Dzieci OnLine
Pomoc w lekcjach - POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Julien - Czw 25 Maj, 2006 18:45
Temat postu: POMOCY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
W poniedziałek mam sprawdzian roczny z historii....Nie mogę dostać nic poniżej 4 bo wtedy będę miałą 3 na koniec a z 3 rodzice mnie zabiją...****** mi wakacje....
Jak mogę szybko powtórzyć materiał? 

Nikita - Czw 25 Maj, 2006 18:53
Temat postu:
Po pierwsze - nie używaj wulgaryzmów
Jak możesz szybko powtórzyć materiał? Do poniedziałku na szczęście jest trochę czasu. Radzę ci przejrzeć podręcznik i omówić sobie najważniejsze wydarzenia, daty, które zapomniałaś najlepiej spisz na kartkę i solidnie powtórz
Przejrzyj także notatki w zeszycie. Nie ma innej rady jeśli chce sie napisać dobrze sprawdzian
Życzę powodzenia.
kicp - Czw 25 Maj, 2006 19:29
Temat postu:
są inne rady. Mnemotechniki, różne metody nauki.
Polecam Ci codziennie, po powiedzmy 45-60 minut, czytać [nie wkuwać, CZYTAĆ] podręcznik. Ze zrozumieniem. Jakby to była książka. Starać sobie te zdarzenia wyobrażać, ale nie zakuwać na siłę. Ostatnie dwa dni dopiero zacznij wszystko solidnie powtarzać, a najlepiej przed taką gruntowną powtórką radzę Ci poprosić siostrę, mamę, koleżankę, żeby Cię przepytała. Gwarantuję, że wieeele informacji zapamiętasz. Przecież jak przeczytasz książkę, to jesteś w stanie opisać jej treść przez jakiś czas, nie? Na dodatek to gwarancja, że materiał zostanie Ci na dłużej, zasada 3Z jest krótkowzroczna i w gruncie rzeczy gorsza.
Jak mówiłem - codziennie do godziny czytania podręcznika, nic na siłę, a na koniec gruntowna powtórka, choć zdziwisz się, ile będziesz w stanie sama powiedzieć przed nią.
Pozdrawiam
kicp
Słupek - Czw 25 Maj, 2006 19:33
Temat postu:
Z historii jestem piątkowy, więc czuję się upoważniony do udzielenia wskazówek
Włąściwie chciałbym tylko trochę rozwinąć to co napisała Nikita. Ja robię zawsze tak (właściwie tylko w przypadku historii, bo na niej jest najwięcej pamięciówki), że odpalam OpenOffice (tudzież inszego Worda i czy Notatnika) i wypisuję najważniejsze zagadnienia. Potem dopisuję krótkie odpowiedzi/wytłumaczenia, najlepiej w punktach. Naprawdę ważna jest zwięzłość. Jak będziesz miała wkuwać olbrzymie fragmenty podręcznika, to na pewno przeoczysz samo meritum. Moje notatki są tak skonstruowane, że mieszczą się na 1-1,5 strony. Potem rozsyłam je wszystkim zainteresowanym. Ci co się z nich uczą zawsze mają lepsze oceny od reszty
kicp - Czw 25 Maj, 2006 19:36
Temat postu:
Tak, to bardzo ważna umiejętność, umieć przewertować np 10 stron tekstu i wyciągnąc tylko najważniejsze pojęcia. To też dobra metoda, ale jak sie ma troche czasu [bo ja zawsze ucze sie na ostatnia chwile], to można popróbować czegoś innego
i zawsze lepiej próbować ZROZUMIEĆ niż ZAKUĆ
2.0 Powered by
phpBB modified v1.9 by
Przemo © 2003 phpBB Group