Dzieci OnLine

Zwierzęta - Czy pies może jeść...

Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 21:14
Temat postu: Czy pies może jeść...
Czy półroczny pies może jeść twarożek, jogurty i pić mleko? Z różnych źródeł napływają do mnie różne opinie i już nie wiem, co mam mu dawać, żeby nie było skutków ubocznych np. biegunki, wymiotów itd.
Z góry dziękuję. Smile
Anonymous - Sro 29 Gru, 2004 21:30
Temat postu:
Według mnie moze pić mleko i jeść jogurty, ale z twarożkiem bym się wstrzymała jeszcze trochę. Mleko już bardzow cześnie można podawać, a jogurty no cóż są różne, ale chyba od pół roku już mogą być podawane
nidhogg - Sro 29 Gru, 2004 23:29
Temat postu:
juz lepiej jogurty i twarozek niz 'czyste' mleko (bo to w koncu w mleku jest kazeina, ktora w starszym wieku nie jest trawiona - stad biegunki).
chociaz tez bym nie szalala z iloscia. a no i twarozek tyz lepiej jakis naturalniejszy niz danio na sniadanio Wink
Anonymous - Czw 30 Gru, 2004 19:33
Temat postu:
No chodziło mi właśnie o taki zwykły wiejski twarożek Wink
Dzięki. biggrin
Martula - Sob 22 Sty, 2005 17:40
Temat postu:
Ja na twoim miejscu nie dawała bym małemu psu mleka (może mieć robaki mój pies miał i zdechł ale miał 4 lata nie był stary)a do twarorożku nic nie mam i do jogurtu też! Smile Flower !Pa pa!
nidhogg - Sob 22 Sty, 2005 19:34
Temat postu:
ale pies moze miec robaki ? czy mleko moze miec robaki ? czy moze robakow od mleka sie dostaje ?
i gartuluje, ze pies Ci zszedl na robaki (zalezy co prawda jakie) to duza sztuka doroslego psa usmiercic robalami...
Martula - Sob 22 Sty, 2005 19:37
Temat postu:
Nie chodzi o to że w mleku są robaki tylko pice mleka(dla małych psów)jest grożne potem pies bierze tabletki od robaków!
nidhogg - Sob 22 Sty, 2005 19:40
Temat postu:
sluchaj, (a raczej czytaj) mleko nie ma zwiazku z robakami,
a tabletki mozna brac conajwyzej na robaki a nie od robakow, bo z tego co wiem tabletki bierze sie od weterynarza Wink
Martula - Sob 22 Sty, 2005 19:44
Temat postu:
Tak tak jedziesz z psem i ponosisz koszty.Takie tabletki można kupić u weta a on ci powie jak podawać
Anonymous - Sob 22 Sty, 2005 20:16
Temat postu:
Martula - wiesz, z nidhogg raczej nie wygrasz, bo ona za rok (? Razz) będzie pełnoprawnym weterynarzem, więc wiedzę, jak sądzę, ma dużą.
Może mleko było jakieś nie ten-tego? Bo słyszałam, że po mleku są biegunki (albo sraczki, jak kto woli), ale o robalach nic...
nidhogg - Sob 22 Sty, 2005 23:29
Temat postu:
z wiedza bywa roznie, ale na bzdury i herezje mam uczulenie Wink
szzcegolnie gdy ktos sie oglasza, jako specjalista od psow Wink
a z tymi robalami to moglo byc tak po tym i przy tym srakulec, to siem i pomylic moze jaka przyczyna srakulca Wink
Anonymous - Nie 23 Sty, 2005 20:02
Temat postu:
Ja uważam że pies powinien pić mleko i jogurty.... E tam mój kot jest prawie wszystko żerny Razz Je naet ziemniaki z obiadu i liże tłuszcz z patelni Razz
Anonymous - Nie 23 Sty, 2005 20:43
Temat postu:
dorota93 napisał/a:
Ja uważam że pies powinien pić mleko i jogurty.... E tam mój kot jest prawie wszystko żerny Razz Je naet ziemniaki z obiadu i liże tłuszcz z patelni Razz

ty jeż puźniej z tej patelni? a fuuuuuu a tak pozatym on niepowinien jeść wszystkiego tylko wszystko co może jeść
nidhogg - Nie 23 Sty, 2005 21:06
Temat postu:
powinien to za duzo powiedziane, poza tym pies a kot to mimo wszytsko roznica, moj kot np je ogorki, arbuzy, uwielbia buraczki
mleko tez pija - tyle, ze w ilosci znikomej, jak lubia to niech maja radoche.
ale zalozenie jest takie, ze predzej przetwory niz surowe mleko (wlasnie ze wzgledu na akzeine i laktoze) , co nei znaczy ze nie ma psow pijacych mleko i od razu sie od tego umrze Wink
ponoc ssa psy, ktore od zawsze pija mleko i wlasnie dzieki temu srakulca nie maja - ze sa poniekad przyzwyczajone - ino to informacja z 3 reki i nie sprawdzona, wiec rzucam ot tak.
Anonymous - Nie 23 Sty, 2005 21:10
Temat postu:
kradziejka napisał/a:
dorota93 napisał/a:

ty jeż puźniej z tej patelni? a fuuuuuu a tak pozatym on niepowinien jeść wszystkiego tylko wszystko co może jeść

Ta patelnia przecież jest myta i na nowa polanta olejem itd. Mój kot wszystko jadł i ani troszke nie chorował (teraz wżera Kitakat i takie tam pierdoły)
Ona89 - Nie 23 Sty, 2005 21:56
Temat postu:
Co do robaków to zwierze może je mieć jeśli je np. surowe mięso, które nie było badane u weterynarza (wiem że jeśli ktoś ma chodowlę np. muciek i zarżnie cielaczka to trzeba zanieść próbkę mięsa do weterynarza aby przebadać czy nie ma w nim śladów robaczków) lub zje jakieś dzikie zwierzątko. A koty różnią się od psów. Mój kot je pomidory.
Wydaje mi się że młody pies może pić mleko tylko trzeba trochę uważać, bo nap. w mojej miejscowości jest do kupienia takie zwykłe mleko hajnowskie, którego niepowinno się pić odrazu z worka tylko po przegotowaniu, więc jeśli chcecie na próbę dać do picia mleko kupne (od mućki powinno być ok) to lepiej na początku w małych ilościach i przegotowane.

Mój kot mije mleko dopiero jak mu w miseczce skwaśnieje, lubi takie kwaśne mleczko. A jagurty to je najlepiej danio pianka o smaku wiśniowym.
Chesterka - Wto 25 Sty, 2005 12:57
Temat postu:
A ja słyszałam (nie wiem czy to prawda), że koty o czarnej sierści nie powinny pić dużo mleka bo im ta sierść zszarzeje Rolling Eyes
Anonymous - Wto 25 Sty, 2005 19:56
Temat postu:
Chesterka napisał/a:
A ja słyszałam (nie wiem czy to prawda), że koty o czarnej sierści nie powinny pić dużo mleka bo im ta sierść zszarzeje Rolling Eyes

z tego co wiem, to nieprawda. za zmiany koloru sierści odpowiadają niedobory różnych mikroelementów i witamin.
Załamana14 - Sob 29 Sty, 2005 12:36
Temat postu:
oczewiście półtoracroczny piesek może i poiwinien pić mleko ,ale jogurty to raczej nie Confused a twarożek jak najbardziej,,,,

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group