Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - Streszczenie tajemniczego ogrodu

Paweł111 - Sob 06 Maj, 2006 21:09
Temat postu: Streszczenie tajemniczego ogrodu
Chciałbym żeby ktos napisał w tym temacie streszczenie książki pod tytułem "Tajemniczy Ogród"
sami10 - Sob 06 Maj, 2006 21:48
Temat postu:
Ok, właśnie to przerabiamy (nie czytałam tego ale wiem duużo o tej lekturze)

1. Główna bohaterka to Mary Lennox, 10 lat, rodzice zmarli, jest jedynaczką
2.Wygląd:
na początku Mary miała żółtą skórę co było wynikiem częstych chorób i przebywania w Ingyjskim klimacie. Miała jasne włosy, drobną twarz, miała często skwaszoną minę i wyglądała na "brzydką dziewczynkę". Miała szczupłą budowę ciała. Po przyjeździe Mary do Anglii jej wygląd zmienił się na lepsze. Nieco przytyła, nabrała zdrowszego kolory cery- co myło skutkiem zmiamy klimatu i zabaw na świerzym powietrzu. Nosiła zawsze ładne sukienki.

3. Cechy charakteru:
-Wady:niegrzeczna wobec Indyjskiej służby, była niesympatyczna dla dzieci i dorosłych, nigdy się nie śmiała, nie umiała się cieszyć tym co ma, była obojętna wobec wszystkiego co się wokół niej dzieje, była niesamodzielna, nie potrafiła nawiązywać kontaktów

-Zalety: po przyjeździe Mary do Anglii dziewczynka zmieniła się bardzo: zaczęła cieszyć się życiem i dostrzegać jego uroki, potraiła zaprzyjaźnic się z Dickiem, jego rodziną, Benem oraz Colinem, nauczyła się byś samodzielna, nauczyła siię żyć bez zabawek, co jest dowodem wyobraźni, nauczyła się rozmawiać z ludźmi i słuchać tego co mają do powiedzenia, a dowodem tego jest to, że słuchała gadatliwej Marthy

4. Początkowo Maty nie lubiła innych ludzi i sama nie była lubiana, ale gdy zmieniła swój charakter i znalazła ludzi których mogła pokochać, inni pokochali ją

POSTACIE:

Mary Lenox- główna bohaterka
Dick- Przyjaciel Mary
Colin- Hipochodnryk, kolega Mary
Pani Lennox- matka Mary
Kapitam Mac Grew- Znalazł Mary w pokoju
Ayah- Niania Mary w Indiach
Martha- -------||---- w Anglii
Barney- Młody kapitan
pastor Crawford- Opiekował sie Mary przez krótki czas
pani Medlock- Właścicielka Misselthwait Manor
Basil- Syn pastora
Pan Roach- Główny ogrodnik
Pitcher- Służoncy Cravenów
Ben- Stary ogrodnik
Doktor Craven- Ojciec Colina
pielęgniarka- opiekowała się Colinem

PLAN ZDARZEŃ:
Początkowo Mary mieszkała w domu w Indiach. Było tam smutno, nie było jej rodziców i wtedy wybuchła epidenia cholery. Wszystkich ewakuowano a Mary wywieziono do Angli do Misselthwait Manor. Tam Mary poznała Dicka i jego zwierzęta, Colina, Bena i innych. Colin nie mógł chodzić (tak sobie wymyślił) i Mary mu uświadomiła, że nie jest chory. Mijały dni, Mary bawiła sie na podwórku z przyjaciółmi i pewnego dnia poprosiła właściciela domu, żeby dał Mary kawałek ziemii. Może sobie wziąć jaki chce. Mary upatrzała sobie ogród, który otoczony był murem (zaprowadził ją do niego rudzik Bena).
PEwnego dnia Mary znalazła w ziemii kluczyk do ogrodu. Otworzyła go i jej życie sie zmieniło. Była wtajemniczona ale po jakimś czasie powiedziała o wszystkim Dickowi i Colinowi. Dzieci pracowały w ogrodzie a Colin i jego ojciec pogodzili sie. THE END

P.S. Ja tego nie ściągnełam z netu

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group