Dzieci OnLine

PRZYJAŹŃ MIŁOŚĆ - Aparat na zęby i miłość! POMOCY!!!

Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 13:09
Temat postu: Aparat na zęby i miłość! POMOCY!!!
Mam 13 lat i idę obecnie do 1 gim. Nowa szkoła, nowi znajomi...
We wrześniu lub październiku będę miała zakładanay stały aparat na zęby. Będę go nosić rok, dwa lub dłużej Neutral (mam nadzieję, że nie). Z jednej strony się cieszę, bo będę mieć proste ząbki, Smile ale z drugiej pozostaje tylko pytanie : czy jakiś chłopak mnie zechce? Sad
Dziewczyny i chłopacy odpisujcie Exclamation
Mam jeszcze pytania do chłopaków:
1. czy moglibyście mieć dziewczynę ze stałym aparatem na zęby?
2. jeśli spodobałaby się wam jakaś dziewczyna, a okazałoby się, że ma stały aparat, to startowalibyście do niej?
Nie wiem jakie pytania jeszcze zadać. Odpisujcie dziewczyny i chłopacy Exclamation
Monik - Pią 25 Sie, 2006 13:19
Temat postu:
Jak ktoś będzie się śmiał z Twojego aparatu, to udawaj, że masz to gdzieś. Bądź pewna siebie. Jak ktoś zacznie sie śmiać: "Patrzcie, jaki ma obciachowy aparat!" To wtedy odpowiedz ze stoickim spokojem i uśmiechem: "Zauważyłeś już? No i co, podoba Ci się?" Gostka zamuruje, bo spodziewał się, że zrobisz minę mordercy i powiesz "Spadaj, debilu". Jeśli nic nie będzie mówił, po prostu idź gdzieś indziej a jeśli wrzaśnie "NIE", to powiedz "Twoja sprawa. Ja tam wolę mieć proste zęby". Po prostu nigdy, ale to PRZEGINDY nie dawaj po sobie poznać, że obawiasz się odrzucenia. Bo jak się z kogoś śmieje/robi się komuś żarty to oczekuje się odzewu, nie? To podjudza do dalszych działań. A jeśli będziesz spokojn, pewna siebie, będzie Ci wisieć to, co o Tobie mówią, to w końcu przerzucą się na kogoś innego, kogo będzie obchodziło, co o nim mówią. Powinno zadziałać Wink
Laki - Pią 25 Sie, 2006 13:25
Temat postu:
Aga002 napisał/a:
chłopacy

Question Question
Wole dziewczyne, ktora niema zadnych szpecacych dodatkow na zebach Laughing Nietylko wygladem mozesz uwiesc chlopaka. Ja bym nierobil aparatu, jedynie nocny Razz
Słupek - Pią 25 Sie, 2006 13:54
Temat postu:
Uważaj z tą miłością, bo takim aparatem można zahaczyć o wędzidło.

Osobiście nie mam nic przeciwko aparatom.
Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 13:59
Temat postu:
Laki napisał/a:
Aga002 napisał/a:
chłopacy

Question Question
Wole dziewczyne, ktora niema zadnych szpecacych dodatkow na zebach Laughing Nietylko wygladem mozesz uwiesc chlopaka. Ja bym nierobil aparatu, jedynie nocny Razz

taki aparat juz mialam 5 lat, ale teraz musze nosic staly no i ciesze sie ze bede miec proste zeby ale boje sie ze zaden chlopak mnie nie zechce Sad
nasty_girl - Pią 25 Sie, 2006 14:00
Temat postu:
jeden nosi aparat, inny okulary, trzeci jest niezbyt piękny, to normalne, każdy ma jakieś wady i na pewno znajdzie się ktoś kto je zaakceptuje.. tylko nic na siłe.
michas11 - Pią 25 Sie, 2006 14:28
Temat postu:
ja mam okularyu i też ni niektórzy dokuczali z tego powodu z aparatem na zęby będzie tak samo podokuczają podokuczają i przestaną.
kaka - Pią 25 Sie, 2006 14:46
Temat postu:
Wiesz co, ja też noszę stały aparat na zęby. Też bardzo się bałam i nie chciałam tego aparatu, ale niestety musiałam go mieć. Noszę go już dość długi czas, w nie długim czasie mam go mieć ściąganego. I to normalne że masz takie straszne myśli, ja też je miałam, ale już nie mam. Dlatego dam Ci dobrą radę. Zachowuj się po prostu tak jakbyś go nie miała, tak jakbyś nie nosiła tego aparatu na zębach. Na początku może ktoś będzie próbował coś do Ciebie mówić, ale po prostu to ignoruj. Przecież to nic złego, że masz aparat. A na pociechę opowiem Ci historię z życia wziętą (nie mojego). Był sobie taki chłopak i pewnego dnia ortodonta założył mu aparat. Bał się bardzo jak przyjmą go koledzy. Jednak już przy następnej wizycie ortodonta zauważył, że chłopiec jest zadowolony i uśmiechnięty. Zapytał go dlaczego. Chłopiec na to powiedział, że jest zadowolony, że ma aparat. Koleżanki wcale go nie przekreśliły a wręcz przeciwnie jeszcze bardziej go polubiły. Mówił, że niektórzy nawet mu zazdroszczą, że ma aparat.

Mam nadzieję, że Tobie również uda się jakoś pogodzić z tym, że masz aparat. Pozdrawiam i trzymaj się. Very Happy
smutna - Pią 25 Sie, 2006 15:12
Temat postu:
a ja nie rozumiem ludzi ktorzy panikuja z powodu aparatu:> to cos az tak okropnego?! mi tam sie to nawet podoba;) hihi sama chcialam miec ale mam tylko malenkie skrzywiewnie wiec nie jest mi to potrzebne Razz
lepiej chyba miec przez rok aparat na zebach dzieki ktoremu bedziesz miala pozniej ladne i prosciutkie niz przez cale zycie krzywe i niezbyt urodziwe zabki:>
wiec nie ma co sie lamac Smile moim zdaniem nie ma w tym nic smiesznego bo nikt nie jest doskonaly i u kazdego jakas wade sie znajdzie;> wiec podziekuj rodzicom ze chca w ciebie zainwestowac i ze dzieki nim bedziesz miala o jedna wade mniej:P

a chlopak napewno jakis sie znajdzie jesli nie teraz to za jakis czas wkoncu nie musisz jeszcze meza szukac;)
Nikita - Pią 25 Sie, 2006 16:25
Temat postu:
Aga002 napisał/a:

taki aparat juz mialam 5 lat, ale teraz musze nosic staly no i ciesze sie ze bede miec proste zeby ale boje sie ze zaden chlopak mnie nie zechce Sad

No chyba, ze trafi się taki co będzie chciał się z Tobą całować i ten aparat mógłby mu jakoś przeszkadzać. Razz <żartuję>
Otóż, nosiłam kiedyś stały aparat (dokładnie 1, 5 roku) i moje stosunki ze znajomymi wcale się nie pogorszyły. Normalnie przyjęli to, że noszę aparat. Oczywiście zawsze trafia się ktoś kto wszelkimi sposobami próbuje urazić, wyśmiać...
A wtedy należy postępować tak jak to świetnie w swoim poście ujęła Monik. Wink

Aga002, głowa do góry Wink I w żadnym wypadku nie wmawiaj sobie, że przez aparat żaden chłopak cię nie zachce! Bo to bzdury..
Shaunri - Pią 25 Sie, 2006 17:06
Temat postu:
W całowaniu (O ile wie się jak się całować) aparat w ogóle nie przeszkadza. Wizualnie... To już zależy od osoby, mi akurat w ogóle. Szczerze wisi mi i powiewia czy dziewczyna ma aparat, czy nie ma.

Poza tym jeśli dobrze pamiętam to znajoma z klasy która zaczęła nosić aparat nie spotkała się żadnymi tekstami, prócz paru zaskoczonych głosów "O, masz aparat", kiwnięcia głową z jej strony i tyle. Kuniec, krupka.
Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 21:07
Temat postu:
Ok. dzieki za wszystkie rady Smile kto chce jeszcze niech pisze bo na pewno sie przydadza Smile pozdro for all :*
Laki - Pią 25 Sie, 2006 21:29
Temat postu:
W calowaniu aparat moze nawet pomagac Mr. Green

Nikita napisał/a:
Laki napisał/a:

Nikita, To chyba nieja napisaŁAM
Nikita - Pią 25 Sie, 2006 21:33
Temat postu:
Laki napisał/a:

Nikita napisał/a:
Laki napisał/a:

Nikita, To chyba nieja napisaŁAM

Oj dobrze, już dobrze, pomyliły mi się cytaty - już poprawiam.
Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 22:59
Temat postu:
aha i mam pytanie bo podobno osobie ktora nosi aparat smierdzi z buzi... czy to prawda??
smutna - Pią 25 Sie, 2006 23:33
Temat postu:
jesli ktos ich nie czysci to kazdemu smierdzi:P
Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 23:36
Temat postu:
no chyba xD ale tak na serio tak jak to jest? niech odpowiedza ci ze stalymi aparatami lub ci co kiedys je nosili Smile
smutna - Pią 25 Sie, 2006 23:48
Temat postu:
ja wsumie nie mam o tym zielonego pojecia bo aparatu nigdy nie nosilam i jak juz pisalam szans na noszenie narazie nie mam Razz ale patrzac na to logicznie to przeciez aparat nie moze powodowac brzydkiego zapachu z buzi?! bo nikt by go nie nosil!!
Aga002 - Pią 25 Sie, 2006 23:54
Temat postu:
no wlasnie xD
Słupek - Sob 26 Sie, 2006 00:05
Temat postu:
Cytat:
aha i mam pytanie bo podobno osobie ktora nosi aparat smierdzi z buzi... czy to prawda??

Ani metal ani tworzywo sztuczne samo z siebie nie śmierdzi, więc nie sądzę. Najlepiej spytaj ortodonty. Myślę, że zachowanie podstawowej higieny załatwia sprawę. Zawsze możesz też stosować środki do płukania jamy ustnej (chyba, że są jakieś przeciwwskazania, ale wątpię).
Aga002 - Sob 26 Sie, 2006 00:15
Temat postu:
ok dziex :*
nasty_girl - Sob 26 Sie, 2006 11:23
Temat postu:
osoby, które nie noszą aparatu też nieraz odstraszają zapachem z ust.. wystarczy zadbać o higienę
Aga002 - Sob 26 Sie, 2006 12:22
Temat postu:
no w aparacie trzeba myc zeby chyba po kazdym posilku. a kto tego nie robi, temu wali z geby Razz
Shaunri - Sob 26 Sie, 2006 14:24
Temat postu:
Wbrew pozorom bez aparatu po posilku też nie ma się anielskiego zapaszku z ust...
Aga002 - Sob 26 Sie, 2006 14:38
Temat postu:
no dlatego uzywajcie gumy ORBIT Razz
Tisiana - Sob 26 Sie, 2006 15:55
Temat postu:
Guma to napewno plus.. ale guma nigdy nie zastapi higieny w postaci szczoteczki i pasty do zębów oraz dokładnego szorowania zębów =] Jak byłam mała ( noo.. tak jak miałam chyba 10 lat .. ) bardzo nie lubiłam myć zębów.. ( dziwne to było, bo teraz sprawia mi to przyjemnosc xD ) w kazdym razie spytałam mojej dentystki czy moge rzuc gume zamiast myc zęby .. a ona ze w zadnym wypadku, bo sama guma nie ma w sobie tego co pasta do zębów.. powiedziała że guma może być dodatkowo, na odświeżenie oddechu .. tak więc nie tylko pamiętajcie o gumie orbit a również o szczoteczce i paście do zębów =]
Monik - Sob 26 Sie, 2006 16:14
Temat postu:
Trochę sobie nie wyobrażam mycia zębów po każdym posiłku... Idę ze znajomymi do kina, jem popcorn, batoniki a jak się kończy film, to mówię: "Poczekajcie na mnie chwilę, muszę umyć zęby" Mr. Green Albo np. na szkolnej dyskotece. Po każdym chipsie i paluszku będę latać do łazienki Mr. Green A co do gumy, to myślę, że lepsze to, niż nic.
Shaunri - Sob 26 Sie, 2006 16:52
Temat postu:
Monik - Mowa głównie o obiedzie.
Monik - Sob 26 Sie, 2006 19:14
Temat postu:
Aha, nie wiedziałam Wink No to tak, oczywiście, jak najbardziej wskazane Wink Zwłaszcza dla tych z aparatami.
Aga002 - Sob 26 Sie, 2006 21:50
Temat postu:
gumy w aparacie zuc nie mozna :/ a myc zęby bede jak bede w domu nie bede z soba szczoteczki nosic <lol>
Tisiana - Sob 26 Sie, 2006 22:56
Temat postu:
No mi chodziło o głowne posiłki => śniadanie , obiad , kolacja , jeśli oczywiście spożywamy je w domu Smile jakos sobie nie wyobrazam na obiedzie u znajomych nagle wyjsć z tekstem " Sorry , musze umyc zęby , poczekajcie na mnie " i wyciągam szczoteczke , paste i ide.. wyglądałoby to conajmniej komicznie Wink
Chociasz muszę przyznać ze kiedyś byłam w kfc , po czym wchodzę do łazienki i napotykam kobietę szorującą zęby w toalecie , inne kobiety obecne w niej również , uśmiechały sie z tego widoku , wyglądało to rozbrajająco Smile
Aga002 - Sob 26 Sie, 2006 23:09
Temat postu:
Very Happy heh. zwala. na pewno w miejscu publicznym nie bede myc zebow Razz a np. u cioci na obiedzie moge isc do lazienki z siatka czy czym kolwiek w ktorej bede miec ta szczoteczke i paste i juz Razz nikt sie nie dowie a problem z glowy Smile
Tisiana - Nie 27 Sie, 2006 09:34
Temat postu:
Jak kto woli Wink ja wole domowe zacisze własnej łazienki Wink Zadna inna jej nie pokona :p:p =]
Aga002 - Nie 27 Sie, 2006 11:24
Temat postu:
tez prawda Razz
smutna - Nie 27 Sie, 2006 16:00
Temat postu:
mozna tez kupic plyn do plukania jamy ustnej i brac go ze soba:P a po powrocie do domu umyc je normalnie szczoteczka biggrin
Tisiana - Nie 27 Sie, 2006 17:08
Temat postu:
Płyn do płukania jamy ustnej to świetne wyjście dla osób noszących aparaty , czyli coś dla założycielki tego tematu =] Gum nie wolno, ale płyn odświeży oddech , itp Smile Aga 002 , chyba smutna podsunęła świetny pomysł.. Smile
Słupek - Nie 27 Sie, 2006 17:20
Temat postu:
Tisiana napisał/a:
Aga 002 , chyba smutna podsunęła świetny pomysł..

Tia, pomysł, który Słupek podsunął jakąś stronę temu, ale kto by czytał stare posty?
Monik - Nie 27 Sie, 2006 18:20
Temat postu:
I jeszcze ci, którzy czytali stare posty (bo uczestniczą w całej dyskusji, bądź założyli ten temat) przyznawać gratulacje za pomysł będą temu drugiemu Wink Paranoja... Bez urazy, oczywiście Kwiat
Słupek - Nie 27 Sie, 2006 18:38
Temat postu:
[OT]Tu nie chodzi o to, że chce się uczepić, ale potem jak się dowiaduję od jakiejś użytkowniczki tutaj, że tylko spamuję i nigdy nie piszę nic pożytecznego, to mnie krew zalewa.

Jeszcze jedno co mi się na tym forum nie podoba, to dziwny zwyczaj, że w większości tematów wszyscy powtarzają porady prawie na żywca nie dodając niczego nowego od siebie. Nie wystarczy napisac raz?[/OT]

Dziękuję za uwagę.
Shaunri - Nie 27 Sie, 2006 20:24
Temat postu:
Słupek - Co do drugiego to tak jest wszędzie, po prostu - tam gdzie ilośc postów jest liczona, będzie dużo statsowania...
Aga002 - Nie 27 Sie, 2006 20:40
Temat postu:
aha i przypominam ze ten temat na forum jest zalozony z zupelnie innego powodu Razz
Słupek - Nie 27 Sie, 2006 21:16
Temat postu:
Shaunri napisał/a:
Słupek - Co do drugiego to tak jest wszędzie, po prostu - tam gdzie ilośc postów jest liczona, będzie dużo statsowania...

Dlatego właśnie trąbię na wszystkie strony, żeby znieść te liczniki. Ostatnio dawno nie widziałem żadnego forum z rangami (bo ktoś chce mieć 5 gwiazdeczek :/), na niektórych nawet licznik postów jest utajony.
smutna - Nie 27 Sie, 2006 22:36
Temat postu:
ja tam mam gdzies te wasze gwiazdeczki;] skoro caly czas byl problem jak tu zabierac ze soba szczoteczke do zebow do kina to napisalam ze mozna uzywac plynu do plukania jamy ustnej i koniec tematu;] przepraszam ze napisalam to co ty wczesniej w takim razie ;]
Blejdi - Nie 21 Sty, 2007 15:29
Temat postu:
Ej, czasami mam wrażenie, że PRLowskie poglądy są w Polsce nadal.

Jak do cholery jasnej może komuś śmierdzieć, tylko dlatego, że ma aparat? To nie ma żadnego związku.

A co do mycia zębów. G**no prawa, że trzeba myć po każdym chrupku, lol.
Ja zęby myje po
- sniadaniu
- obiedzie
- kolacji

A jak jestem w szkole, to nie myje zębów! Myślcie. Od tego są gumy... Chodzi o to, że czasami może jedzenie gdzies wejsc i lipa i dlatego "po kazdym posilku trzeba myc" - po to, zeby jedzenie nie zostalo. Ale w takim wypadku WSKAZANA jest guma. Nie sluchajcie ortodonty, że blablabla nie wolno żuć gumy. Mit.

Guma odświeża (CHRYSTE PANIE, napisałem rz ;/), a poza tym oczyszcza zęby. Więc tak:
Masz aparat? Myj zęby po głównych posiłkach, zawsze noś ze sobą paczkę gum i żuj po przekąsce.
Marcia10 - Nie 21 Sty, 2007 15:47
Temat postu:
Moja kolezanka tez nowi aparat na zeby, ten taki ogromny. Ma g nosic przez rok, jestesmy w 6 klasie. Nie wstydzi sie go, wrecz przeciwnie, usmiecha sie do wszytkich. Ty tez tak powinnas robic.
CHoCoLaTE - Nie 21 Sty, 2007 19:12
Temat postu:
Blejdi od kiedy nosisz aparat bo masz juz 16 lat?

Marcia10 napisał/a:
Moja kolezanka tez nowi aparat na zeby, ten taki ogromny

Jak? Aparat ogromny?

Blejdi napisał/a:
Nie sluchajcie ortodonty, że blablabla nie wolno żuć gumy. Mit.

Podobno nie mozna zuc gumy bo sie odklejają gumki w aparacie. Ja bede jesc tik-taki miętowe Wink

Blejdi napisał/a:
Masz aparat? Myj zęby po głównych posiłkach

Tez uwazam ze powinno sie jesc tylko po glownych posilkach, chyba ze w przerwach miedzy tymi posilkami zje się cos "duzego" np. pizze, czy jakies danie, czy np. jakąś bułkę z makiem czy sezamem. Wtedy wchodzi cos pomiedzy zeby i trzeba umyc. Ja bede miec aparat zapewne krotko przed wakacjami i sie boje, ze zakladanie boli, bo tak mowią i w ogóle w trakcie noszenia chodzi sie na wizyty, a moja kumpela po takiej wizycie nie mogla jesc, tak ją zeby bolaly. Czy naprawde tak bolą? I podczas zakladania tez? Ale [cenzura] z tym, ciesze sie ze bede miec proste ząbki Mr. Green
opętana - Nie 21 Sty, 2007 21:00
Temat postu:
jasne, że przez jakiś czas będą Cie boleć
trzeba pocierpieć zeby być pięknym
Marcia10 - Pon 22 Sty, 2007 14:29
Temat postu:
Mi koelzanki naopowiadaly, ze ortodonta wpycha jakis gips do gardla, jest niesmaczny, przeszkadza, boli. A kolezanka ktora godzine wczesniej wrocila od tego samego ortodonty mowila co innego, ze to nie boli. Wiec, musisz sie przekonac na wlasnej skorze. TZN. na ząbkach.
CHoCoLaTE - Pon 22 Sty, 2007 15:23
Temat postu:
Ale one maja aparat taki na staly czy wykladany? Bo wykladany juz nosilam...
Marcia10 - Pon 22 Sty, 2007 15:45
Temat postu:
wlasnie wykladany, i to taki dzy, ostatnio dwu czesciowy
CHoCoLaTE - Pon 22 Sty, 2007 16:14
Temat postu:
Tak, mialam juz wszystkie rodzaje chyba ^^
I przyszedl czas na staly.

Marcia10 napisał/a:
ze ortodonta wpycha jakis gips do gardla, jest niesmaczny, przeszkadza, boli

To zaden gips, tylko masa odciskowa, aby odcisnac na niej zeby, a potem zasycha (jak ortodonta wyjmie) i masz swoj "posąg zębowy" ^^
Niesmaczne nie zawsze, bo czasem są smakowe, np. jagodowe Wink
I to wcale nie boli, tylko zapycha buzie :\
No i ta masa jest tylko wykorzystywana jak masz miec nowy aparat robiony, a nie po kazdej wizycie Razz I tylko jak juz konczysz nosic aparat. Chyba, ze jest potrzeba zrobienia tego w innym momencie.
Blejdi - Pon 22 Sty, 2007 16:19
Temat postu:
Cytat:
ze ortodonta wpycha jakis gips do gardla, jest niesmaczny, przeszkadza, boli

lol? Smile To się nazywa "WYCISK" - robi się go po to, żeby zrobić gipsowy odlew twojej szczęki. Nie boli i wcale nie smakuje okropnie - normalny gips bez smaku.

Marcia10 napisał/a:

Nie zawsze, najgorzej boli na początku (1 dzień, 2), potem po "naciągnięciu" trochę. Ja się już przyzwyczaiłem, ale jak mi ostatnio dała takie mocne wyciągi, to następnego dnia papki nie mogłem jeść Smile Aha, od tego czy boli zależy też od osoby Razz
(dziewczyny wyolbrzymiają, bo są bardziej wrażliwe)

Cytat:
Podobno nie mozna zuc gumy bo sie odklejają gumki w aparacie. Ja bede jesc tik-taki miętowe

Podobno Słońce kręci się wokół Ziemi. To mit, naprawdę - nie wiem jak byś musiała żuć tą gumę, żeby cokolwiek się odkleiło. Ja sobie za to rozwaliłem ze 3 zamki jedząc tictac'i Razz Przez pomyłkę ugryzłem i się je*ło Smile

Cytat:
Blejdi od kiedy nosisz aparat bo masz juz 16 lat?

W te wakacje będzie 2 lata... A tak teraz, to 1,5 roku noszę.
CHoCoLaTE - Pon 22 Sty, 2007 17:34
Temat postu:
Blejdi napisał/a:
Ja sobie za to rozwaliłem ze 3 zamki jedząc tictac'i Przez pomyłkę ugryzłem i się je*ło

Ja nie gryzę, ja ssam jak cukierki Wink

Cytat:
W te wakacje będzie 2 lata... A tak teraz, to 1,5 roku noszę.

Aha, a wyprostowały ci się zęby? Jeśli tak, to po jakim czasie noszenia stałego aparatu?
opętana - Pon 22 Sty, 2007 19:04
Temat postu:
Blejdi napisał/a:

Marcia10 napisał/a:

to ja napisałam;]

ja sobie zamierzam w tym roku załozyć aparat, tylko nie wiem czy teraz, czy na wakacje dopiero
ale wiem, ze chce biały ;]
Memi - Pon 22 Sty, 2007 20:31
Temat postu:
opętana napisał/a:
ja sobie zamierzam w tym roku załozyć aparat, tylko nie wiem czy teraz, czy na wakacje dopiero
ale wiem, ze chce biały ;]

Ja też (nie wiem czy mam sie cieszyć czy płakać) ale ja chce różowy : ) Tzn różowe gumki.
Marcia10 - Wto 23 Sty, 2007 17:40
Temat postu:
Bialy zeby sie nie rozroznial na tle zabkow? biggrin
Rozowy? Nigdy w zyciu, chyba ze bardziej przypominajacy czerwony. Ew.
Memi - Wto 23 Sty, 2007 17:58
Temat postu:
Marcia10 napisał/a:
Rozowy? Nigdy w zyciu, chyba ze bardziej przypominajacy czerwony. Ew.

Lubię się wyróżniać Mr. Green
opętana - Wto 23 Sty, 2007 18:45
Temat postu:
Marcia10 napisał/a:
Bialy zeby sie nie rozroznial na tle zabkow? biggrin

brawo ; P
NaStKa - Wto 23 Sty, 2007 20:15
Temat postu:
Ja nosiłam aparat stały przez 2 lata , teraz przez kolejne 2 mam nosic wyjmowany Smile
I wcale nie było i nei jest aż tak strasznie Wink
Ja akurat mialam jeden z droższych- stały bez gumek. Druciki zaciska sie w takich "zawiaskach" jest bardziej estetyczny no i wiecej można robić biggrin (np zuć gume Razz) .
Po kazdej wizycie faktycznie czulam sie fatalnie Neutral jakby miala mi odpaść szczęka. Ale miło wspominam te czasy Razz Troche bólu i cierpienia ale za to teraz moge sie szeroko uśmiechać Cool A więc opłacało się Smile.
A propo tytułu tematu- aparat nie przeszkadza kompletnie w niczym Smile ani w całowaniu (wbrew pozorom), ani tymbardziej w poderwaniu chłopaka Wink czasem nawet sie przydaje xD
natkka92 - Sob 27 Sty, 2007 13:49
Temat postu:
Nie każdy ma gumki. Ja nosze aparat stały od września. I ja nie mam żadnych gumek. Najgorzej bolało po tym jak założył mi aparat. Wiecie co i chyba nawet szybko prostują się te zęby bo ja po czterech miesiącach już mi zostało niewiele do prostowania;]...co do gumy to wcale się nie przylepia chyba ,że będziesz wkładać sobie ją między wargi a zęby..to życzę powodzenia w odklejaniu Razz...
CHoCoLaTE - Wto 30 Sty, 2007 19:22
Temat postu:
Ja bede miec aparat z przezroczystymi gumkami zeby nie bylo widac Wink
Halek - Sro 31 Sty, 2007 14:51
Temat postu:
Chodzi Ci chyba o przeźroczyste zamki. Bo gumki są po to żeby je było widać- są w różnych kolorach i można je zmieniać.
CHoCoLaTE - Sro 31 Sty, 2007 19:01
Temat postu:
Nie, zamki srebrne raczej, nie wiem czy mozna inne, ale ja gumki chce miec przezroczyste, bo nie chce miec kolorowych zeby bylo widac, i bedą zmieniac oczywiscie, ale ja chce caly czas przezroczyste. Chyba, ze zmienia mi sie upodobania Wink
Memi - Sro 31 Sty, 2007 19:53
Temat postu:
E tam, jak juz masz czy będziesz miała aparat to tak czy siak wszyscy będą wiedzieć. Nie ma sensu się kryć, wręcz przeciwnie.
Halek - Czw 01 Lut, 2007 13:27
Temat postu:
Możesz nie mieć gumek jak nie chcesz. A zamki są, i przeźroczyste, i srebrne i w większości kolorów.
CHoCoLaTE - Czw 01 Lut, 2007 20:50
Temat postu:
Memi napisał/a:
E tam, jak juz masz czy będziesz miała aparat to tak czy siak wszyscy będą wiedzieć. Nie ma sensu się kryć, wręcz przeciwnie.

Nie beda wiedziec wszyscy jesli bede miec taki aparat jak moja kolezanka Wink Gadalam z nia normalnie az pewnego dnia zobaczylam ze ma staly aparat xD Nie wiedzialam o tym Razz
Memi - Czw 01 Lut, 2007 20:56
Temat postu:
A tak naprawde Ci to będzie przeszkadzać? Bo mnie np. nie przeszkadzałoby, moja koleżanka co dwa miesiące wymienia sobie gumki coraz to inny kolorek, różowy, czerwony, niebieski, zielony... ^...^
CHoCoLaTE - Czw 01 Lut, 2007 20:58
Temat postu:
Hmm... chyba nie chce zeby bylo widac ze mam aparat. Ale ten caly srebrny jest straszny :/ buuu... jak go widac!
Jedna moja kumpela miala gumki - rozowe serduszka biggrin
czar - Pon 12 Lut, 2007 12:59
Temat postu:
Heh... : nie łam Się Smile Ja za jakis miesiąc bede miała aparat Smile.. i wiesz.. jeszcze jakiś czas temu panikowałam, ale moja kolezanka ma i jest jej bardzo ładnie.. a wręcz dodaje jej uroku Smile! nawet odkąd ma aparat ma branie u chłopców Smile i ona mówi ze to w całowaniu tez za bardzo nie przeszkadza Smile wiec nie martw sie... ja juz sie nie moge doczekac kiedy go zaloze Smile
CHoCoLaTE - Pon 12 Lut, 2007 19:21
Temat postu:
A jaki będziesz mieć? Kolorowy?
opętana - Wto 13 Lut, 2007 00:55
Temat postu:
a co to ma znaczenie
wszystkie kolory tęczy o_o
CHoCoLaTE - Wto 13 Lut, 2007 16:18
Temat postu:
czar - twoja kumpela ma aparat z kolorowymi gumkami czy jaki?
I jaki ty będziesz miała?
piotr123 - Sob 24 Mar, 2007 19:16
Temat postu:
widać go lub nie co to za różnica ważne że będziesz miała proste zęby i później będą na ciebie chłopaki lecieć Smile

[ Dodano: Sob 24 Mar, 2007 18:19 ]
A ja mam zielony (nie stały)aparat na zęby wcześniej mi się nie chciało nosić aparatu ale jak podsłuchałem rozmowę rodziców ...od razu zachciało mi się nosić
CHoCoLaTE - Sob 24 Mar, 2007 21:13
Temat postu:
To jaka to byla rozmowa? ^^
KIER - Pią 11 Maj, 2007 19:48
Temat postu:
Włączę się do rozmowy Wink Czy jeżeli mam jedynki górne no nawet bardzo krzywe czy aparat ruchomy (nocny) coś pomorze ?
Monik - Pią 11 Maj, 2007 19:56
Temat postu:
KIER napisał/a:
jeżeli mam jedynki górne no nawet bardzo krzywe czy aparat ruchomy (nocny) coś pomorze ?

Wątpię, że ktoś na forum Dzieci Online ma wykształcenie ortodontyczne żeby wiedzieć takie rzeczy.
KIER - Sob 12 Maj, 2007 09:27
Temat postu:
Prawda ,ale widzę że ktoś wcześniej pisał ,że nosił 5 lat taki nocny aparat i myślałam że może ktoś coś wie czy wogóle taki aparat pomaga chociaż trochę bo ja chce namówić mamę na stały Smile ale mama mówi ze ten miu pomoże
CHoCoLaTE - Sob 12 Maj, 2007 11:17
Temat postu:
Ja wlasnie nosilam nocny 5 lat, ale to w dzien po szkole np, tez trzeba nosic. I mi sie zeby wyprostowaly ale potem urosly mi dwa stale i one sa krzywe tak ze trzeba bedzie staly ;(

[ Dodano: Sob 12 Maj, 2007 11:24 ]
A staly aparat nie przeszkadza w calowaniu? Jesli ktos z was ma staly aparat to niech odpisze czy mu sie normalnie caluje, tak jak bez, czy inaczej i przeszkadza.
KIER - Sob 12 Maj, 2007 12:39
Temat postu:
dzięki czyli jednak mi się wyprostują Wink
kaka - Sob 12 Maj, 2007 18:45
Temat postu:
Pozwólcie, że się wtrącę. Nie przy każdej wadzie zębów można je wyleczyć aparatem ruchomym. Ja na przykład musiałam mieć aparat stały od razu, bo lekarka powiedziała, że ruchomy nic nie pomoże. Musisz po prostu porozmawiać z ortodontą, on Ci wszystko powie.
A co do całowania to powiem tak. Na początku jest się trudno przyzwyczaić, że masz coś "obcego w buzi", ale potem już wszystko jest OK. I całować też się można Wink
Pozdrawiam.
KIER - Sob 12 Maj, 2007 20:54
Temat postu:
Ja już byłam u ortodąty ponoć najlepszy ortodąta w Lesznie i on powiedział ,że jak będę nosić to mi pomoże już noszę tydzień.Od wielu koleżanek słyszę że każdy ortodąta mówi że pomoże a wcale nie pomaga Confused
Memi - Sob 12 Maj, 2007 21:06
Temat postu:
Ortodonta!
KIER - Sob 12 Maj, 2007 22:36
Temat postu:
Zawsze byłam słaba z ortografii.....
natkka92 - Nie 13 Maj, 2007 07:42
Temat postu:
Aparat zdejmowany jest zły w tym, że jak jakomuś zmienią się zęby, np. będą leczone jakimś cudem od razu trzeba zmieniać aparat.
KIER - Nie 13 Maj, 2007 10:15
Temat postu:
ja mam jużwszystkie zęby stałe , i tylko 2 dziury więc chyba nie będę miała zdejmowanego
slavko17 - Czw 24 Maj, 2007 18:50
Temat postu:
Nigdy nie miałem dziewczyny ze stałym aparatem na zebach, jednak mysle ze liczy to co jest w srodku a nie wyglad zewnetrzny. Wydaje mi sie rowniez, ze chlopacy Cie zaakceptuja taka, jaka jestes wewnatrz :)To samo mozna ujac innymi słowami: Zjesz g***o owiniete w papierek po cukierku? - niech każdy odpowie sobie sam Smile

Pozdrawiam Smile
cropper - Nie 24 Cze, 2007 18:59
Temat postu:
Mi to obojętne-czy przez parę drucików można zrezygnowac z miłości- dla mnie W ŻYCIU! Po 1-nikt nie patrzy ci w zeby tylko na zewnątrz
po 2-liczy się wnętrze nie wygląd!
Lolek1234 - Pon 20 Sie, 2007 11:18
Temat postu:
Słupek napisał/a:
Uważaj z tą miłością, bo takim aparatem można zahaczyć o wędzidło.

Osobiście nie mam nic przeciwko aparatom.

Umarłem Very Happy

Co do tematu,
Mi by to nie przeszkadzało ani trochę.. Smile
cornelia.j.m - Pon 20 Sie, 2007 13:20
Temat postu:
A komu niby ma przeszkadzac? Przeciez aparat na zeby to normalna rzecz, jak komus przeszkadza i uwaza ze to obciach to gratuluje glupoty...
opętana - Pon 20 Sie, 2007 17:20
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:
jak komus przeszkadza i uwaza ze to obciach to gratuluje glupoty...

założe sie, że ty masz aparat?
no sory, złamałaś mnie. buheh.
cornelia.j.m - Pon 20 Sie, 2007 21:52
Temat postu:
opętana napisał/a:
cornelia.j.m napisał/a:

założe sie, że ty masz aparat?
no sory, złamałaś mnie. buheh.

Hmm zaskocze cie ale nie nosze aparatu, nigdy nie nosilam i nigdy nosic nie bede gdyz nie widze takiej potrzeby.
Anonymous - Wto 21 Sie, 2007 23:39
Temat postu:
Jak Cie widziałam to nie miałaś, dziś to już nie wiem ;p
To było aż 2 lata temu. Prawie wieki ;(
opętana - Sro 22 Sie, 2007 12:44
Temat postu:
No ale sory, co w tym głupiego jest, że komuś aparat może przeszkadzac i sie go wstydzi? to naturalne
cornelia.j.m - Sro 22 Sie, 2007 14:29
Temat postu:
Natalie Hetfield napisał/a:
Jak Cie widziałam to nie miałaś, dziś to już nie wiem ;p
To było aż 2 lata temu. Prawie wieki ;(

Hehehe racja noo ale teraz tez nie mam i miec nie bede Razz

opętana napisał/a:
No ale sory, co w tym głupiego jest, że komuś aparat może przeszkadzac i sie go wstydzi? to naturalne

Tak, kazdy ma prawo miec odmienne zdanie na jakis temat, chodzi mi o to ze nie powinien wysmiewac tej osoby ktora ma aparat bo moze byc jej przykro a chyba lepiej przecierpiec dajmy na to te 2 lata niz miec krzywe uzebienie cale zycie. A nie ktorym aparat przeszkadza w drodze do milosci ze tak powiem bo uwaza ze przez aparat nie da sie calowac czy cos, rozne sa argumenty i to jest glupota moim zdaniem, a nie to ze komus ogolnie nie podoba sie aparat, bo moze sie nie podobac ale nie robic z tego nie wiadomo jakiego obciachowego wynalazku.
stefcio - Sro 22 Sie, 2007 15:19
Temat postu:
cornelia.j.m napisał/a:

cornelia.j.m napisał/a:
Tak, kazdy ma prawo miec odmienne zdanie na jakis temat,

cornelia.j.m - Sro 22 Sie, 2007 15:31
Temat postu:
Ehh chodzilo mi o to ze glupota jest to ze ktos sie z tego nasmiewa ale tym samym moze miec wlasne zdanie ale zachowane tylko i wylacznie dla siebie.

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group