Cytat: |
Uważam że to 100 razy ciekawsze i lepsze niż Kościół Katolicki!! |
altruista napisał/a: |
wszystkie odlamy judaizmugloszace ze jezus byl mesjaszem to sekty, moze teraz mocno skostniale, ale sekty. Buddyzm sekta? Buahaha, religia powstala 500 lat przed przyjsciem chrystusa, ale ok. Sekta na 102. Sintoizm sekta? Fajno. Cos okolo miliarda ludzi, jezeli nie wiecej, nalezy do tej sekty [to jest duuuuuuzo wiecej niz jest katoli na tym swiecie].
Ta z mahometem - to ta o kolesiu co se chodzil od mekki do medyny i ktos go gonil, jak w bennym hillu? Motywy z spidermana tez sa, bo go pajak uratowal. Typowy produkt popkultury. Tavion - a kiedy chrzescijanie powtarzaja chorem inkantacje to to juz jest normalne i to nei sa czary jak na sabatach? |
BamBI napisał/a: |
ja nigdy nie wyrzekne sie swojej wiary jestem katoliczka i taka pozostane . według mnie to jest sekta myśle .że powinnes sie trzymac od niej z daleka chyba ze chcesz popelnic najweksze głupstwo w swoim życiu to nic ze kościół może ci sie wydawac nudny czy jakas hare kryszna (kryśka) zapewni ci życie pośmiertne ????Jezus umarł za nasze grzechy nie możemy tego DOCENIĆ?????????? nie szukajmy czegoś co jest odlegle bo to co jest blisko jest wspaniale!!!!!!!!!! |
KoT napisał/a: |
Witam.
Na początek: altruisto: Muszę to powiedzieć. Twoje wypowiedzi na temat tak delikatny, jakim jest temat religii są czasem wręcz rażące. I nie chodzi mi tylko o katolicyzm. Nie wiem, może próbujesz wzbudzić uśmiech lub wybuch śmiechu. Nie udało Ci się. Do autora: Zgadzam się z Pułkownikiem. Podoba Ci się, zainteresowało Cię tylko dlatego, że jest to coś nowego. Coś, o czym nie wiedziałeś. Coś egzotycznego. "Biblia" satanistów również byłaby dla Ciebie ciekawa, jak mniemam. I nie widzę w tym nic złego, proszę mnie o to nie posądzać. To jest normalne, wg mnie. To tyle. Pozdrawiam ![]() |
Tavion napisał/a: |
Szczerze powiedziawszy, uważam, że człowiek powinien pozostać w wierze jaką wpoili mu rodzice, opiekunowie.
|
Ppark napisał/a: | ||
Cóż, średniowiecze skończyło się między innymi dlatego, że znaleźli się ludzie myślący inaczej niż Ty. |
Ppark napisał/a: |
Cóż, średniowiecze skończyło się między innymi dlatego, że znaleźli się ludzie myślący inaczej niż Ty. |
elfkaNenar napisał/a: | ||||
I zostało wprowadzone co takiego jak wzajemny szacunek, bon ton, wolnośc słowa i tolerancja. Jak koleżanka tak uważa, to nie znaczy, ze nie myśli... Ty bardziej wykazujesz pretendencje do niemyślącego goryla na końcu ewolucji |
P.S - altruista, przeginasz chłopie... |
Na początek: altruisto: Muszę to powiedzieć. Twoje wypowiedzi na temat tak delikatny, jakim jest temat religii są czasem wręcz rażące. I nie chodzi mi tylko o katolicyzm. Nie wiem, może próbujesz wzbudzić uśmiech lub wybuch śmiechu. Nie udało Ci się. |
Altruisto: Przyjmuję to do wiadomości. Jednak chodziło mi o post, w którym jedną z religii porównywałeś do popowej kultury, a do Islamu mieszałeś Spidermana.
Pozdrawiam. |
Ta z mahometem - to ta o kolesiu co se chodzil od mekki do medyny i ktos go gonil, jak w bennym hillu? |
Motywy z spidermana tez sa, bo go pajak uratowal. |
Typowy produkt popkultury. |
elfkaNenar napisał/a: | ||||
I zostało wprowadzone co takiego jak wzajemny szacunek, bon ton, wolnośc słowa i tolerancja. Jak koleżanka tak uważa, to nie znaczy, ze nie myśli... Ty bardziej wykazujesz pretendencje do niemyślącego goryla na końcu ewolucji |
Chłopczyku, chyba nie wiesz kiedy i z jakich przyczyn skończyło się średniowiecze.
Nieważne... Słuchaj, to tylko moje zdanie. Ale tacy ludzie jak Russel (pewnie nic Ci to nie mówi) którzy po 7 razy zmieniali wiarę, wnieśli cokolwiek dobrego na ten świat? |
d098 napisał/a: |
Co do wiary katolickiej to jestem wierzący i praktykujący i wkurza mnie jak ktoś naśmiewa sie z mojej wiary!!! 1Ja do was nic nie mam (mówie czasami żę według mnie to co robicie jest złe ale nic więcej) a wy (ateiści) za wszelką cenę próbujecie powiedzieć: nie ma gorszej wiary od chrześcijaństwa i jak ktoś tą wiarę praktykuje to jest co najmniej idiota idiota" - jak mi powiecie ze wy tak nie mówicie to zejde bo wy ubieracie tow milsze słówka poprostu... 2NAJBARDZIEJ mnie jednak wkurza jak ktoś mówi nie wierzę w Boga ale chodzę do kościółka i przygotowywuje isę do bierzmowania bo mi mamusia tak karze - JAK NIE WIERZYSZ TO CZEMU MASZ CYKORA POWIEDZIEĆ NIE ANONIMOWO ALE WYKRZYCZEĆ WSZYSTKIM JESTEM ATEISTĄ - jak macie stracha przed rodzicami to od razu chrześcijanie a jak w necie to my ateiści bo to teraz w modzie... (pominołem nieliczne wyjątki) |
Ppark napisał/a: | ||||
Napisałem gdzieś że szanowna koleżanka nie myśli? Cholera, ma się mózg wyżarty przez alkohol i szkołę, to się niestety pisze takie bzdety, przepraszam. A chociaż o ewolucji to i owo wiem, to przyczyn z jakich niemyślący goryl miałby się znaleźć akurat na jej końcu, nie znam. No ale to znów pewnie mój mózg. |
altruista napisał/a: |
czytanie ze zrozumieniem umarlo, rosnei nam nowe pokolenie polanalfabetow. Przesadzam? Nie. Nie przesadzam ani troche,i tojest najgorsze. |
d098 napisał/a: |
Czyżbyś chciała mi powiedzieć że biegam z mieczem i blablablabla
2 to ty się w głębi siebie boisz reakcji na to że co by było gdybyś nie poszła do bierzmowania - skoro twoje racje są THE BEST to czemu nie postępujesz według nich - czyżbyś się wachała ?? Do ludzi mówisz że powinni być wierni tym za czym obstają a jak ja jestem wierny swoim przekonaniom to mówisz że jestem taki siaki i owaki a niedość tego to jeszcze sama nie potragisz być stała w swoich przekonaniach 3 dziecko jeszcze mało wiesz o świecie i zobaczymy co będzie za 20 lat... ale to swoją drogą jak chcesz to pomiń ten punkt |
elfkaNenar napisał/a: |
Komplet świeceń chrzescijańskich nawet na języku polskim nam wpierają |
i non stop robią nawiązania do biblii jako do największej księgi. |
Chrześcijaństwo zdominowało świat zacznijmy od tego. |
W wielu filmach także jest nawiązanie do tradycji, robią bajki o Mojżeszu i innych takich, a w czasie świąt w telewizji lecą tylko denne filmy powtarzane po 1000 razy co roku, rok w rok i sa one na temat świąt. |
Niestety żyjąc w takim swiecie chyba nie na się nie wiedzieć wielu rzeczy o chrześcijaństwie, szczegulnie jeśli się na polskim uważa, bo się chce dostać do dobrego liceum. |
A po za tym jestem Polką i otoczenie mnie wychowało na zasadzie Kalego... to nie moja wina, ze trafiłam do najbardziej menelastej klasy w mojej byłej podstawówce. A może mi poprostu tak dobrze? |
altruista napisał/a: | ||||||||
bierzmowali i chrzcili cie na polskim?
raczej "obok antyku greckorzymskiego glownego zrodla kultury europeskiej"
brednie. Ma ledwo 1/4 wyznawcow np sintoizmu czy buddyzmu, a jest o chrzescijanstwie glosno praktycznie jedynie w polsce, wlochach i na malcie...
jezeli nie chodzisz do szkoly koscielnej to nei masz praktycznie nic o chrzescijanstwie... |
Po trzecie no moze nie świat, ale przynajmniej nasz kraj, który liczy ok 92% katolików |
Nenar, buhahahahah ![]() Niewyżyta katechetka.... a to dobre ![]() |
Przmówilem.... |
Otwieracz napisał/a: |
Ostatnie zdanie powinno brzmieć: "Owszem, głosił tworzenie "nowego", gloryfikował postęp- kluczowe bylo jednak dla niego odrzucenie wszystkiego co stare."
Za "zjedzenie" słowa przepraszam. |
Anonymous napisał/a: | ||
Tutaj napisałe co innego. |
Twierdziłem jedynie, że wątki religijne i biblijne są obecne i z pewnością nie mają znaczenia marginalnego. Tyle tylko chciałem powiedzieć. Należy bowiem pamiętać, że cała kultura europejska zbudowana jest m.in. na gruncie judeochrześcijańskim. Nawet u Brunona Jasieńskiego odnajdujemy nawiązania biblijne!
Poza tym w modernizmie jest więcej nawiązań do religii niż niekiedy wcześniej. Podobnie w renesansie sporo jest motywów chrześcijańskich (np. "Psałterz Dawidów") P.S. Nie twierdzę oczywiście, że Jasieński to modernista- mówię gdyby były jakieś niejasności. P.S.2: Stare kierunki myśli odrzucał futuryzm, a nie modernizm. |
Pan_Feanor napisał/a: |
Tak tu się z tobą zgodze, niezlażnie od epoki zawsze coś do obrazów z bibli lub symboliki przemyci. Chcoiaż do niektórych stylów (w odróżnieniu od epok)religijna skaza niedotarła... |
R2- ręce mi opadajš. Proponuję poczytać np. Katechizm Kocioła Katolickiego lub pogadać z rozsšdnym księdzem/zakonnikiem. |
Przy twoim nastawieniu dyskusji toczyć się nie da. |
R2- ręce mi opadajš. Proponuję poczytać np. Katechizm Kocioła Katolickiego lub pogadać z rozsšdnym księdzem/zakonnikiem. |
Wypowied ta skierowana była do osoby, która we wczeniejszym pocie bardzo obraliwie wypowiedziała się na temat Kocioła Katolickiego. |
Kociół obraził Dead, piszšc o "katolach-marionetkach" i o "mózgu wyżartym przez celibat". |
Kociół obraził Dead, piszšc o "katolach-marionetkach" i o "mózgu wyżartym przez celibat". |
Dobra, powinienem napisać- mam od cholery grzechów na swoim "koncie", dawno nie byłem u spowiedzi itp. |
Witam.
A mi mówią, że to ja jestem zboczony... ![]() A co do Jehowych, jak przyjdą to zwykle są rodzice, a oni zawsze dziękują i odprawiają. Pozdrawiam |
W USA Jehowi zarejestrowani sš nie jako wspólnota religijna, ale jako firma. Wiecie dlaczego? Otóż jedynym celem tego przedsiębiorstwa jest nabijanie kasy ich szefom. Wierni nie majš nawet czasu na zastanowienie się nad prawdami swojej wiary. |