Dzieci OnLine

Pomoc w lekcjach - CHEMIA

Anonymous - Czw 19 Maj, 2005 08:05
Temat postu: CHEMIA
Moze mi ktos wytłumaczyc jak sie to okropieństwo [wartościowość] oblicza?
i np jakis pierwiastek ma wartościowość I,II,III,IV...To kiedy jaką wybrac..?
I ogólnie .. Albo kiedy pisac wartosciowosc a kiedy nie..
Prosze.. Sad
nasty_girl - Czw 19 Maj, 2005 08:21
Temat postu:
wartosciowosci sie nie oblicza..
po prostu musisz pamietac lub miec pod reka uklad pierwiastkowy..

jezeli masz jakis zwiazek np Fe Br3

wartosciowosci zapisuje sie na ukos (jako mala cyferka na dole..) czyli w tym zwiazku III wartosciowy jesr Fe a Br jest 1 wartosciowy, a jezeli zdarzy sie tak ze 2 pierwiastki sa np II wartosciowe to nie zapisujemy cyferek..
Anonymous - Czw 19 Maj, 2005 11:48
Temat postu:
bogowie nie wprowadzaj w błąd liczba na dole to ilość atomów(stosunek Br do Fe akurat jest 3:1 w tym związku)tej , liczba przed całością duża to liczba cząsteczek, a wartościowość zapisuje sie na górze i w dodatku rzymskimi...Fe np warto pamietac że może mieć II lub III , trzy ma z tlenem a II większości związków ale w nazwie związku masz podną wartościowość np bromek żelaza (III)
nasty_girl - Czw 19 Maj, 2005 15:20
Temat postu:
owszzem zapisuje sie rzymskimi na gorze, ale w zwiazkach sie zapisuje na dole na ukos.. i ty i ja napisalismy dobrze.. wiec jak bys chcial zapisac z rzymskimi to wygladalo by tak:

III I
Fe Br3
zazulita - Czw 19 Maj, 2005 18:26
Temat postu:
Ja to głównie korzystam z układu okresowego. A tak wogóle to są różnego rodzaje tabele na ten tamat. Właściwie to nie trzeba znać wartościowości wszystkich pierwsiatków na pamieć. Wystarczy zapamiętac, że tlen-II, wodór-I, chlor (ale tylko w chlorkach)-II itd. Tylko takie podstawowe. Przecież zawsze gdy masz napisany nazwę jakiegoś związku chemicznego to masz np. tlenek siarki (VI). Jeśli wiesz, że tlen na wartościowość II, to oznacza, że siarka ma VI, czyli zgodnie z "zasadą krzyżową" (jak to nazywa moja chemiczka) wzór wygląda tak SO³(oczywiście ta trójkja musi być na dole, ale nie wiem jak to zrobićRazz)
nasty_girl - Czw 19 Maj, 2005 18:54
Temat postu:
jescze mozesz zapamietac tak ze w 1,2,3 i 4 pionowym rzedzie sa kolejno w 1 rzedzie I wartosciowe, w 2 II wartosciowe, w 3 III wartosciowe a w 4 oprocz tytanu IV.. a potem to juz sie zaczynaja takie co maja po kilka wartosciowosci..

a na sprawdzianach nie daje wam ukladu, albo nie wisi gdzies tak ze wszyscy moga patrzyc?
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 11:05
Temat postu:
wartościowości odpowiadają kolumnom w których sie znajdują pierwiastki nie do konca wiem jak to tu wytłumaczyć ale kolumn jest chyba 16 i każdy pierwiastek dąży do tego by osiągnąć osiem elektronów i wartościowość w pewien sposób definiuje ten brak elektornów na ostaatniej powłoce (walencyjnej)
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 15:10
Temat postu:
mózgoklepku

jak masz pierwszą grupe to -pierwiastki mają wartościowośc jeden
jak masz drugą grupe to dwa
jak masz trzynastą to trzy
jak masz czternastą to cztery
jak masz piętnastą to pięć lub trzy [musi być podana]
i tlen masz dwu wartościowy zawsze
siarka w siarczkach zawsze dwu chlor w chlorkach jedno hm... co jeszcze
jeśli chodzi o grupy poboczne czyli 3 - 12 [wlącznie] to musi być podana bo jest nieregularna i ją sie w nawiasie podaje np. tlenek miedzi (II) to że miedź dwu wartościowa bo wiadomo że tlen zawsze dwu
z wyjątków to Cynk - zawsze dwuwartościowy i sie tego niepisze w nawiasie i był jeszcze jeden wyjątek ale już niepamiętam jak przypomne sobie to dopisze
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 15:44
Temat postu:
wow..to do mnie? biggrin
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 20:36
Temat postu:
ja jestem mózgoklepek :p
a jezeli mam np.
2Mg+O²->2Mg[II]O[II]
To jak to zapisać słownie?
Dwie czasteczki mg łacza sie z 1 czasteczka tlenu i wychodzi dwie czasteczki tlenku magnezu [II] O.o?
A jezeli mg i o miały by inne wartosciowosci,to co?
A czy moge zapisywac bez wartosciowosci?

i jeszcze jedno
HgO->O²+Hg
to WPISAC TU GDZIES WARTOSCIOWOSCI :>?
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 21:11
Temat postu:
słownie tlenek magnezu możesz zapisywać bez wartościowości zapis reakcji ale jak piszesz słownie nazwe to podajesz wartościowości jedynie wtedy gdy są dwie lub więcej do wyboru...magnez ma jedn II i poprostu tlenek magnezu

ah tutaj..nie łączą a reagują i powstają tlenku magnezu. koniec
jezeli miałby więcej niż jedna to musisz pisać

chociażby 2HgO -> o2+2Hg a rtęć zdaje sie ma trzy wartościowości więc trza wpisac przy nazwie bo to konkretna rtęć
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 21:18
Temat postu:
a jezeli byłby np tlenek [II] Bromu [III] [tak by wyszło],to jakby sie zapisywało słownie?
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 22:11
Temat postu:
tlen dwu brom trzy więc piszesz

0 z małą dwujką bo tlen występuje zawsze w cząsteczkach zlożonych z dwóh atomów + Br = BrO i sprawdzasz i teraz pokolei
1 - sprawdzasz wartościowości w powstałym wzorze
BrO niemoże być bo brom trzy a tlen dwu więc Br2O3 aby wyszło po tyle samo [ w przypadku bromu wartościowość trzy razy atomów 2 daje sześć a w przypadku tlenu wartościowość dwa razy atomów trzy daje tez sześć więc sie zgadza]
2. - sprawdzasz strony
po lewej mamy dwa tleny po prawej mamy trzy tleny jest źle więc po lewej przed tlenem trzy a po prawej przed tlenkiem bromu [III] stawiasz dużą dwójke
ile masz bromów po lewej? jeden a po prawej? dwa razy dwa czyli cztery więc przed bromem po lewej stawiasz duże cztery
w końcu wychodzi

3 O ² + 4Br = 2 Br² O ³
słownie:

trzy cząsteczki tlenu każdy odpowiednio złożony z dwoch atomów reagują z czteroma cząsteczkami bromu dając 2 cząsteczki tlenku bromu [III]
opętana - Pią 20 Maj, 2005 22:16
Temat postu:
Gabra napisał/a:
a jezeli byłby np tlenek [II] Bromu [III] [tak by wyszło],to jakby sie zapisywało słownie?

tlenek(II) bromu(III), yh czyli Br3O2 ?
Anonymous - Pią 20 Maj, 2005 22:16
Temat postu:
opętana napisał/a:
Gabra napisał/a:

tlenek(II) bromu(III), yh czyli Br3O2 ?

o boziu nie:Dbiggrinbiggrinbiggrin
opętana - Pią 20 Maj, 2005 22:20
Temat postu:
no własnie ;p błąd zrobiłam.. bo to idzie na krzyż przecież... Wink
no bo ja głośno mysle wiec moze dlatego ;d sorka ;>
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 10:28
Temat postu:
a jak bym miała
Cl²+2Al-->2Al Cl
to jakie tu bedą wartosciowosci i czemu??
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 10:33
Temat postu:
Chlor jest zawsze jednowartościowy, a glin trójwartościowy, a więc:
3Cl2+2Al->2AlCl3 tak będzie wyglądał uzupełniony przebieg reakcji
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 13:58
Temat postu:
mam jeszcze jedna prosbe [ale Was wykorzystuje,wybaczcie ;((]
Napisze ktos stosunek
atomowy
masowy
i procentowy
dla N²O³ [te cyferki oczywiscie na dole jako atomy Wink] z góry bardzo bardzo dziękuje :*
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 16:28
Temat postu:
stosunek atomowy
N : O
2 : 3

masowy -
masa azotu - 14n razy dwa to 28u
masa tlenu - 16n razy trzy to 48u

stosunek masowy
28 : 48
po skróceniu:
7 : 12

stosunek procentowy to
liczysz całą mase ktora w tym przypadku wynosi 76u wybierasz jedną z mas azotu lub tlenu i robisz proporcje
28 x
76 100%
i mnożysz na krzyż
2800 : 76 daje w przybliżeniu 36,85%
w N²O³ 36,85 % stanowi azot a 63,15% stanowi tlen

i dzięki za buziaka:D
Anonymous - Sob 21 Maj, 2005 20:38
Temat postu:
masz drugiego :* i 3 :* :]

2.0 Powered by phpBB modified v1.9 by Przemo © 2003 phpBB Group