
KaMciaA - Pon 02 Lis, 2009 17:33
Temat postu:
5klasistka-proszę cię nie odnawiaj starych tematów . bo to jest denerwujące . !
dobo - Wto 03 Lis, 2009 21:56
Temat postu:
Na Wory pod oczami proponuje bardzo dobry krem - Dont Worry
heheheh
Anonymous - Wto 26 Sty, 2010 17:26
Temat postu:
Witaj w moim świecie Ewcia , ja tak samo śpię długo czasem bardzo długo i nadal jestem niewyspany.
Czasem też mam problemy z zasypianiem bo albo coś mnie non stop swędzi , albo co innego.
PS: Sory że odnowiłem temat ale kompletnie zapomniałem spojrzeć na datę.
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group