Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - Matura

Kimex - Wto 30 Wrz, 2008 20:21
Temat postu: Matura
Jak zwykle swoim stylem napisze wprost o co chodzi:
Jestem w drugiej klasie liceum dowiedziałem się że do marca następnego roku mam prawo złożyć propozycje własnego tematu na mature ustną z Języka Polskiego.
Temat zostanie rozpatrzony przez komisje (jak najbardziej pozytywnie o ile będzie sensowny) I będe mógł go zdawać na maturze.

Moją mocną stroną jest tolkien . Silimarilion , dzieci hurina , władca pierścieni , hobbit (i teraz Tolkien: mistrz śródziemia) przeczytane po kilka razy i większość faktów znana na pamięć.

problem jednak w tym że nie moge wymyśleć żadnego dość ... sensownego tematu (i tu licze na waszą pomoc drodzy użytkownicy tego jakże zacnego forum)
Shaunri - Wto 30 Wrz, 2008 21:02
Temat postu:
Nie zaleca się obmyślania tematu pod jedną książkę - bardzo mała szansa że ktokolwiek taki temat przepuści.

Lepiej pomyśl nad tematem odnośnie ogólnie książek o tematyce fantastycznej.

"Świat przedstawiony w literaturze fantasy"
"Czarodzieje i różne ich ujęcia w literaturze fantasy"
"Elfy, krasnoludy, orki, trolle - rasy, ich stereotypy i różne ujęcia w literaturze fantasy"
"Dobro i zło, oraz różne sposoby ich prezentacji w literaturze fantasy"

Naprawde, można wymyśleć cokolwiek, kwestia tego żebyś miał większy zakres lektur.
Kimex - Sro 01 Paź, 2008 08:31
Temat postu:
Głównie jednak interesowałby mnie tolkien (ew. nieszczęzny drizzt salvatora)
Shaunri - Sro 01 Paź, 2008 13:30
Temat postu:
Ja Ci tylko mówię że tematy związane z jednym autorem (i do tego Tolkienem) muszą być naprawdę "wypaśne" żeby zostały przyjęte. Generalnie nawet nie próbuj, zmarnujesz tylko szansę.
Kimex - Sro 01 Paź, 2008 16:07
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Ja Ci tylko mówię że tematy związane z jednym autorem (i do tego Tolkienem) muszą być naprawdę "wypaśne" żeby zostały przyjęte. Generalnie nawet nie próbuj, zmarnujesz tylko szansę.

ale zostaną przyjęte.
moja szkoła to mała szkoła - tu jest 60 uczniów w zeszłym było 30 (drugi rok szkoły) w komisji akceptującej tematy jest dyrektor (który mnie uwielbia bo jestem jego pupilkiem od konkursów ot.co ^.^) i pani od polskiego z drugiej klasy do której moge zawsze podejść i spytać : czy to akceptuje

nie jest to jakaś wysoka i nie zdobyta komisja .
Shaunri - Sro 01 Paź, 2008 17:07
Temat postu:
Ach, w takim razie zwracam honor i wal w ten sposób - Wybierz sobie coś w stylu "świat przedstawiony...", "Dobro i zło...", czy coś takiego i po prostu wrzuć to w "... na podstawie powieści J.R.R.Tolkiena"

Kwestia tylko o czym byś chciał pisać? A to już mi ciężko powiedzieć. Na podstawie Tolkiena mozna napisać wszytko, nawet jakiś...
"... Motyw ucieczki z życia do świata alternatywnego na przykładzie prozy J.R.R.Tolkiena"
... naprawdę - co sobie nie wymarzysz.
Kimex - Sro 01 Paź, 2008 17:31
Temat postu:
Raczej coś bardziej sensownego niż takie " ideał heroiczny bohatera przedstawiony W:"
Coś w smaku : zgubna rządza władzy na podstawie :blabla bla
Shaunri - Sro 01 Paź, 2008 19:16
Temat postu:
No... Naprawdę można zrobić cokolwiek - ale jeśli nie masz pomysłu, to nie ma raczej co kombinować. Najwyraźniej w tej tematyce nie ma nic co by Ci się jakoś wyraźnie rzuciło w oczy, więc i tak dasz radę wybrać coś z listy tematów.
Słupek - Sro 01 Paź, 2008 20:58
Temat postu:
A to nie jest tak, że te tematy się wysyła do Centralnej Komisji i albo opublikują na liście w następnym roku albo nie?

Ja sobie i tak gotowca wziąłem, chociaż wszystkie były lipne Mr. Green
Kimex - Sro 01 Paź, 2008 21:48
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
No... Naprawdę można zrobić cokolwiek - ale jeśli nie masz pomysłu, to nie ma raczej co kombinować. Najwyraźniej w tej tematyce nie ma nic co by Ci się jakoś wyraźnie rzuciło w oczy, więc i tak dasz radę wybrać coś z listy tematów.

albo poprostu jeszcze takiego nie wymyśliłem ot co
Shaunri - Czw 02 Paź, 2008 06:21
Temat postu:
Słupek - Ja się nie znam, na mnie nie patrz : )

Kimex - Bo nie łapiesz w jaki sposób powinno się wymyślać temat - Pomyśl o czymś o czym CHCIAŁBYŚ napisać z tematyki Tolkiena i podpasuj pod to temat, po prostu.
After School - Pią 17 Paź, 2008 15:07
Temat postu:
Hej, jeśli potrzebujecie pomocy w przygotowaniu do matury to mam świetny pomysł.
Dajcie znać
nasty_girl - Pią 17 Paź, 2008 16:59
Temat postu:
Też nie słyszałam, żeby ktoś musiał sobie sam temat wymyślać..
Kimex - Pon 17 Lis, 2008 17:56
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
Też nie słyszałam, żeby ktoś musiał sobie sam temat wymyślać..

musisz nie musisz . możesz . do maja drugiej klasy masz czas.
nasty_girl - Wto 18 Lis, 2008 10:09
Temat postu:
My dostawaliśmy tematy we wrześniu bodajże, a lista była gotowa.
Shaunri - Wto 18 Lis, 2008 14:34
Temat postu:
nasty - Prawem każdego ucznia jest przedstawienie swojej propozycji. Zostaje ona rozpatrzona i ewentualnie zatwierdzona : )

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group