Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - 13 lat i zarost na twarzy

Mózg - Pon 09 Lis, 2009 14:22
Temat postu: 13 lat i zarost na twarzy
Mam aktualnie 13 lat i 7 miesięcy, chodzę do 1 kl. gimnazjum. Ogólnie dojrzewanie rozpoczęło się u mnie sporo wcześniej niż u rówieśników, i jest intensywniejsze, co zawsze mnie denerwowało, bo nie lubię się różnić od innych i zwracać na siebie uwagi. Mutację już przeszedłem, pół roku temu zdarzało mi się, że załamywał mi się głos. Teraz mam głos już bardzo poważny, mimo, że część rówieśników nadal mówi dziecinnym głosem (no może już takim bardziej zestarzałym Wink). I ogólnie wkurzało mnie, że wszyscy gadają za plecami ( w podstawówce) o mojej zmianie głosu :/ (wtedy to było jeszcze coś całkiem dla nich egzotycznego, kosmicznego i dziwnego).

A od jakiegoś roku dochodzi lekki, jasny zarost na twarzy, który miejscami (głównie na podbródku) staje się ciemniejszy, niektóre włoski są czarne ;/ pare razy eksperymentalnie próbowałem się ogolić (maszynką do depilacji Very Happy ). Za pierwszym razem trochę, bo ponad tydzień czekałem, aż mi odrosną, a za drugim, trzecim odrastały już błyskawicznie Sad Zarost jest widoczny już przy średnim oświetleniu i baardzo wyraźny w dotyku. Nie będę się chyba golił, bo tata to zauważył, i powiedział, żebym tego nie robił.

Da się coś zrobić, żeby włosy na twarzy tak szybko nie odrastały i były jasniejsze? Pomocy!!

P.S. Jak myślicie, w jakim wieku będę się musiał golić tzn. włosy będą już na prawdę wyraźne??
SIMON300195 - Pon 09 Lis, 2009 14:31
Temat postu:
zazdroszczę ci Razz

to że koledzy cię obgadują za plecami to poprostu głupcy Confused

jeśli chodzi o te golenie to bym nie golił no chyba że masz długie i cię wkurza to zgol ale miej świadomość że po każdym goleniu włosy odrastają grubsze i twardsze
Shaunri - Pon 09 Lis, 2009 18:44
Temat postu:
Nie będę się chyba golił, bo tata to zauważył, i powiedział, żebym tego nie robił.

Tupnij nogą i zacznij się golić - innej rady nie ma.

Możesz powiedzieć tacie że Shaunri uważa że jest przestarzałym dinozaurem.
Mózg - Pon 09 Lis, 2009 19:39
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Nie będę się chyba golił, bo tata to zauważył, i powiedział, żebym tego nie robił.

Tupnij nogą i zacznij się golić - innej rady nie ma.

Możesz powiedzieć tacie że Shaunri uważa że jest przestarzałym dinozaurem.

To była ironia? Wink

Chcę się upewnić Razz
Słupek - Pon 09 Lis, 2009 19:54
Temat postu:
Zastosuj się do najbardziej znanej porady polskiego internetu, czyli:
Cytat:
Tnij, k...a, tnij!

Anonymous - Pon 09 Lis, 2009 22:10
Temat postu:
Może ja tam problemów z bródką nie mam ;] ale w temacie udzielić się mogę.

Pogadaj o tym z tatą. Powiedz, że cię to denerwuje. Jak się zgodzi to go poproś o "męskie porady" typu pianka do golenia, etc. To mu pochlebi.

Tak wgl to faceci z zarostem są całkiem-całkiem ^ ^ według Riagowej Skali Oceniania :F

Żeby włoski były jaśniejsze...jaśniejsze...zastanawiałam się nad tym, i nie wiem, ale może jak ci się nie chce golić (albo nie chce ci się zaciąć) to może potraktować je wodą utlenioną o dużym stężeniu tlenu, aby się wybieliły?

-zasłania się rękoma- Jeśli to zły pomysł, meine(mein? meinen?) lieblingsessen, to nie jeździjcie po mnie, mówię to co mi przyszło do głowy ^ ^

Pozdrawiam.
Shaunri - Wto 10 Lis, 2009 06:13
Temat postu:
Mózg - To nie była ironia, to było całkiem na serio - młodzi ludzie powinni się golić jak tylko pierwsze włosy pojawiają się na bródce. Okropnie to wygląda, a co złego jest w goleniu się?
Akacja12 - Wto 10 Lis, 2009 20:18
Temat postu:
Panuje po prostu przesąd. że po ogoleniu włoski urosną mocniejsze i ciemniejsze, co nie jest prawdą, co wiem chociażby z doświadczenia Wink
swierk84 - Sob 21 Lis, 2009 17:15
Temat postu:
Koles,ulzylo mi jak to przeczytalem.Przynajmniej sam nie jestem.
Mam taki zarost,ze ja cie.Najbardziej to na dziewczyny dziala,gdy se tak zapuszcze przez 4 dni i maja z 5mm to mowia ze jestem supersexy.Na wakacjach zapomnialem golarke,a z tydzien albo dwa bylem nad jeziorem,i najblizszy sklep to pare km.Zapuscilem,i wygladalem jak stary dziad.Przyjechalem do katowic,to mnie babcie witaly,ze mam malo zmarszczek.Dalem se krew do depilacji i troche spokoju z tym mialem,ale wyczytalem zeby tego nie robic,poniewaz zarost u mezczyzny na twarzy jest normalny.Ok,tyle ze nie mam tego szczescia i nie mam starego zeby mi doradzil,wiec po goleniu smaruje sie tym co od poczatku-zwyklym kremem nivea.Babcia odradzala mi uzywac pianki do golenia poniewaz uwaza ze zarost bedze szybciej rosl,i ciagle mnie po ogolonych polikach lapie,i chwali mnie kazdej pierwszej osobie jaka mam teraz szorstka skore,a to dlatego ze zarost mam.
Oczywiscie,na poczatku zeby sie nie zorientowala ujezdzalem je codziennie,ale doszlem do wniosku ze rosna jak h*j i postanowilem co 3 dni wygalac je.
Shaunri - Sob 21 Lis, 2009 17:50
Temat postu:
zapuszcze przez 4 dni i maja z 5mm to mowia ze jestem supersexy

A mojej brody żadna nie chce ; )

wiec po goleniu smaruje sie tym co od poczatku-zwyklym kremem nivea

Akurat to jest bardzo dobry pomysł - krem nivea świetnie nawilża skórę. Gdybym miał się teraz golić - to pewnie sam bym sobie to ogromnymi ilościami pakował na twarz... Albo krem do rąk - to też jest dobre : )

Babcia odradzala mi uzywac pianki do golenia

Mam rozumieć że się na sucho golisz? Bardzo niefajna sprawa - bardzo niemiła dla skóry, cery i całego tego typu badziewia : )
swierk84 - Sob 21 Lis, 2009 17:53
Temat postu:
Wiem,ale jedno jeszcze mnie zastanawia-Najwiecej kremu pochlania broda i wasik,na gardle malo kremu wystarczy,a po bokach ciut wystarczy Smile
A kremem nivea dalej sie smaruje,poniewaz kremy do golenia sa drogie jak czort.Skoro uwazasz ze niemile jest golenie sie bez pianki,to sprobuje sie ogolic z pianka i zobacze Smile
Shaunri - Sob 21 Lis, 2009 18:38
Temat postu:
Wiem,ale jedno jeszcze mnie zastanawia-Najwiecej kremu pochlania broda i wasik,na gardle malo kremu wystarczy,a po bokach ciut wystarczy

Standardem chyba jest fakt że najmocniejszy zarost jest na samej brodzie - to fakt. Co do reszty - to już zależy od człowieka. Jednym wąsy kompletnie nie rosną, innym rosną bardzo mocne, wszystko zależy.

Golenie bez pianki jest nie miłe, to raz, dwa że jest bardzo niezdrowe dla skóry. Poza tym z czasem, jak Twój zarost stanie się mocniejszy zauważysz że praktycznie niemożliwym staje się golenie bez wcześniejszego zmiękczenia zarostu właśnie pianką.
Słupek - Sob 21 Lis, 2009 18:50
Temat postu:
Niektórzy twierdzą, że krem do golenia to spisek:
http://www.lewrockwell.com/tucker/tucker65.html Mr. Green

Sam ostatnio w pośpiechu byłem to stwierdziłem, że dla oszczędności czasu ogolę się bez i wszystko było OK, póki właśnie do brody nie dotarłem.
swierk84 - Sob 21 Lis, 2009 21:20
Temat postu:
Wiem,trudno jest w ogole jechac zyletka po tak mocnym zaroscie.
Jutro pojde do pobliskiego sklepu bo dzis napewno juz nic nie kupie,sprobuje,i powiem jaka roznica jest miedzy zwyklym goleniem a z pianka Smile
Shaunri - Sob 21 Lis, 2009 21:48
Temat postu:
Słupek - Powiem Ci tak - jakbym miał się teraz ogolić to nie wyobrażam sobie golenia się bez czegokolwiek co wspomoże poślizg maszynki, zmiękczy zarost czy zrobi cokolwiek innego. Zwyczajnie albo bym się cały pociął, albo byłbym przez tydzień czerwony jak burak.
Słupek - Sob 21 Lis, 2009 23:08
Temat postu:
swierk84 napisał/a:
i powiem jaka roznica jest miedzy zwyklym goleniem a z pianka

To raczej bez pianki jest niezwykłe Mr. Green

Shaunri - u mnie tak drastycznie nie było, ale też nie zamierzam powtarzać.
swierk84 - Nie 22 Lis, 2009 11:21
Temat postu:
Jeszcze troche na kompie podebe i pojde sie ogolic.Niedziela jest wiec sie nie przejmuje czy to rano czy wieczorem sie gole Smile
SIMON300195 - Nie 22 Lis, 2009 11:41
Temat postu:
swierk84 napisał/a:
Jeszcze troche na kompie podebe i pojde sie ogolic.Niedziela jest wiec sie nie przejmuje czy to rano czy wieczorem sie gole Smile

przed ogoleniem wstaw zdjęcie i zobaczymy jaki z ciebie małpa Very Happy skoro musisz codziennie golić no chyba że śmietane z spreyu dajesz i udajesz że golisz Razz
swierk84 - Nie 22 Lis, 2009 11:52
Temat postu:
Kiedy sie golilem codziennie to po to zeby sie ze mnie nie smiac ze wygladam jak stary dziad.
Zdjecia nie wkleje,bo sie urylibyscie to lez gdybyscie mnie zoabczyli.Z reszta nawet babcia ktora obiad robi teraz smeije sie z mojego zarostu.

[ Dodano: Nie 22 Lis, 2009 12:35 ]
Ok,powiem tak:

Kupilem pianke do golenia gilette,nalozylem ja w miejsca zarosniete przed ogolniem.Musze powiedziec,ze gdy sie golilem bez pianki ciagle tradziki mi przeszkadzaly,musialem jakos sie golic zeby jak najbardziej je ominac,ale tutaj nie musialem.Pianka zmiekczyla tak skore,ze zyletka sie slizgala jak noz po masle.
Mam jedno pytanie-Ile tej pianki trza dawac,takie polcentymetrowe warstwy jak na reklamach pokazuja czy koniec palca wystarczy?
Anonymous - Nie 22 Lis, 2009 15:57
Temat postu:
ale to jest że mężczyzna jest prawie cały owłosiony

PS: o boże biggrin
swierk84 - Sro 25 Lis, 2009 17:56
Temat postu:
Mam jeszcze jedno pytanie-Jak juz sie z pianka gole,to co ile zmieniac zyletke?Dzisiaj kupilem 4 nowe,tylko nie wiem na ile jedna ma byc.
Shaunri - Sro 25 Lis, 2009 21:49
Temat postu:
To akurat wielkiego znaczenia nie ma - wszystko zależy od twardości zarostu i tego jak często się golisz. Kiedy maszynka jest tępa - wywalasz, proste.
swierk84 - Sro 25 Lis, 2009 21:58
Temat postu:
Maszynki nie mam,tylko zwykla golarke z zyletka.A pytam sie o to bo dzis rano przed pojsciem na lekcje chcialem sie ogolic i zyletka dziwnym trafem nie chciala nic wygalac!!
Wiec poszlem do szkoly,i po lekcjach poszlem kupic 4 zyletki do golarki specjalnie dopasowane,i tak zadalem pytanie zeby sie dowiedziec za ile bede musial kolejne 5€ wydac na to badziewie Surprised
Anonymous - Wto 26 Sty, 2010 17:22
Temat postu:
Hmm

Tu wam zazdroszczę bo ja mam 14 Lat i 4 miesiące ale nie mam jeszcze zarostu a mój kolega ma już taki drobny na bokach twarzy.
Anonymous - Wto 26 Sty, 2010 21:09
Temat postu:
A ja mam takie coś, że w sumie jestem "wyglądem" na 16, może 15 lat - a mimo to mam bardzo "słabe" wąsy , ale za to gardło mam takkie "owłosione" ;].

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group