Dzieci OnLine

Zwierzęta - łapka ?

Kinga - Sro 22 Gru, 2004 17:03
Temat postu: łapka ?
Mam od dziś chomika Wink
I wszystko cacy spał sobie ... wyszłam o 16 na roraty do kościoła wróciłam o 16:30
zajrzałam do klatki a chomiczek wyszedł z rolki :> <loL> troche sie pokręcił i zauważyłam że na przedniej łapce ma czerwoną kropke ... taką jakby krwi ... i tak zastanawiam sie czy mógł sobie coś z robić ? ... teraz nie moge sprawdzić bo znów poszedł spać ... Wyjęłam nawet kołowrotek bo podejrzewam że mógł sobie paluszek wybić czy co to tam chomiki mają ... bo mu łapki przez szczeliny przechodziły jak biegał
Anonymous - Sro 22 Gru, 2004 19:49
Temat postu:
Na Twoim miejscu poszedłbym z tym do weterynarza... nawet jeśliby się okazało, że to nic poważnego, to ostrożności nigdy za wiele Wink.
Oczywiście najpierw sprawdziłbym, ile taka wizyta mogłaby kosztować, jeśli okaże się płatna.
Elly - Sro 22 Gru, 2004 21:28
Temat postu:
Hamistu ma racje lepiej iść do weterynarza ale najpierw dowiec się ile to może kosztować .
nidhogg - Sro 22 Gru, 2004 23:24
Temat postu:
nom kolowrotki nie sa zbytnio zdrowe - zdarzaja sie gorsze rzeczy, nioz ewentualne wybicie pakluszka.
moim zdaniem - jezeli to byla tylko kropka - moglo sie stac cokolwiek, weterynarz na wybity palec u chomika i tak nic nie poradzi, weic darowalabym sobie wizyte.
radze obejrzec - zobaczyc czy lapka jest taka sama jak druga, ewentuialnie poszukac jakiegos zadrappania, ranki czy czegos w tym stylu.
mozesztez obejrzec mu pyszczek - zobaczyc, moze stamtad mu skapnelo.
w przypadku jakiejs drobnej ranki mozesz nic nie robic samo sie zagoi, a wybicie paluszka raczej nie bywa otwarte, chyba ze ma otwarte zlamanie o co raczej nie podejrzewam.
Kinga - Czw 23 Gru, 2004 09:37
Temat postu:
W pyszczku wszystko jest ok ... porusza sie normalnie i złamania nie ma Wink dzięki za odpowiedzi

A co do kołowrotka to tak zastanawiam sie czy mozna by czymś poprzewlekac jakimś paskiem materiału te szczebelki ... co o tym sądzicie ?
Małgośka - Czw 23 Gru, 2004 11:10
Temat postu:
Można, tylko chomik może zabierać ten materiał na gniazdo, ale pomysł dobry. Można pomyśleć nad kupnem innego kołowrotka, całego zabudowanego (ok 20 zł) Chomciowi mogła wpaść tam łapka, ale raczej nie skoro chodzi normalniemoże w klatce było coś ostrego? Sprawdź. Ale skoro to malutka kropeczka, chomik chodzi normalnie, nie boli go nic , to chyba nie ma się czym przejmować Smile
Kinga - Sob 25 Gru, 2004 17:43
Temat postu:
Chomik nadal ma taką łapke czerwona ale nic ...

Powiem wam co zrobilam z kolowrotkiem ... no wiec znalazłam kawałek płótna w domku wyciąłam pasek o szerokości takiej jak kołowrotek i poprzeplatałam przez te stopnie, szprychy czy jak to nazwać ... a na końcu zszyłam ... pomysł okazał sie swietny ... Chomik biega sobie spokojnie i nie zatrzymuje sie bo mu łapki nie wpadają Smile
Małgośka - Sob 25 Gru, 2004 21:01
Temat postu:
No to gratulacje! Fajnie, że się udało!
A co do łapki, to może zobacz czy go nie boli, może to krostka zwykła
Kinga - Pon 27 Gru, 2004 15:41
Temat postu:
Jeszcze co do lapki ...
Do dzis tradycyjnie patrzylam co sie z nia dzieje ...
Chomikowi zszedł ten jakby strupek ale ma paluszek jakby spuchniety i czerwony ... nie ma na nim siersci ... pazurek jest bardzo dlugi ... a miedzy ... Hym łapką a tym paluszkiem jest takie wglebienie taki rowek jakby oddzielenie palca od lapki ... :/
Anonymous - Pon 27 Gru, 2004 15:46
Temat postu:
Radze iść do weterynarza... Bo zabardzo się nie znam ale czuję że coś mu jest.
nidhogg - Pon 27 Gru, 2004 16:07
Temat postu:
hm no takie cos dzieje sie na przyklad przy zerwaniu sciegna, tudziez zwichnieciu stawu miedzypaliczkowego albo srodrecznopaliczkowego (tak mi sie wydaje przynajmniej)
jednak zabralabym ten kolowrotek Wink
Kinga - Pon 27 Gru, 2004 16:09
Temat postu:
nid a uwazasz ze powinnam iśc do weta ?
nidhogg - Pon 27 Gru, 2004 16:16
Temat postu:
hm no ja sie generalnie na chomikach malo znam - sama nie mam, a u nas troche po macoszemu traktuja takie zwierzaki.
generalnie, wiele na to sie nie poradzi - w sensie wykonywania jakis zabiegow, jeszce zlamania kosci dlugich jako tako sie sklada, ale palcy.. hmmm nie bardzo.
chociaz jezeli bardzi sie martwisz to idz, albo poczekaj zabierajac mu kolowroterk, tak zeby nie szalal i w miare mozliwosci ograniczajac ruch.

(z reszta jak juz psoalam gdzies tam, ani przez telefon, ani przez internet wyleczyc sie nie da, wiec moge sie mylic... tym bardziej, ze doswiadczenia zbyt wieliego z chomikami nie mam - piszen jak mi sie ywdaje)
Nadia25 - Pon 27 Gru, 2004 22:30
Temat postu: o witaj Kindziu!!
Witam!
Ja radze iść do weterynaża.Ale moim zdaniem chomiczek ma coś ostrego w klatce lub tak jak podejżewasz może to wina kołowrotka może poobcierał sobie łąpki gdy biegał.Kindziu radze ci jedno najpierw idź to weterynarza a potem kup taki kołowrotek w którym chomiczek jest zamknięty nie ma szczebli ale są dziurki!!!Wtedy Chomiczek może nawet po mieszkanku w tym latać mój tak sobie lata super wygląda więc polecam!!!
Z poważaniem Nadia25
Kinga - Wto 28 Gru, 2004 17:47
Temat postu:
Może wam się to przyda ... wróciłam dziś od weta Smile

Okazało sie że chomiczkowi zrobił się tzw zastrzał
który sie robi jak chomik wspinając sie po klatce zawisnie na jednym pazurku
Chomikowi wet pozmarował łapke i zrobił zazstrzyk ...
Mam nadzieje że teraz bedzie już lepiej
nidhogg - Wto 28 Gru, 2004 17:59
Temat postu:
ha no to siem cieszem, przyda sie na przyszlosc, aczkolwiek zaluje ze sie nie znam
Kinga - Wto 28 Gru, 2004 21:28
Temat postu:
Jeszcze jedno pytanko czy on może być osłabiony po zastrzyku ... bo jakiś taki słabiutki jest ...
Anonymous - Wto 28 Gru, 2004 21:43
Temat postu:
Może być osłabiony. Mój kot kilka dni zbierał się po szczepionce.

Kinga, widziałam kołowrotki takie zamknięte od środka. Tzn. nei było szczebelków, tylko takie małe pręciki, przez które łapka nie przecślizgnie się.
nidhogg - Wto 28 Gru, 2004 22:54
Temat postu:
szczepionki to on raczej nie dostal, ale jesli to antybiotyk, to tez normalne, ze moze mu byc gorzej.
panienka_wierzba - Sro 29 Gru, 2004 11:06
Temat postu:
biedny chomiczek =( oj, kochanie malutkie. trzymaj sie mocniutko =* ja wiem, szczurusia Ci za to przywioze jak do Ciebie przyjade, albo innego Chomicusia, co tylko bedziech kciała kochana =( =*.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group