Dzieci OnLine

Moda, Uroda, Wygląd - kolczyk (b.ważne!)

girl_in_black - Pią 27 Maj, 2005 22:34
Temat postu: kolczyk (b.ważne!)
cześć! W ten wtorek czyli 24 maja zrobiłam sobie kolczyk w pępku ... początkowo troche bolało ale jak to powiedziała kosmetyczka "ma prawo boleć!" a więc nie przejmowałam się tym zbytnio ... na drugi dzień zaczeło mnie boleć jeszcze mocniej, ropiało ale jeszcze dało rady wytrzymać .... dzisiaj spowrotem byłam u kosmetyczki i powiedziala mi ze to tak czasem jest ..... a ja nie mogę się nawet schylić! wokół kolczyka zrobił się chyba jakis obrzęk ... (nie wiem jak to nazwać ale jest napuchnięte i twarde ... taka kulka :/) strasznie mnie to boli .... nie chcę wyciągać kolczyka bo zawsze chciałam go mieć ... proszę .. pomóżcie mi .. moze znacie jakieś sposoby żeby zapobiec temu bólowi .... przykładałam już sobie rumianek ale nic nie pomaga .... dalej boli .... moze wyciągne kolczyk na noc ale boję sieże dziurka zarośnie .. proszę pomóżcie mi! Sad
zazulita - Pią 27 Maj, 2005 22:51
Temat postu:
To normalne, że jest spuchnięte i boli. Słyszałam, że dobrze jest sobie to obłożyć lodem. Podobno znieczula. Nie wyciągaj kolczyka na noc, bo napewno zarośnie. Niestety możliwe, ze kilka dni lub tygodni (zależy od organizmu) będzie Ciebie to bolało (wiem, bo moja siostra miała przekłuwany pępek i długo ją bolało). Żeby być pięknym trzeba pocierpieć Wink Wink
Anonymous - Pią 27 Maj, 2005 23:23
Temat postu:
Przejdzie. Chcialas miec, pocierpisz troche i za 3-6 miesiecy bedziesz mogla "szpanowac" (joke, oczywiscie) tym kolczykiem.
Wiem, bo moja przyjaciolka tak miala. Przez ok. miesiac zaropiale cale, opuchniete i bolace, ale teraz ma ladne to to (biorac pod uwage, ze mi sie kolczyki w pepku nie podobaja Razz)
Gościówa - Pią 27 Maj, 2005 23:40
Temat postu:
Zgadzam sie z poprzedniczkami..twoj kolczyk jest swiezy i moze bolec..nie wyciagaj go bo dziurka ci zarosnie zreszta to jest swieza rana i bedzxie cie bolalo kaze wkladanie i wyjmowanie kolczyka...narzei go nie tykaj!
jak ja sobie robilam dziurke w uchu wyszej niz normalnie to mnie bolalo z miesiac to tym bardziej w pepku bedzie cie bolec bo to delikatne miejsce nawet do kilu miesiecy..tzn najgorsazy pewnie bedzie 1 miesiac ropienie opuchlizna itd..a pozniej bedzie cie juz chyba tylko tak pobolewac. kup jakoms masc znieczulającą albo obluz sobie brzuszek lodem na wiczor ;] i dezynfekuj to często dopuki sdiem nie zasklepi ;] jakby byly jakies problemy idz do kosmetyczki.
nasty_girl - Pią 27 Maj, 2005 23:41
Temat postu:
mi tez na poczatku ropialo.. z czego masz kolczyka? bo jezeli jakis zwykly to jak najszybciej wymien na jakis ze stali higurgicznej.. lepiej sie goi, pozatym przemywaj.. i ja uzywalam masci tribiotyk (nie jestem pewna jak to sie pisze, ale tak sie czyta) na szybsze gojenie ran.. kupisz ja w aptece.. z tydz, 2 i bedzie dobrze
panienka_wierzba - Sob 28 Maj, 2005 09:27
Temat postu:
warto używać tej maści co poleciła Nasty (sama musze sobie kupic na jedną dziurke bo coś mi sie zaczeła pieprzyć..) a co do kolczyka hm.. moje dwie znajome zrobiły, po jednym dniu od zrobienia kolczyk wyglądał slicznie, świeżo i wogole.. nie mialy wogole problemow..
idz jeszcze raz do kosmetyczki, powiedz jej że Ci to przeszkadza etc. i zeby pomogla Ci cos z tym zrobic
frigg - Sob 28 Maj, 2005 10:17
Temat postu:
nie nie nie - ja nie moge czytac takich koszmarow

mam 2 pytania
jaki kolczyk masz w pepku? ze stali chirurgicznej, z tytanu czy zwykly kolczyk do ucha?
i czym mials robiony te klucie? igla czy pistoletem?

ogolnen zasady przekluwania ciala sa takie
kolczyki do pepka (brwi, jezyka, ust bla bla) nie moga byc takie jak kolczyki do ucha - wynika to z tego ze poza uchem przeklucia zle sie goja ze zwyklymi kolczykami ze zlota czy srebra i moga powodowac alergie, po drugie, kolczyki do uszu, sa ZA KROTKIE I ZA CIENKIE do przekluc ciala....
i nigdy ale to nigdy ciala nie powinno sie przekluwac pistoletem - jest to po pierwsze niesterylne (igly do piercingu sa sterylne i jednorazowe w przeciewienstwie do pisteletu) po drugie piostolet jako ze robi to szybko (i wcale nie jest to mniej bolesne) rozrwya silnie tkanke przez co powoduje jej dluzsze gojenie.....

ja proponowala bym udac sie nie do kosmetyczki tylko do studia tatuazu i piercingu - pani kosmetyka cie juz dosc skrzywdzila
a zeby boalo mniej zapobiegawczo stosuje lod i to co nasty - masc tribiotic

http://www.wildcat.pl/index2.htm - i zobacz dzial abc kolczykowania......
girl_in_black - Sob 28 Maj, 2005 13:48
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
mi tez na poczatku ropialo.. z czego masz kolczyka? bo jezeli jakis zwykly to jak najszybciej wymien na jakis ze stali higurgicznej.. lepiej sie goi, pozatym przemywaj.. i ja uzywalam masci tribiotyk (nie jestem pewna jak to sie pisze, ale tak sie czyta) na szybsze gojenie ran.. kupisz ja w aptece.. z tydz, 2 i bedzie dobrze

mam ta maść ... ale ona mi zupełnie nic nie pomaga. Byłam u kosmetyczki i ona powiedziała mi że mam kłaść ciepły rumianek .... powiedziala że to nie powinno się tak paprać .. :/ ale jeśli tak dalej będzie to musze wyjąć kolczyk bo moze to jakaś infekcja ... a tak wogóle to kolczyk jest ze stali chirurgicznej i przekłuwany miałam igłą ... kosmetyczka była w rękawiczkach .... ale strasznie krwawiło gdy przekłuwała ... może ona poprostu źle zrobiła tą dziurkę! no już sama nie wiem ... dzisiaj już może troszeczke mniej boli ... ale to naprawde minimalnie .. jak tak dalej będzie to ja dziekuje ... wole chodzic bez kolczyka ale także bez bólu ... a tak wogóle to dzieki Smile
Miracle - Sob 28 Maj, 2005 14:16
Temat postu:
Lepiej tego narazie nie wyciagaj. Rana jest swieza i mozesz to jeszcze bardziej podraznic. jak cie to mniej boli po tej amsci czy po tym rumianku to poczekaj jeszcze z 2-3 dni.Mozesz se tesh to okladac lodem jak ktos tam napisal. Qmpela mojej siory jakies 3 lata sobie robilai przyszla sie do mnie opalac z moja siora. Miala ten kolczyk ale wlasnie jej ropa leciala i strasnzie ja to bolalo. Po poltorej miesiaca podobno juz jej nic nie bylo ale i tak go potem wyciagla bo cos tam miala zle zrobione czy nie mogla miec kolczyka w pempku. A niewiem musialabym sie siory zapytac dokladniej.
frigg - Sob 28 Maj, 2005 15:21
Temat postu:
girl_in_black napisał/a:

a tak wogóle to kolczyk jest ze stali chirurgicznej i przekłuwany miałam igłą ... kosmetyczka była w rękawiczkach .... ale strasznie krwawiło gdy przekłuwała ... może ona poprostu źle zrobiła tą dziurkę!

jesli kolczyk jest ze stali, robiony igla - to bardzo sie ciesze - jednakze dalej uwazam ze kosmetyczki sa dobre do czyszczenia twarzy czy robienia wosku, jednak do kolczykow sie nie nadaja (piercer zregoly sie do kolczykowania lepiej nadaje bo ma wieksze doswiadczenie) - niestety procz moich osobistych doswiadczen twoj przyklad tez to pokazuje...
masc tribiotyk jest antybiotykiem jakims slabym, wiec jest mocniejsza niz rumianek, przemywaj koniecznie pepek woda utleniona (nie spirytusem bo jest za mocny i jescze ci podraznia rane), i w dalszym ciagu polecam ci wizyte w dobrym studio - tam ci powiedza co zrobic bo bede mogli na wlasne oczy zobaczyc jak ten kolec wyglada....
nasty_girl - Sob 28 Maj, 2005 15:29
Temat postu:
a co ty myslisz ze sie zbabralo i w dzien magicznie wszystko sie zagoi i bedzie cacy? musisz poczekac.. stosuj ja regularnie i ci sie powoli bedzie goic.. no i pamietaj zeby kolczyka miec odpowiedniego .. pisalam juz wczesniej i frigg zebys se zmienila na takiego ze stali hirurgicznej..
frigg - Sob 28 Maj, 2005 15:59
Temat postu:
nasty jak byk pisze ze ma kolczyk ze stali chirurgicznej Wink
nasty_girl - Sob 28 Maj, 2005 16:18
Temat postu:
ooops rzeczywiscie.. musialam cos linijke opuscic czytajac.. no wiesz nie kazdemu gojasie rany tak samo, albo rzeczywiscie zle ci przekula.. mi tez troszke krwi polecialo.. znaczy to bylo pare kropelek ale do domu to matka mnie prawie niosla bo tak reaguje na krew.. ale z 2 tyg i sie slicznie zagoilo...
Anonymous - Sob 28 Maj, 2005 16:45
Temat postu:
nio na głupote to to nie ma lekarstwa...
...punkcik dla mnie w dyskusji o kolczykach
frigg - Sob 28 Maj, 2005 17:32
Temat postu:
Tsej napisał/a:
nio na głupote to to nie ma lekarstwa...
...punkcik dla mnie w dyskusji o kolczykach

no musze przyznac ci racje, ze ludzie to czasem jakos nie maja wyobrazni i wiedzy, o ktora wbrew pozorom nie tak trudno..

a mam jescze jedno pytanie - czy ta kosmetyczka zapytala sie cibie o wiek czy moze bylas z ktoryms z rodzicow?
girl_in_black - Sob 28 Maj, 2005 19:39
Temat postu:
nasty_girl napisał/a:
a co ty myslisz ze sie zbabralo i w dzien magicznie wszystko sie zagoi i bedzie cacy? musisz poczekac.. stosuj ja regularnie i ci sie powoli bedzie goic.. no i pamietaj zeby kolczyka miec odpowiedniego .. pisalam juz wczesniej i frigg zebys se zmienila na takiego ze stali hirurgicznej..

nie myśle tak!!! poprostu bardzo mnie to boli ... jak juz predzej pisalam z dnia na dzien boli coraz mocniej ....

frigg napisał/a:
a mam jescze jedno pytanie - czy ta kosmetyczka zapytala sie cibie o wiek czy moze bylas z ktoryms z rodzicow?

byłam sama! bez rodziców ... bez nikogo kto jest osobą pełnoletnia ... faktem jest ze wyglądam na 18 lat ( z tego co mówią znajomi) ale moja mama też sie zdziwiła że nie musiała ze mną iść a kolczyk mam! a tak wogóle ... u mnie w mieście nie ma żadnego studio gdzie można poprosić o radę specjaliste ... są tylko kosmetyczki ....
frigg - Sob 28 Maj, 2005 20:02
Temat postu:
wiesz mnie to dziwi, ze boli z dnia na dzien coraz bardziej , bo powinno byc odwrotnie...opuchlizna napewno powinna zaczac juz znikac, bo niewielka ilosc krwi czy czegos w rodzaju ropy to jakis czas ma prawo plynac - w sumie to jednak rana....jesli nie ma studia w twoim miescie, moze jest w jakims najblizszym postaraj sie przejechac a napewno zadzwonic - odpowiedzialny piercer napewno doradzi ci lepiej....jesli w ciagu nastepnych kilku dni bedzie caly czas gorzej proponuje juz nie piercera czy kosmetyczke tylko wyjecie kolczyka i wizyte u lekarza - interniste badz dermatologa, a narazie woda utleniona i tribiotyk ci zostaje.....

i to jest wlasnie smutne - bo skoro pani oceniala twoj wiek po wygladzie to masz prawo (albo twoja mama) aby ewnetulana odpowiedzialnosc czy koszty leczenia poniosla ta pani...i wielka szkoda, ze nie poszukalas wiedzy o profesjonalnym przekluwaniu wczesniej, niz teraz sie meczyc i denerwowac....
i spojrz moze na ta strone co podalam ci wczesniej w poscie, moze tam znajdzijesz jescze jakies wskazowki (ta strone moge polecic z czystym sumieniem - bo sama zamawiam tam kolczyki i rady dotyczace pielegnacji sama przetestowalam)
weroskaaa - Pon 01 Maj, 2006 14:59
Temat postu:
tak to jest gdy sie robi dziurke... ja tez zrobilam i po niecalym miesiacu przestalo bolec, a kulke chyba kazdy ma Razz

pozdrawiam Smile Razz
girl_in_black - Pon 01 Maj, 2006 19:40
Temat postu:
na szczescie mialam ten problem okolo rok temu ... ;p juz wszystko jest ok ... Kolczyk sobie siedzi i dobrze sie ma heh ;p

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group