Dzieci OnLine

DOJRZEWANIE - Problem z trądzikiem na plecach :(

Gdulcia - Pią 05 Maj, 2006 19:14
Temat postu: Problem z trądzikiem na plecach :(
Mam problem. Od jakiegoś czasu pojawił mi się trądzik na plecach. Nigdy z czymś takim na własnym ciele nie miałam doczynienia, więc moja wiedza na ten temat była dość skąpa. Ostatnio trochę poczytałam na ten temat i przeczytałam , że trądzik trzeba leczyć i należy się zwrócić do dermatologa. Bardzo chciałabym do niego pójść, ale nie iwem kompletnie jak to się załatwia, Co trzeba zabrać (jakieś dokumenty?) i czy osoby niepełnoletnie mogą same pójść do dermatologa? Oczywiście , poszłabym z mamą , gdyby ją to choć trochę interesowało. Ona ten problem bagatelizuje , kazała mi tylko nie ruszać pryszczy i przemyć je spirytusem (co jest nie wskazane) . Gdybym zaproponowała , żeby prezjść sie do lekarza to z pewnością powiedziałaby coś w stylu : "Nie zawracaj mi [cenzura] pierdołami , wiesz ile to kosztuje? Stówa mniej w kieszeni!" . A ja bardzo chciałabym się leczyć Sad Crying or Very sad
asiak1313 - Pią 05 Maj, 2006 19:22
Temat postu:
ja mam też trądzik na plecach, ale go nie ruszam.
co innego jest z twarzą- mam blizny, rany no i ja ci radzę nie wyciskać i tego na plecach.
poproś mamę, żeby mi po prostu przemyla spirytusem.
ja tak robię. spirytus wysusza. mam juz mniej niż na przyklad rok temu...
chociaż mam trądzik od 3 lat, bylam u dermatologa raz i raczej mi duzo nie pomogl.
pozdrawiam
Gdulcia - Pią 05 Maj, 2006 19:29
Temat postu:
W tym rzecz , że spirytus ma bardzo krótkotrwałe działanie i czytałam , że nie wysusza trądziku od wewnątrz , a tylko zewnętrznie. Ale nie podważam tego , że tobie mógł pomóc, ponieważ wszyscy jesteśmy odmienni Razz
Ona89 - Pią 05 Maj, 2006 22:17
Temat postu:
Nie trzeba być pełnoletnim, żeby móc samemu iść do lekarza. Wystarczy mieć ze sobą tylko książeczkę zdrowia i książeczkę ubezpieczeniową.

Trądzik na plecach można zwalczyć po prostu tonikiem. Kiedyś koleżanka mówiła mi, że skuteczna jest też kąpiel w mleku zmieszanym z drożdżami, ale nie wypróbowałam tego sposobu Wink
mlodaa12 - Sob 06 Maj, 2006 10:46
Temat postu:
Ja też mam trądzik na plecach. Owszem wstydzę się tego ale ostatnio (czyt. wczoraj Razz ) Kupiłam se taką maseczkę z Oriflame z glinką. Umyłam nią twarz, plecy i dekolt i podziałała Wink naprawdę.. Nie wydaje mi się żeby dużo kosztowała. Ja sama nie pamiętam ile. a tak dotychczas myłam spirytusem i kremem z Clean and Clear. Też są dobre. A według mnie spirytus powinien być wskazany Wink naprawdę. Bo mi baardzo pomaga Wink moja mama mówiła, że musze iść do dermatologa. Nie wydaje mi się żeby taka wizyta była płatna. No nie ważne.. Współczuje Ci troszkę.. Moja mama chce mój trądzik wytępić bardziej niż ja Very Happy Very Happy Szalona.. xD
girl_in_black - Sro 10 Maj, 2006 11:02
Temat postu:
Hey:) ja osobiscie tradziku na plecach nie mam .. ale ma moja przyjaciolka. Wiem ze przemywa to spirytusem i mowi ze dziala. Jak wspominaly dziewczyny najlepiej przemywac tonikiem, który jest przeznaczony specjalnie dla trądziku. .... a tak nawiasem .. to ciesz sie ze masz tylko na pleckach a nie na twarzy ... bo tego naprawde nie widać .. Wink
mlodaa12 - Sro 10 Maj, 2006 13:25
Temat postu:
Ja mam też na twarzy. Uwierz mi dziewczyno, że nie mogę nawet nałożyć bluzki na ramiączkach. Więc uwierz mi, że trądzik na plecach jest chyba nawet gorszy niż na twarzy ;D Bo na twarzy to sie przezwyczaisz. Ja niedawno miałam rany na plecach, bo drapałam to. Uwierz mi że to niemiłosiernie swędziało a teraz nie moge leżeć na plecach bo.. BOLI Crying or Very sad
girl_in_black - Sro 10 Maj, 2006 18:34
Temat postu:
Uuuu... Nio to Ci współczuję... zależy też jaki masz trądzik ... czy ostry czy słaby ... jesli jest on tylko skazą na ciele a jest mało bolesny to wolałabym miec na plecach..<dobrze że wogóle nie mam>... a może powinnaś udać sie z tym do dermatologa skoro Cie tak mocno to boli że nie możesz bluzki założyć .... PzDr!
Gdulcia - Sro 10 Maj, 2006 19:40
Temat postu:
Mnie mój trądzik wogóle nie boli , ani nie swędzi , ale poprostu wstyd mi założyć bluzkę z odsłoniętymi plecami (a to jest jakieś 3/5 moich bluzek).

Znowu mama mi cos wciska i muszę się przekonać , czy to prawda : Powiedziała mi , że trądzik to moja wina , bo lubię robić sobie gorące prysznice. Serio?
Kamikaze - Sro 10 Maj, 2006 22:22
Temat postu:
ja myślę że przyszcze te nie są od gorącej wody,,, mogą być od słońca ale teraz go niema...
Też mam takie i to chyba normalne ;] Proponuję kupić peeling do ciała Razz
Gdulcia - Czw 11 Maj, 2006 10:13
Temat postu:
Wyskrobię trochę kaski od ojca , to sobie nakupię chemii i zobaczymy co z tego będzie ;D
girl_in_black - Nie 14 Maj, 2006 22:52
Temat postu:
Gdulcia napisał/a:
Wyskrobię trochę kaski od ojca , to sobie nakupię chemii i zobaczymy co z tego będzie ;D

Wiesz .. możesz Qpić sobie ta "chemię" ale moze najpierw dowiedz sie dokładnie jaką ... zapytaj sie moze farmaceuty albo kogos kto sie na tym zna ... bo mozesz źle dobrać kosmetyk lub lekarstwo .. i będziesz miała na plecach tragedię! .. Wink) PzDr!
Gdulcia - Pon 15 Maj, 2006 18:57
Temat postu:
Narazie postanowiłam , że nie pójdę do dermatologa. Kupiłam sobie w sobotę w aptece ten żel "Benzacne" . Kosztował równe 9 zł Wink Rozpoczynam kurację i póki co , jestem zadowolona Smile Maść położyłam sobie w widocznym miejscu, żeby mama zobaczyła. Chyba już zauwarzyła , bo sprzątała mi pokój (ja mam stresujący tydzień i poprostu nie da rady). Narazie nie zaczyna rozmowy , a wierzcie mi , że w przypadku mojej mamy to bardzo dobry znak - znak , że akceptuje i nie ma pretensji. Czekam , aż odezwie się coś więcej Wink
magda1234 - Pon 15 Maj, 2006 19:44
Temat postu:
Kiedyś miałam straszny trądzik na twaryz teraz mam troszke mniejszy(ale dalej jest:///)Moje plecy keidyś były okropne, teraz jakoś to znikło tylko że blizny zostały:(Ja Ci radze żebyś tego nie ruszała bo blizny zostaną,a pozatym ta "chemia " może Ci jeszcze gorzej zrobić.Do dermatologa mozna iśc bezpłatnie na kase chorych.Tylko z własnego doświadczenia wiem że nie wszystkim dermatolog pomorze.Komuś może pomagać spirytus a tobie moze szkodzić dlatego próbuj ale z umiarem.Pryszcze wychodzą od słodkiego ostrego np.czekolada,musztarda,pieprz itd.Dlatego te rzeczy jak możesz to ograniczaj.A z mamą pogadaj że w jakiś sposób te "krostki" cię szpecą i znżaja samoocene:)Pozdrawiam :PPP Laughing
nasty_girl - Pon 15 Maj, 2006 19:56
Temat postu:
mama akceptuje zel do twarzy... do czego to doszlo..

swoja droga z czego narazie jestes zadowolona?
Gdulcia - Wto 16 Maj, 2006 13:15
Temat postu:
Magda1234, może faktycznie to od czekolady, bo ostatnio to mój lek na stres i troche z nią przesadzam Wink

Nasty girl, jestem zadowolona z tego ,że działam Razz Mimo, że efekty widać dopiero po 2-3 tygodniach to czuję się tak jakby to cholerstwo już ze mnie powoli schodziło Smile Entuzjazm zaślepił mi oczy Mr. Green
magda1234 - Wto 16 Maj, 2006 19:53
Temat postu:
Ja polecam maseczki z dermiki.Pytajcie o maseczki oczyszczające
kasia0001 - Sro 17 Maj, 2006 15:31
Temat postu:
Nie przejmuj sie kochana.... mi ni dawno pojawil sie ten problem.. poszlam na poczatku maja sama do dermatologa.. Wzielam ksiazeczke taką białą i książeczkę ubezpieczeniową... nie poszlam do szpitala ( tak jak radzila mi kolezanka bo sama byla tez ) tylko poszlam do przychodni. Przypisala mi 2 maście BENZACNE kosztuje ok 8zl i jest bez recepty oraz KLINDACIN i to kosztuje 20 pare zlotych. Minely juz ponad 2 tygodnie i juz widze efekty ;] .. idź nie bój sie wszystko będzie spoko ;*
nasty_girl - Sro 17 Maj, 2006 19:49
Temat postu:
czy powiedzialam chodz slowo o cenie? to jest po prostu najzwyklejszy przyklad oddzialowywania reklam, czlowiek wierzy ze cos jest skuteczne i nawet jak nie dziala albo jescze nie zaczal dzialac to oni widza efekty. jest tak bardzo czesto, robiono kiedys jakies badania testowali jakies srodki bodajze na odchudzanie. czesci dawali te prawdziwe leki, czesci jakies witaminy? po skonczeniu badan okazalo sie ze wszyscy sa zadowoleni, czuja sie chudsi i wierza w ten lek. tak samo z kosmetykami, nie widac efektu po 1 uzyciu, ale ty uwazasz ze jest skuteczny. absurd.
magda1234 - Sro 17 Maj, 2006 21:38
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
czy powiedzialam chodz slowo o cenie? to jest po prostu najzwyklejszy przyklad oddzialowywania reklam, czlowiek wierzy ze cos jest skuteczne i nawet jak nie dziala albo jescze nie zaczal dzialac to oni widza efekty. jest tak bardzo czesto, robiono kiedys jakies badania testowali jakies srodki bodajze na odchudzanie. czesci dawali te prawdziwe leki, czesci jakies witaminy? po skonczeniu badan okazalo sie ze wszyscy sa zadowoleni, czuja sie chudsi i wierza w ten lek. tak samo z kosmetykami, nie widac efektu po 1 uzyciu, ale ty uwazasz ze jest skuteczny. absurd.
Zgadzam się z TobąWink))Taka jest prawda wystarczy że produkt jest dobrze reklamowany.A nawet niektórych cena zachęca.I jeżeli jest drogi niektórzy myślą że odrazu efekty widać.Pozdrawiam Very Happy
Słupek - Czw 18 Maj, 2006 17:39
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
po skonczeniu badan okazalo sie ze wszyscy sa zadowoleni, czuja sie chudsi i wierza w ten lek

Efekt placebo jest dość dobrze znany i udokumentowany. Żeby było smieszniej, to takie fałszywe środki typu woda z cukrem czasem naprawdę działają na rózne dolegliwości. Niektórzy twierdzą, ze cała homeopatia opiera się własnie na placebo. Cóż, ciekawe rzeczy może nam wmówic własny umysł.
kasia0001 - Nie 21 Maj, 2006 20:55
Temat postu:
taa oczywiście... ja sobie zmyślam... czysta wyobraźnia Confused Moja mama patrzyła i też widzi efekty.. to nasty_girl uważasz ze nam tylko sie zdaje? To że podałam cene nie oznacza że odrazu nie ma w ogóle efektów ;/
Gdulcia - Pon 22 Maj, 2006 19:13
Temat postu:
Faktycznie , stosuję go już od tygodnia i jest DUŻA poprawa w porównaniu do masakry przed stosowaniem Wink Mam pytanie, przez ile godzin trzeba mieć na sobie ten preparat w ciagu dnia. Ja mam taką sytuację , że często myję twarz w ciągu dnia i smaruję się żelem wieczorem, zmywam rano. Czy to wystarczy do uzyskania pełnego efektu?

P.S. Pytanie trochę nie na temat : jaką częścią mowy jest słowo "wielu" , a w wyrazie "przyjaciółmi" końcówką jest "i" czy "mi". Przepraszam , że tak off-topuję, ale nie chce mi się rozdrabniać Wink
Dandżer - Pon 22 Maj, 2006 20:09
Temat postu:
Najlepsze są leki homepatyczne
Gdulcia - Pon 22 Maj, 2006 20:23
Temat postu:
Najlepszy sposób na trądzik = Polać plecy benzyną i zapalić zapałkę ... Twisted Evil
Dandżer - Wto 23 Maj, 2006 09:28
Temat postu:
Gdulcia napisał/a:
Najlepszy sposób na trądzik = Polać plecy benzyną i zapalić zapałkę ... Twisted Evil
wg. mnie lepsza by była nitrogliceryna
nasty_girl - Wto 23 Maj, 2006 16:10
Temat postu:
dobra, niech ci bedzie wierz ze jestes piekniejsza bo raz przetarlas, nasmarowalas, umylas czy co tam zrobilas twarz jakims srodkiem...
glupota i naiwnosc niektorych powala na kolana.
Gdulcia - Wto 23 Maj, 2006 16:34
Temat postu:
Nasty_girl, bez nerwów kobieto Wink To że ktos jest głupi i naiwny Razz , nie znaczy, że trzeba rzucić się na niego, obedrzeć ze skóry i pogryźć Rolling Eyes
Dandżer - Wto 23 Maj, 2006 18:25
Temat postu:
Gdulcia napisał/a:
Nasty_girl, bez nerwów kobieto Wink To że ktos jest głupi i naiwny Razz , nie znaczy, że trzeba rzucić się na niego, obedrzeć ze skóry i pogryźć Rolling Eyes
I się podpalić? w polsce jest (ograniczona) wolność słowa !
Gdulcia - Czw 25 Maj, 2006 14:53
Temat postu:
Pytanko. Moje blizny po trądziku nie są wklęsłe, tylko "kolorystyczne", wyglądem przypominają piegi. Czy mogę je zatuszować samoopalaczem?
magda1234 - Czw 25 Maj, 2006 19:33
Temat postu:
Czasami samoopalacz może pomóc a czasami pogorszyć.Ja na twoim miejscu udałabym sie do dermatologa:)Powinna dać Ci skierowanie na jakiś laser czy cos takiego.Podobno bardzo pomaga na blirny różnego typu.Ja mam bardzo mało ale już się zapisalam>Tylko u mnie bardzo długo się czeka:////Pozdrawiam:*** Buźka Very Happy Very Happy Very Happy
Gdulcia - Czw 25 Maj, 2006 20:05
Temat postu:
Wiem, że są lasery i wiele innych środków na blizny, ale..... NIE MAM PIENIĘDZY Crying or Very sad
magda1234 - Czw 25 Maj, 2006 22:47
Temat postu:
To jest wszystko na kase chorych tzn tu u mnie a jak u Ciebie to nie wiem.Idziesz do dermatologa na kase chorych i pokazujesz albo da Ci jakąś maśc albo na laser wysle lub coś innego.I masz lasery za darmo albo polecam maść na takiego typu przebarwiemia "cepan"Mi pomogła bo nie miałam takich głębokich blizn tylko takie przebarwienia.Pzdr

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group